Κώτσιρας: Το… ταξίδι από τα τοπικά της Αρκαδίας, στην Εθνική Ελλάδος

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑ

Το ποδόσφαιρο μοιάζει με τη ζωή. Καλείσαι να ανταπεξέλθεις σε πολλές δυσκολίες και μπροστά σου διαγράφονται διάφορες προκλήσεις, αλλά με υπομονή και σκληρή δουλειά όλα είναι εφικτά. Οπως συνέβη και με τον Γιάννη Κώτσιρα, ο οποίος από τα τοπικά πρωταθλήματα (Δόξα Μεγαλόπολης, Φαλαισία) κλήθηκε χθες στην Εθνική Ελλάδος και είδε να δικαιώνονται οι κόποι και θυσίες μίας ολόκληρης ζωής.

Η ιστορία του 27χρονου μπακ-χαφ φαντάζει ως ένα παραμύθι, όπου ο πρωταγωνιστής του αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Γεννημένος στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, αλλά η απώλεια του πατέρα του σε ηλικία μόλις 16 ετών, άλλαξε άρδην τη ζωή του.

Ξέχωρα από το πένθος που ήταν μεγάλο, υπήρχαν και αντικειμενικές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν, ώστε να συνεχίσει στον Αστέρα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις (Τρίπολη-Μεγαλόπολη) ήταν μεγάλες και αποτελούσαν τροχοπέδη, ενώ ας έχουμε κατά νου και τις οικονομικές παραμέτρους. Υπό αυτές τις συνθήκες πήρε την απόφαση να σταματήσει και συνέχισε στην τοπική Δόξα.

Την ίδια στιγμή διακρίνονταν και στο σχολείο, ενώ η αδερφή του που τελείωσε ιατρική, αποτελούσε το δικό του παράδειγμα προς μίμηση. Πέρασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών και σύντομα πήρε το πτυχίο του. Ξέχωρα όμως από την ακαδημαϊκή του καριέρα συνέχισε και την ποδοσφαιρική, αρχικά στη Φαλαισία και ύστερα, μόλις επέστρεψε στην Μεγαλόπολη, στον Παναρκαδικό.

Το 2016, με αφορμή την εξαιρετική του παρουσία στην Γ’ Εθνική, άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη κατηγορία και γύρισε στον Αστέρα, που σε ηλικία 24 πίστεψε σε εκείνον.

Πλέον τίποτα δεν ήταν όπως παλιά και παρότι βρέθηκε στα ίδια μέρη που ήταν μικρός, τότε έφυγε παιδί και επέστρεψε άνδρας. Τον Οκτώβριο του 2016 ντεμπουτάρισε στη Super League, τον Απρίλιο του 2018 σημείωσε το πρώτο του γκολ και τον Ιούλιο του ίδιου έτους αγωνίστηκε στο Europa League.

Από χθες είναι μέλος και της Εθνικής Ελλάδος. «Αποτελεί τιμή. Ενα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα», θα πει ο ίδιος σχετικά στην ιστοσελίδα του ΠΣΑΠ

Το ποδοσφαιρικό του… ταξίδι αποτελεί μία απόδειξη πως ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπεις την προσπάθεια και εκείνος, μέσω του Συνδέσμου μας, στέλνει το «μήνυμα» σε όλα τα νέα παιδιά, που αγωνίζονται στις μικρές κατηγορίες. «Θέλω να τους πω να δουλεύουν σκληρά και να θυμούνται πως δεν γυρίζει πίσω κάθε μέρα που περνά. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, αλλά για να πετύχεις τα όνειρά σου χρειάζεται σκληρή και καθημερινή δουλειά. Να έχουν επιμονή και υπομονή. Να αγαπούν αυτό που κάνουν και να έχουν το κεφάλι χαμηλά. Να πηγαίνουν βήμα βήμα και να εξελίσσονται», ήταν τα λόγια του.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη