Έρευνα της FIFPro για το άγχος των ποδοσφαιριστών

ΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών, FIFPro, οργάνωσε διεθνή έρευνα για τις “Ψυχικές Ασθένειες στο Επαγγελματικό Ποδοσφαιρικό”.

Η έρευνα οργανώθηκε από τον υπεύθυνο της Ιατρικής Επιτροπής της FIFPro Δόκτορα Βίνσεντ Γκούτερμπαργκ, με τη συμμετοχή 300 εν ενεργεία και μη ενεργεία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από την Ολλανδία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν εκτεταμένα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που είχαν την εμπειρία συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, ανάμεσα σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Με τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μία επιστημονική βάση δεδομένων με πληροφορίες για ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα, που συχνά αφήνει τα θύματα του να ζουν στο σκοτάδι.

Ο Δρ Γκούτεμπαργκ είπε ότι η έρευνα αποκαλύπτει “κάποιες σκοτεινές πλευρές” που αφορούν την προσπάθεια να φθάσει ένα άτομο στο επίπεδο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με πλήρη απασχόληση.

Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί επίσης ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς για την βελτίωση της συνολικής υγείας των ποδοσφαιριστών, σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, ειδικά όταν αρχίζει για αυτούς η ζωή μετά από το ποδόσφαιρο.

“Η προσοχή που δίδεται στην υγεία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από τα όργανα του ποδοσφαίρου και τους συλλόγους, πρωταρχικά, αφορά τα συμβάντα τραυματισμών, αλλά, αυτό δεν αρκεί, καθώς, προκειμένου να είναι υγιής ένας ποδοσφαιριστής, δεν αρκεί να μην έχει χτυπήσει, αλλά, χρειάζεται επίσης να είναι ψυχικά και κοινωνικά σε καλή κατάσταση, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Η FIFPro αναλαμβάνει, σε παγκόσμια κλίμακα, την ευθύνη να επιμορφώσει και να υποστηρίξει τους ποδοσφαιριστές καθώς τους ενθαρρύνει ώστε να βγουν στο προσκήνιο, βγάζοντας από πάνω τους το στίγμα της σύνδεσης με τις ψυχικές ασθένειες στο ποδόσφαιρο” είπε συμπερασματικά ο Δρ Γκούτεμπαργκ.

Αναλογιζόμενοι την έλλειψη γνώσης για τις ψυχικές  ασθένειες και υπολογίζοντας την ύπαρξη ορισμένων φυσικών και ψυχολογικών παραγόντων που δημιουργούν στρες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της καριέρας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η  FIFPro και  6 Εθνικοί Σύνδεσμοι-μέλη της, υποστήριξαν αυτή τη διεθνή επιστημονική έρευνα ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις ψυχικές ασθένειες των ποδοσφαιριστών.

Στην έρευνα, συμπεριλήφθηκαν παράγοντες που συσχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες. Όπως είναι η καταπίεση, η εξάντληση, η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και συμπεριφορές που έχουν σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, τη διατροφή και το κάπνισμα. Προκειμένου να αξιολογηθούν αυτοί οι παράγοντες, χρησιμοποιήθηκαν αξιολογημένα ερωτηματολόγια.

Από τους ποδοσφαιριστές αναφέρθηκαν ορισμένοι φυσικοί και ψυχολογικοί δείκτες που αναλύθηκαν στην έρευνα, όπως είναι οι τραυματισμοί που υποχρεώνουν σε απουσία μεγαλύτερη από 4 εβδομάδες, εγχειρήσεις, απώλειες συγγενικών προσώπων και συμπεριφορές που έχουν σχέση με την υποστήριξη από προπονητή και συμπαίκτες και τη συνύπαρξη μαζί τους.

Με τις πληροφορίες που παρέχονται από μία έρευνα σαν και αυτή, η  FIFPro επιδιώκει να κατανοήσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είναι δυνατό να παρουσιασθούν στη διάρκεια της καριέρας ενός ποδοσφαιριστή ή και μετά από αυτή.

Η FIFPro και οι Σύνδεσμοι-μέλη  του μπορούν, πλέον, να εξελίξουν και να προσαρμόσουν στρατηγικές, προκειμένου να προστατέψουν και να προωθήσουν την υγεία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη