Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας υπό επιτήρηση

ΔΙΑΦΟΡΑΝΕΑ

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας είναι υπό στενή επιτήρηση από τις FIFA και UEFA αφού αθώωσε ομάδες όπως την Fenerbahce στην ανάμιξή τους στο σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών.
Η UEFA απέκλεισε την Fenerbahce αφού η ομοσπονδία δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να τιμωρήσει τις ομάδες.
«Δεν υπάρχει σαφής λόγος για πειθαρχικές ποινές κατά των ομάδων, εφόσον δεν υπήρχαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία» είχε ανακοινώσει η Ομοσπονδία, μία τοποθέτηση  που θα εξετααστεί από τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές Αρχές.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έγινε μία εβδομάδα αργότερα, όταν η ανεξάρτητη Ποδοσφαιρική Επιτροπή Ηθικής εξέτασε τα στοιχεία και τις κατηγορίες και έκρινε ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις που να καταδεικνύουν τη συμμετοχή των ομάδων σε στημένα παιχνίδια έτσι ώστε να αλλάξουν τα τελικά σκόρ των παιχνιδιών.
Το παράδοξο δε στην υπόθεση ήταν ότι η απόφαση πάρθηκε αφού ανέκριναν 93 αξιωματούχους, παίκτες και προπονητές οι οποίοι είναι ακόμα υπό επιτήρηση ενώ ο πρόεδρος (Aziz Yildirim) της Fenerbahce είναι στην φυλακή.
Αν και οι ομάδες αθωώθηκαν, ένας αριθμός ποδοσφαιριστών έχουν τιμωρηθεί με την ποινή του αποκλεισμού για άμεση συμμετοχή στο στήσιμο παιχνιδιών ειδικά σε αναμετρήσεις με την Fenerbahce.
Η Ομοσπονδία τιμώρησε τον επιθετικό Ibrahim Ak?n με τριετή αποκλεισμό. Ο παίκτης της Istanbul Buyuksehir Belediye τιμωρήθηκε, διότι αλλοίωσε το σκορ στο παιχνίδι με την Fenerbahce και η ομάδα του έχασε με 2-0.
Άλλοι οχτώ συμπεριλαμβανόμενου και αξιωματούχοι της Fenerbahce οι Mehmet Sekip Mosturoglu, Ilhan Yuksel Eksioglu και Cemil Turhan, τιμωρήθηκαν με την ποινή της «αφαίρεσης δικαιωμάτων». Δηλαδή απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε ιδιότητας στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τιμωρία του Yildirim που αρνείται κάθε ανάμειξη και τονίζει ότι όλα αυτά γίνονται για να αμαυρωθεί η υπόληψη της ομάδας που είναι 18 φορές τροπαιούχος.
Τώρα όμως υπάρχει μία πολύ έντομη φημολογία, ότι κάποιοι τιμωρήθηκαν διότι αναζητούντο εξιλαστήρια θύματα.
Οι μεταχές της Fenerbahce ανέβηκαν με ποσοστό 10% μετά από την ανακοίνωση ότι η ομάδα μπήκε στην Ευρώπη.
Ο άλλος και πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι η Τουρκία έχει βάλει υποψηφιότητα για το Euro 2020 και θέλουν να αποσιωπήσουν το ταχύτερο δυνατό το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, ένα σκάνδαλο που έχει αμαυρώσει την εξωτερική εικόνα της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fenerbahce απέσυρε καταγγελία κατά της UEFA και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας για τον αποκλεισμό της από το Champions League δίνοντας έτσι στον αιώνιο αντίπαλο, την Galatasaray, την ευκαιρία.
Αυτό το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η αστυνομία έκανε εφόδους σε άτομα που κατηγορούνται για ανάμειξη δολιοφθοράς σε 13 παιχνίδια, συμπεριλαμβανόμενου του αγώνα Fenerbahce – Sivasspor με τελικό σκόρ 4-3.
Το κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνει οκτώ ομάδες, μεταξύ αυτών οι Fenerbahce, Besiktas και Trabzonspor.
Δεκατέσσερεις παίκτες είναι κατηγορούμενοι.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ξεκίνησε δική της έρευνα και 22 κορυφαία παιχνίδια παραπεμφθηκαν στην πειθαρχική επιτροπή.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη