Σημαντική νίκη για τους Σουηδούς ποδοσφαιριστές

ΝΕΑ

Ο Σύνδεσμος των Σουηδών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών SFS, κέρδισε μία σημαντική υπόθεση.
Η Σουηδική Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών (DRC), αποφάσισε ότι ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Kennedy Igboananike, έχει το δικαίωμα να τερματίσει το συμβόλαιο του με τον σύλλογο Djurgårdens IF, επειδή υποχρεώθηκε να προπονείται με την παιδική ομάδα, χωρίς προφανή αιτία.
Ο Kennedy Igboananike είναι ένας Νιγηριανός επιθετικός, ο οποίος αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για την Djurgården, ομάδα της μεγαλύτερης κατηγορίας της Σουηδίας.
Τόσο το 2010 όσο και το 2011, ο νεαρός κυνηγός ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα του, η οποία έχει κατακτήσει 11 φορές το πρωτάθλημα Σουηδίας.
Μετά από την αγωνιστική περίοδο του 2011, η Djurgården ανακοίνωσε ότι ένας αριθμός παικτών της δε χρειάζονταν για την επόμενη σαιζόν κι ανάμεσα σε άλλους, ήταν κι ο Kennedy, αν και είχε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου του 2012.
Οι άλλοι παίκτες έφυγαν, ο Kennedy έμεινε. Είχε προσφορές από συλλόγους, αλλά, δεν ήταν ικανοποιητικές, για αθλητικούς, κοινωνικούς κι οικονομικούς λόγους.
Είχε την επιθυμία να δεχθεί μία προσφορά που του έγινε από την ΑΙΚ, ανταγωνίστρια της Djurgården, όμως, η Djurgården δεν ήθελε να παραχωρήσει τον Kennedy στην αντίπαλο της.
Προτίμησε ο Kennedy να συνεχίσει στην Djurgården, έως ότου προέκυπτε μία αποδεκτή πρόταση μεταγραφής, ώστε να υπάρξει συμφωνία. Αλλά, όταν άρχισε η αγωνιστική περίοδος, η διοίκηση της Djurgården τον έβαλε στην ομάδα Κ-19, όπου παρέμεινε για 5 μήνες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν του επιτρεπόταν να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα.
Στο τέλος Ιουνίου, ο Kennedy πήρε την εντολή να επιστρέψει στην πρώτη ομάδα, μάλιστα αγωνίσθηκε σε 2 παιχνίδια.
Συμπτωματικά, η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος του 2012, άνοιξε σύντομα μετά από την επανεμφάνιση του.
Τον Ιανουάριο του 2012, μετά τη μετακίνηση του στην ομάδα Κ-19, ο Kennedy απευθύνθηκε στον Σύνδεσμο των Σουηδών επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών SFS για συμβουλές και νομική βοήθεια.
‘‘Η Ενωση των ποδοσφαιριστών, τον συμβούλευσε να πάει την υπόθεση του στη εθνική DRC.
‘‘Ηταν μία μακρά διαδικασία, πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια από ότι υπολογίζαμε, αλλά, στο τέλος πήραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα’’ εξηγεί ο Anders Jemail, νομικός σύμβουλος του SFS.
‘‘Η DRC αναγνωρίζει ότι ο Kennedy είχε το δικαίωμα να τελειώσει το συμβόλαιο του. Εστω κι αν στο συμβόλαιο ανάμεσα στον Kennedy και την Djurgården δεν αναφέρεται, εξειδικευμένα, ότι ο Kennedy πρέπει να προπονείται μόνο με την πρώτη ομάδα, η DRC αποφάσισε ότι η Djurgården απέτυχε να παρουσιάσει έναν νόμιμο και γνήσιο ποδοσφαιρικό λόγο για τον οποίο έβαλε τον Kennedy στην Κ-19 ενώ έκρινε ότι αυτό το μέτρο δημιούργησε άδικη πίεση στον Kennedy, ώστε να δεχθεί προτάσεις για να αφήσει τον σύλλογο’’.
‘‘Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση, έκανε ξεκάθαρο σε όλους τους συλλόγους στο σουηδικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ότι μία τέτοια μορφή συμπεριφοράς είναι απαράδεκτη. Πρόσφατα, είχαμε δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν την εμπειρία παρόμοιας συμπεριφοράς. Αποκλείσθηκαν από τους συλλόγους τους, για τρείς λόγους:
• Αρνήθηκαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο τους.
• Αρνήθηκαν να αφήσουν τον σύλλογο τους, επειδή, είχαν, ακόμα συμβόλαιο.
• Είχαν υπογράψει για άλλη ομάδα ( κάθε παίκτης επιτρέπεται να υπογράψει ένα συμβόλαιο για την επόμενη σαιζόν, σε διάστημα 6 μηνών πριν τη λήξη του τωρινού συμβολαίου του ).
Με την απόφαση στην υπόθεση Kennedy Case , ο Σύνδεσμος των Σουηδών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ελπίζει ότι όλοι οι άλλοι σύλλογοι, θα καταλάβουν ότι πρέπει να παρουσιάζουν μία πολύ στέρεη αιτία προκειμένου να αποκλείσουν έναν ποδοσφαιριστή από την πρώτη ομάδα.
Όπως επεσήμανε μάλιστα κι ο Jemail: ‘’ Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για κάθε σύλλογο να παρουσιάσει μία επαρκή αιτία αποκλεισμού ενός παίκτη από την πρώτη ομάδα και μετάθεσης του στην Κ-19 ‘’.
Για τον Kennedy, η υπόθεση στη DRC διήρκεσε λίγο περισσότερο.
Η DRC δημοσιοποίησε την απόφαση της, μετά από τη λήξη του συμβολαίου του παίκτη με την Djurgården. Νομικά, ο Kennedy έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει δίκη στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον της Djurgården, προκειμένου να διεκδικήσει οικονομική αποζημίωση, για ζημιά που υπέστη. Ο Jemail δεν περιμένει ότι ο Νιγηριανός επιθετικός, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΙΚ, θα διαλέξει αυτή την επιλογή.
‘’ Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Kennedy κατοχύρωσε την αναγνώριση του νομικού δικαιώματος του να τερματίσει το συμβόλαιο του. Νομίζω ότι ο Kennedy θέλει να αφήσει πίσω αυτή την υπόθεση και να αφοσιωθεί στην καριέρα του, προσπαθώντας να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για την νέα ομάδα του, την ΑΙΚ’’.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη