Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ στο 30ο Διεθνές Συνέδριο των Αθλητικών Δημοσιογράφων

ΝΕΑ

Ομιλητής στο 30ο Διεθνές Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ήταν ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος.
Θέμα του Συνεδρίου ήταν ”Η κρίση στο ποδόσφαιρο και ο ρόλος των ΜΜΕ”. Η ομιλία του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 30ο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ και της ΕΑΚ:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση. Πάντα, άλλωστε, είχα την βεβαιότητα ότι οι ποδοσφαιριστές και οι δημοσιογράφοι είναι περίπου καταδικασμένοι να κινούνται παράλληλα στον ίδιο χώρο. Συχνά, βέβαια, χάνονται οι γραμμές, μικραίνουν οι αποστάσεις, ενδεχομένως δημιουργούνται διλήμματα, αλλά και παρεξηγήσεις. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές, οι πρωταγωνιστές του αθλήματος μας, πολλά οφείλουν στους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την προβολή την οποία έχουν και την αναγνωρισιμότητα, όπως και την καταξίωση που απολαμβάνουν.
Οι ρόλοι μας, η επαγγελματική διαδρομή μας, οι προσπάθειες μας για καλύτερο ποδόσφαιρο, αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι την κρίση την βιώνουμε σήμερα τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στα ΜΜΕ. Και στους δύο τομείς, εξαρτόμαστε από ψυχολογικούς όσο και ουσιαστικούς παράγοντες, από την αποδοχή των φιλάθλων αλλά και γενικότερα της κοινής γνώμης.
Το ποδόσφαιρο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες (με πιο χτυπητό ενδεχομένως το παράδειγμα της Ισπανίας) βιώνει την κρίση στην οικονομία με τρόπο οδυνηρό και πράγματι έντονο. Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΜΕ που στην Ελλάδα, μετά από την εικοσαετία της ραγδαίας ανάπτυξης και εξάπλωσης, βρίσκονται σε στάδιο όχι ανασύνταξης και αναδίπλωσης, αλλά συρρίκνωσης. Οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο.
Τελευταία, δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο να μιλάμε όχι τόσο για αυτά που βλέπουμε μέσα στο γήπεδο, αλλά για αυτά που συμβαίνουν έξω από αυτό. Βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει κανόνας η ασυνέπεια από τις ομάδες προς τους ποδοσφαιριστές, για τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, παρατηρούμε ότι ακόμα δεν έχει σταματήσει η αναφορά σε όσα ακούσθηκαν για παιχνίδια με προσυνεννοημένα αποτελέσματα, αν και εδώ και σχεδόν 6 μήνες, έχουμε μιλήσει πάρα πολύ για αυτό το θέμα.
Ωστόσο, μικρότερη σημασία έχει δοθεί από τα ΜΜΕ στις συνέπειες της κρίσης για τους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, με την ανεργία που βιώνουν πλέον όλο και πιο πολλοί συνάδελφοι μας. Η κρίση βαθαίνει παντού. Φυσικά και στο ποδόσφαιρο.
Η κοινωνία, όμως, σε μεγάλο βαθμό, θεωρεί ότι οι ποδοσφαιριστές είναι πλουσιοπάροχα αμειβόμενα, καλομαθημένα παιδιά που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα τους. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι δεν είναι έτσι.
Θα θέλαμε από τα ΜΜΕ να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους περισσότερο στη διάσταση που αφορά την πραγματική εικόνα του μέσου Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι ένας εργαζόμενος όπως όλοι οι άλλοι και αν δε ζει στην ανεργία, αντιμετωπίζει την ασυνέπεια και την αμετροέπεια, την αγένεια και την αδιαφορία.
Η κρίση είτε είναι πραγματική, είτε τεχνητή, από διεθνή οικονομικά και πολιτικά κέντρα, έχει ένα προφανές αποτέλεσμα για όλους μας. Πλήττει και βάζει σε δοκιμασία την καθημερινότητα μας και κατ’ επέκταση και εμάς τους ίδιους.
Οι ομάδες μας προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, αλλά, ήδη έχουν δημιουργήσει προηγούμενα με τις οφειλές τους απέναντι σε ποδοσφαιριστές τους. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι ευχάριστη για κανέναν. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο απαξιώνεται το ποδόσφαιρο μας και αποδυναμώνονται οι ομάδες μας τόσο περισσότερο περιορίζεται και το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την ενημέρωση τους από τα ΜΜΕ.
Χάνουμε όλοι από αυτή την κρίση. Τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα θέλαμε από τα ΜΜΕ;
Το βασικότερο από όλα είναι ότι θα πρέπει να έλθει και πάλι στο προσκήνιο ο πρωταγωνιστής, με δεδομένη την αρνητική ψυχολογία, αλλά και τη χαλαρότητα που προκύπτει πια, στους δεσμούς των φιλάθλων με τις ομάδες τους, καθώς έχουν σημαντικά προβλήματα πλέον να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν, σε σχέση με την ίδια την ύπαρξη τους. Ο κόσμος χρειάζεται θετικά πρότυπα και προβολή δράσεων, ενεργειών και ειδήσεων που θα τον βγάλουν από την κατάθλιψη και τη μιζέρια. Η κρίση στο ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί άμεσα και εύκολα. Θα χρειασθεί να περάσει ικανό χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξορθολογισμού και της εκλογίκευσης όπως λένε ορισμένοι, ή η διαδικασία των δραστικών και αδιάκριτων περικοπών, όπως σχολιάζουν άλλοι.
Μπήκαμε σε ένα τούνελ από το οποίο δε θα βγούμε γρήγορα. Προφανώς, δεν είμαστε καν σε θέση να δούμε, έστω από μακριά, το τέλος αυτού του τούνελ. Τα ΜΜΕ έχουν, πάντα, σημαντική παρουσία στο ποδόσφαιρο, γενικά στον αθλητισμό, συνολικά, στην κοινωνία μας. Σε καιρούς δύσκολους και για τους δημοσιογράφους, όπως νομίζω και για τους εργοδότες τους, τα ΜΜΕ καλούνται να λειτουργήσουν με ψυχραιμία, αλλά και με έμφαση στα θετικά πρόσωπα, στις εξελίξεις που καταγράφονται και μας επιτρέπουν να χαμογελάμε και να ελπίζουμε.
Η κρίση έφερε στην επικαιρότητα νέα παιδιά στο ποδόσφαιρο, σε κάποιο βαθμό οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των Ελλήνων παικτών οι οποίοι έχουν τώρα σχετικά περισσότερες ευκαιρίες ώστε να αγωνισθούν, παράλληλα προκάλεσε τη μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, για πρώτη φορά μετά από χρόνια ενώ επιτρέπει πια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση καθώς, προοδευτικά, θα απομακρυνθούν οι ομάδες που δεν αντέχουν να ανταποκριθούν, τουλάχιστον, στις μίνιμουμ απαιτήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Συμφωνώ ότι υπάρχει μία αμφισβήτηση, ειδικά μετά από όλα όσα ακούσθηκαν στις κασέτες με διαλόγους για ύποπτα παιχνίδια ενώ η αταξία που επικράτησε με τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, ασφαλώς, δεν βοηθά. Όμως, προτιμώ να συνεχίσω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ώστε να μη χάσω την αισιοδοξία μου αλλά και τη δύναμη, το κουράγιο για να αγωνίζομαι.
Από την κρίση στο ποδόσφαιρο, εκείνοι που ζημιώθηκαν πιο πολύ από κάθε άλλον είναι οι ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να αναφερθούν και να παρουσιασθούν από τα ΜΜΕ, σε ρεαλιστική βάση, οπωσδήποτε χωρίς υπερβολές και σίγουρα χωρίς γενικεύσεις. Αυτό που συμβαίνει, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Ουσιαστικά, όλα όσα συμβαίνουν, δεν εξαρτώνται από εμάς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι πέρα από το άσπρο και το μαύρο, υπάρχει και ενδιάμεση κατάσταση.
Η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του ποδοσφαίρου μας από τα ΜΜΕ θα βοηθήσει ώστε να γίνουν γνωστά και να είναι, με αυτόν τον τρόπο, καθοριστική η συμβολή του Τύπου για τη διαμόρφωση των συνθηκών και των δεδομένων που θα μας απασχολούν την επόμενη ημέρα της κρίσης.
Σε αυτόν τον κύκλο επανακαθορισμού σχέσεων, συνεργασιών αλλά και προτεραιοτήτων και αξιών, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι Έλληνες φίλαθλοι για τα διαλυτικά φαινόμενα που επικρατούν στις πιο πολλές ομάδες της Β’ Εθνικής και σχεδόν σε όλες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, για τη μείωση των επαγγελματικών ομάδων σε ποσοστό 25%, για τα προβλήματα στην ασφάλιση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, για τις μηδαμινές αποδοχές και την αυθαιρεσία στη συμπεριφορά.
Το πρώτιστο είναι να βγούμε καλύτεροι, περισσότερο συνειδητοποιημένοι και σίγουρα πιο υπεύθυνοι από αυτή την περιπέτεια στην οποία μπήκαμε. Η συμβολή των ΜΜΕ είναι καθοριστική και ο ρόλος τους άκρως απαραίτητος. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν, θα περάσουν προς τα έξω όπως ακριβώς θα τα φωτίσουν και θα τα ιεραρχήσουν τα ΜΜΕ. Ο ρεαλισμός ορισμένες φορές μπορεί και να θεωρείται ότι συναντάται με τον πεσιμισμό.
Στο ποδόσφαιρο, ωστόσο, στην τέχνη του εφικτού αλλά παράλληλα και του ιδεατού, έχω την βεβαιότητα ότι θα αντέξουμε την κρίση και θα τη ξεπεράσουμε, όταν η κοινή γνώμη γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια, πως φθάσαμε εδώ, τι αλλάζει αλλά και τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε στο μέλλον οδυνηρά λάθη.
Το ζητούμενο είναι να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε ποια είναι η σημασία της δουλειάς στις υποδομές, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών αλλά και ποια εντέλει είναι η δυναμική των ομάδων μας και ποιο το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας και των παικτών μας.
Ίσως, τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορούμε να είμαστε όλοι περισσότερο άμεσοι και πιο ουσιαστικοί. Σας ευχαριστώ».

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη