Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Ισπανίας έκαναν απεργία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο κύριος λόγος της απεργίας είναι η κακοδιαχείριση των οικονομικών των ομάδων στις δύο μεγαλύτερες εθνικές κατηγορίες, που ακόμα και τώρα χρωστούν χρήματα σε πάνω από 200 ποδοσφαιριστές. Η Ισπανική εφημερίδα El Pais περιγράφει την παρούσα κατάσταση.
Άμεσα ή έμμεσα, η Ισπανική λίγκα εργοδοτεί 65.000 άτομα και σύμφωνα με υπολογισμούς αντιπροσωπεύει το 1% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος. Πίσω όμως από την λάμψη των αστέρων, τον Lionel Messi και τον Cristiano Ronaldo, ομάδες όπως Real Madrid και Barcelona με πολλά εύσημα στο ιστορικό τους και διάσημες παγκοσμίως, υπάρχει μία μεγάλη ‘’μαύρη τρύπα’’ που απειλεί να καταπιεί πολλές ομάδες.
Από την πρώτη απεργία των ποδοσφαιριστών από το 1984. 1.000 περίπου ποδοσφαιριστές από 42 επαγγελματικές ομάδες έκαναν χρήση ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ εργατικού δικαιώματος.
Ο αριθμός λέει τα πάντα. Στην Ισπανία είναι, έως τώρα, 200 ποδοσφαιριστές απλήρωτοι, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ισπανών Ποδοσφαιριστών AFE.
Οι ομάδες χρωστούν ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος που απομένει για την πλήρη οικονομική καταστροφή του Ισπανικού ποδοσφαίρου, είναι πολύ μικρός. Το καλοκαίρι του 2010 το οικονομικό άνοιγμα ανερχόνταν στα 3.500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή οικονομίας Jose Maria Gay.
Έστω και αν δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το φετινό οικονομικό έτος, τα πάντα καταμαρτυρούν ότι η οικονομική κατάσταση, στην πλειονότητα των ομάδων, έχει χειροτερεύσει. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους χορηγούς και όλο ένα και περισσότερες ομάδες έχουν προβλήματα εύρεσης νέων οικονομικών πηγών. Κάποιες ομάδες μπορεί να απειλήσουν την κυριαρχία των Barca και Madrid, όπως οι Sevilla, Valencia, Atletico και Villarreal. Ο αριθμός των ομάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάσχεσης ολοένα και αυξάνεται.
Η Union Deportiva Las Palmas ήταν από τις πρώτες ομάδες που κάνοντας αίτηση αναδιάρθρωσης των χρεών (βάσει νόμου του 2002 που επέτρεπε όχι μόνο την επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και την μείωσή τους στο ελάχιστο, αλλά και την αποφυγή του αυτόματου υποβιβασμού).
Από τότε, άλλες 21 ομάδες έκαναν χρήση της νομοθετικής διάταξης και 13 ομάδες είναι ακόμα σε κατάσταση ειδικής εκκαθάρισης. Από τις τελευταίες που ευεργετήθηκαν από την νομοθετική διάταξη είναι τρείς ομάδες που θα παίξουν στην πρώτη κατηγορία Οι Rayo Vallecano, Racing Santander που αγοράσθηκαν την τελευταία στιγμή από έναν υποτιθέμενο Ινδό κροίσο και η Real Zaragoza, ομάδα που τον Ιούνιο ήταν στα όρια της πτώχευσης χρωστώντας 134 εκατ. ευρώ. Η Πολιτεία προχωρά με την νομοθετική τροποποίηση έτσι ώστε οι ομάδες που είναι στα όρια πτώχευσης να χρησιμοποιούν την νομοθετική διάταξη για πτώχευση αλλά να μην υποβιβάζονται.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Zaragoza, Agapito Iglesias, δίνει παραδείγματα τάσεων που έχουν λαβώσει το Ισπανικό ποδόσφαιρο, παρεκκλίσεις από κρίσεις του παρελθόντος με διάφορες οικονομικές μηχανορραφίες. Με αδιαφανείς διαδικασίες επενδύσεων, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει τίποτα με ακρίβεια εκτός από τον Agapito Iglesias που συμμετέχει σε αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα, η Zaragoza απέκτησε μάλιστα τον τερματοφύλακα Roberto, που έπαιζε στην Benfica για το ποσό των 8.5 εκατ. Ευρώ !!!!!!
Η Atletico Madrid, με χρέος που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, πήρε τον Radamel Falcao, τον επιθετικό της Porto, για 40 εκατ. Ευρώ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Miguel Angel Gil Marin δήλωσε ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ταμείο πίσω από αυτή την μεταγραφή «για τώρα» αλλά δεν θα απέκλειε μία τέτοια ευκαιρία στο μέλλον. Το σύστημα αυτό και το είδος του επενδυτικού ταμείου με βραχυπρόθεσμα έσοδα, θα συνεισφέρουν στον τεχνητό πληθωρισμό της αγοράς.
Ίσως γιά αυτό τον λόγο, η Ισπανική αγορά είναι τόσο ρευστή και ασταθής, σε σχέση με δύο χρόνια πρίν. Εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Transfermarkt δήλωσε ότι έχουν ξοδευτεί 323.9 εκατ. Ευρώ το φετινό καλοκαίρι. Η Liga είναι η τρίτη κατά σειρά πολυέξοδη Λίγκα μετά την Ιταλική λίγκα και την Αγγλική λίγκα.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό το μοντέλο δείχνει ότι είναι στα πρόθυρα της ασφυξίας, διότι τα έσοδα της Ισπανικής λίγκας είναι λιγότερα της Αγγλικής Premier League. Αν και τα τηλεοπτικά έσοδα έχουν αυξηθεί με 16 φορές από το 1990, με 600 εκατ. Ετησίως, τα μισά αυτά των εσόδων μοιράζονται σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Η Ισπανική λίγκα είναι η μοναδική από τις κορυφαίες λίγκες που διαπραγματεύεται ξεχωριστά με κάθε ομάδα.
Με την παρούσα κατάσταση και με τους κανονισμούς της UEFA για οικονομικό έλεγχο (το 2014 οι ομάδες θα προορίζουν το 70% των προϋπολογισμού τους σε μισθούς), οι ποδοσφαιριστές πήγαν σε απεργία.
Ο χρόνος κυλά και πιέζει: Μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες, είναι πραγματικά offside.
Players’ strike in Spain: La Liga is offside