Ζ. Λυκουρίνος “Υπόδειγμα κοινωνικής προσφοράς η ομάδα του ΠΣΑΠ”

Η αντιπροσωπευτική ομάδα του ΠΣΑΠ δίνει, από τις πρώτες κιόλας ημέρες ίδρυσης του Συνδέσμου, φιλικά παιχνίδια, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε όλη την Ελλάδα και πλέον, στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, προετοιμάζεται για συνέχιση αλλά και εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να ανταποκριθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στο ρόλο που έχει, με διάθεση για κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την βοήθεια μας.

Ο υπεύθυνος της ομάδας του ΠΣΑΠ Ζαχαρίας Λυκουρίνος, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΠΣΑΠ www.psapp.gr και αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της ομάδας αλλά και στις βλέψεις που υπάρχουν για τα επόμενα βήματα της.

“Ο ΠΣΑΠ είναι ο Σύνδεσμος με τη μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι έστω και αν δίνει την βοήθεια του σεμνά, σε χαμηλούς τόνους και με ανιδιοτέλεια” τονίζει ο κ. Λυκουρίνος.

“Πρωτοπορεί σε πολλά όσο και σημαντικά ζητήματα ο ΠΣΑΠ που αποτελεί το πιο υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου μας και έχει δυναμική με την οποία μπορεί να περάσει ακόμα και αυτά τα ελληνικά σύνορα αφού η δράση του είναι πράγματι αξιοσημείωτη και αναγνωρίζεται σε διεθνές, πλέον, επίπεδο. Καμμία άλλη ομάδα μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστών στον κόσμο δεν έχει τέτοιο γαλαξία ποδοσφαιρικών αστέρων στη δύναμη της και δεν παρουσιάζει τέτοια υπεροχή σε ποιότητα ποδοσφαιριστών και σε αξία ανθρώπων. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο επιδιώκω στο πρόγραμμα των αγώνων που δίνουμε να υπάρχει συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς ή ιδρύματα ιδιαίτερης εμβέλειας, ώστε να μην παίζουμε μόνο για μεμονωμένα άτομα αλλά και για σύνολα ανθρώπων και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση από την πλευρά μας, με τον αγώνα μας”.

Σε καθημερινή, σχεδόν, βάση υποβάλλονται προς τον ΠΣΑΠ αιτήματα από φυσικά πρόσωπα και φορείς για την πραγματοποίηση φιλικών συναντήσεων με την αντιπροσωπευτική ομάδα του Συνδέσμου. Όπως είναι ευνόητο και φυσικό, δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται. Καταβάλλεται, ωστόσο, προσπάθεια ώστε να καλυφθούν, κατά το δυνατόν, οι εκκλήσεις προς τον ΠΣΑΠ αφού ωστόσο υπάρξει και η ανάλογη αξιολόγηση και ιεράρχηση.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρίνο “η επιλογή των παικτών γίνεται με κριτήρια όχι μόνο την αναγνωρισιμότητα αλλά και το ήθος, τη σεμνότητα, την ταπεινότητα, την αξία και την προσφορά στο χώρο και πράγματι οι ποδοσφαιριστές που επιλέγονται είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο μας και αξίζουν όχι μόνο τον θαυμασμό αλλά και τον σεβασμό και την αγάπη όλων για την από καρδιάς και μάλιστα ακόμα και με δικά τους έξοδα, προσφορά τους προς τους συνανθρώπους μας”.

Η αποδοχή των αιτημάτων πραγματοποιείται με κριτήριο τη διασταύρωση των στοιχείων που γνωστοποιούνται προς τον ΠΣΑΠ ενώ παρέχονται συμβουλευτικές οδηγίες προς τους διοργανωτές για την επιτυχία του σκοπού για τον οποίο γίνεται το παιχνίδι ώστε, όπως λέει και ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος “να νιώθουν όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό ότι συνέβαλαν με ουσιαστικό τρόπο”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει υπάρξει ανταπόκριση ακόμα και σε αιτήματα από φορείς του απόδημου ελληνισμού, με αποτέλεσμα να πάει στο εξωτερικό η αντιπροσωπευτική ομάδα του ΠΣΑΠ αλλά βέβαια απαιτείται εδώ η συνδρομή της Πολιτείας ή και χορηγών ώστε να καλυφθούν έξοδα που προκύπτουν καθώς δεν είναι εύκολο να καλυφθούν όλες οι δαπάνες από τους διοργανωτές.

Μία ωραία ιδέα είναι αυτή που περιγράφει και αναπτύσσει ο υπεύθυνος της ομάδας του ΠΣΑΠ Ζαχαρίας Λυκουρίνος “Θα επιδιώξουμε να καλέσουμε ένα μεγάλο αριθμό Δημάρχων ή και Περιφερειαρχών από όλη τη χώρα ώστε να τους προτείνουμε τη διοργάνωση αγώνων Μαραθωνίου Αγάπης, για την ενίσχυση μεγάλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων της χώρας. Αυτή η σειρά αγώνων, με τη συμμετοχή άσων του ποδοσφαίρου μας, είναι δυνατό να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη όσο και ουσιαστική”.

Ωστόσο, ο κ. Λυκουρίνος εκφράζει τον γενικότερο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για αυτό επισημαίνει :

“Οι θεσμικοί άρχοντες του ποδοσφαίρου μας θα πρέπει να έχουν την πρόνοια να το θωρακίσουν και να θεσπίσουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του. ΕΠΟ και Πολιτεία οφείλουν να προστατέψουν το ποδόσφαιρο από όλους όσοι, εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες, μπήκαν συγκυριακά σε αυτό εκμεταλλευόμενοι την ανομία αλλά και την ατιμωρησία. Είναι απαραίτητο να στραφεί, υποχρεωτικά, το βλέμμα όλων προς τα Ελληνόπουλα και τα φυτώρια των ομάδων και να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή, σε κάθε αγώνα και της μεγάλης κατηγορίας, τουλάχιστον 6 Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Άλλωστε, εκ των πραγμάτων εκεί θα οδηγηθούμε, αργά ή γρήγορα, από τις συνθήκες. Οι μεγάλες ομάδες δυσκολεύονται πάρα πολύ να αναδείξουν δικούς τους παίκτες, πρότυπα δεν υπάρχουν συνεπώς και αν δεν ενεργοποιηθούμε τώρα, είναι άμεσος και ορατός ο κίνδυνος να χάσουμε ακόμα και την ίδια την εθνική ταυτότητα μας, ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μας έχει γεμίσει με ομάδες με απλήρωτους εργαζόμενους και σε λίγο θα ενταθεί το φαινόμενο με τις αποχωρήσεις ομάδων από τις κατηγορίες. Για αυτό είναι καιρός να παρθούν μέτρα με βασικό και κυρίαρχο σκεπτικό την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες”.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη