Η Πολιτεία κλείνει τα ”παραθυράκια” στην Ισπανία με την κατάσταση ειδικής εκκαθάρισης

ΝΕΑ

Συνεχίζονται στο χώρο του ισπανικού ποδοσφαίρου οι ριζικές αλλαγές ενός αντιφατικού νόμου που επέτρεπε σε ομάδες οι οποίες έχουν γνωρίσει την οικονομική καταστροφή να αποφεύγουν τον υποβιβασμό δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε “ειδική εκκαθάριση”.
Αυτή η κίνηση χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τον Σύνδεσμο Ισπανών ποδοσφαιριστών ΑFE, καθώς αποτελούσε αντικείμενο ενός από τα κύρια αιτήματά τους, όταν πραγματοποιήθηκε η απεργία, με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.
«Αυτή η αλλαγή θα εμποδίζει τις ομάδες να επωφελούνται, καταχρηστικά, από κάποιες διατάξεις πτώχευσης και θα διασφαλίσει την ομαλή και δίκαια διεξαγωγή του πρωταθλήματος» δήλωσε εκπρόσωπος του ΑFE στο Reuters.
Η Racing Santander είναι η τελευταία ομάδα που ζήτησε, τον Ιούλιο, να μπει υπό “ειδική εκκαθάριση”, με αποτέλεσμα να προστατευθεί από τους δανειοδότες της. Ακολούθησε το παράδειγμα των Real Mallorca και Real Zaragoza καθώς και τριών ομάδων που προβιβάστηκαν στην πρώτη κατηγορία την περασμένη σεζόν – Real Betis, Rayo Vallecano και Granada.
Ο νόμος αυτός περί πτώχευσης και ειδικής εκκαθάρισης ανέτρεψε το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και ειδικά τους κανονισμούς που όριζαν σαφώς ότι ομάδες που χρωστούσαν σε παίκτες, υποβιβάζονταν. Η παράκαμψη των κανονισμών με τη χρήση αυτού του νόμου περί πτώχευσης και τις σχετικές διαδικασίες, τελικά έφτασε σε κρίσιμο σημείο και παρείχε σε ομάδες την ευκολία της ειδικής εκκαθάρισης χωρίς, όμως, να αλλάζει τους όρους συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα της επαγγελματικής ένωσης.
Η πικρή διαμάχη μεταξύ των Ισπανών ποδοσφαιριστών και της επαγγελματικής Ένωσης λύθηκε στο τέλος αφού συμφώνησε η πλευρά των ποδοσφαιριστών να λύσει την απεργία της. Ο AFE έκλεισε συμφωνία με την επαγγελματική Ένωση σε θέματα όπως είναι οι εγγυήσεις μισθών ενώ αποκτούν το δικαίωμα οι ποδοσφαιριστές, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί για τρείς συνεχόμενους  μήνες, να λύνουν μονομερώς την σύμβαση τους χωρίς υπαιτιότητά τους.
Σύμφωνα με τον AFE, περίπου 200 ποδοσφαιριστές στις δύο μεγαλύτερες  εθνικές κατηγορίες, είχαν λαμβάνειν 50.000.000 ευρώ. Για τις τελευταίες εξελίξεις, σχολίασε ο AFE: «Αυτή η αλλαγή, ήταν από τα κυριότερα αιτήματά μας τους τελευταίους 18 μήνες και τώρα φθάσαμε στην υλοποίηση της. Η βασική αλλαγή είναι ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης ή ειδικής εκκαθάρισης και να συμμετέχει στο πρωτάθλημα».

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη