Η διδακτική ιστορία του Ντάριο Σίλβα

FIFPRO

Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνουμε κάτι σαν δεδομένο, καθώς η καριέρα όλων μας διαρκεί λίγο και πολλές φορές η μοίρα, δύναται να μας επιφυλάξει άσχημα τερτίπια. Για αυτό κρίνεται απαραίτητο να αποκτήσουμε τα απαραίτητα «εφόδια», ώστε να διαχειριστούμε σωστά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, μόλις φτάσει η στιγμή να αποχωρήσουμε από την ενεργό δράση.

Τις τελευταίες ώρες αναδείχθηκε η ιστορία του Ντάριο Σίλβα, που αποτελεί τόσο ένα παράδειγμα προς μίμηση για τη θέληση ζωής που επιδεικνύει ο Ουρουγουανός παλαίμαχος επιθετικός, όσο και τρανή απόδειξη πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Ο 46χρονος πια Σίλβα διέπρεψε μέσα στα γήπεδα με τη φανέλα, μεταξύ άλλων, της Κάλιαρι, της Εσπανιόλ, της Σεβίλλη, της Πόρτσμουθ και κυρίως της Μάλαγα, ενώ αγωνίστηκε 49 φορές με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Ομως το 2006 πήρε την απόφαση να σταματήσει αν και μόλις 34 ετών, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε ο πατέρας του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μερικούς μήνες μετά.

Μέχρι τότε είχε κερδίσει αρκετά χρήματα και θεωρητικά το μέλλον του πρόβαλε ιδιαίτερα ευοίωνο, αλλά ουδείς μπορεί να το προβλέψει επ’ ακριβώς. Το 2007 έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος και για να κρατηθεί στη ζωή, οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το δεξί του πόδι και η αναπηρία που αποκόμισε αγγίζει το 65%. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου, είδε τις οικονομίες του να «ψαλιδίζονται» και όλα γύρω του ανατράπηκαν.

Πλέον ζει στην αγαπημένη του Μάλαγα και εργάζεται ως σερβιτόρος σε πιτσαρία. Ο ίδιος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του και μιλώντας σε ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στάθηκε στην οικονομική του κατάσταση. «Με έκλεψαν οι εκπρόσωποί μου, όπως και άλλοι άνθρωποι που τους επέτρεψα να διαχειρίζονταν τα χρήματα που κέρδισα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως καταστράφηκα ολοσχερώς. Είμαι ακόμη ζωντανός. Ζω τη σύζυγό μου και την κόρη μου και είμαι ευτυχισμένος στη Μάλαγα».

Ο ΠΣΑΠ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαιότητα που υπάρχει, ώστε όλοι μας να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, όταν για τον οποιοδήποτε λόγο κληθούμε να σταματήσουμε το ποδόσφαιρο. Μέσω προγραμμάτων (On Line Academy, Γαλλικό Κολέγιο της Ελλάδος, ΙΕΚ Αλφα) και σε συνεργασία με την FIFPro, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην λησμονούν πως η ποδοσφαιρική καριέρα έχει, δυστυχώς, ημερομηνία λήξης.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη