Επίτροπος Βασιλείου: «Είμαι σοκαρισμένη με τα ποσά των ποδοσφαιρικών μεταγραφών»

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει από κοινού τη διαδικασία εξεύρεσης τρόπων με τους οποίους θα καταστεί δυνατό να βρεθεί ένα πλαφόν για τα ποσά των ποδοσφαιρικών μεταγραφών, μετά και από το ποσό ρεκόρ που πληρώθηκε για τον Ισπανό διεθνή επιθετικό Fernando Torres από την Chelsea (περίπου 60εκατ.€). Η Επίτροπος για τον Αθλητισμό Ανδρούλα Βασιλείου τοποθετήθηκε σε μια πρόσφατη συνέντευξή της:

Το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο περνά μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην οργάνωση των οικονομικών του μετά από πολλαπλές. Πιστεύετε ότι με την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στον οικονομικό έλεγχο των ομάδων, όπως στην περιπτωση της οικονομικά υγιούς Bayern Munich, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρότυπο;

“Είναι μία καλή ιδέα. Πιστεύουμε πραγματικά στην συμμετοχή των εταίρων στην διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών και ομάδων. Οι φίλαθλοι είναι σημαντικός εταίρος. Όταν μιλάμε για την ιδιόμορφη φύση του αθλητισμού, μέσα σε αυτά αναφερόμαστε και στην σχέση μεταξύ των φιλάθλων και των ομάδων τους. Είναι μία πολύ σπάνια σχέση. Δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη. Εάν ανήκεις σε μια ομάδα, τότε ανήκεις για όλη σου την ζωή”.

Ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην οικονομική διαχείριση των ποδοσφαιρικών ομάδων αφορά τα ολοένα αυξανόμενα ποσά στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Σε μία πρόσφατη ανακοίνωση σας για τον αθλητισμό, δηλώσατε ότι είναι πλέον καιρός για αναθεώριση των κανόνων μεταγραφής. Θα ήταν λογικό να εφαρμοστεί ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν;

Θα ήταν πολύ νωρίς να πούμε ότι θα πρέπει να μπεί πλαφόν, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ κακή ιδέα η αύξηση των χρημάτων που πληρώνονται για μεταγραφές. Είμαι σοκαρισμένη με την πρόσφατη μεταγραφή του Fernando Torres με ένα απίστευτο ποσό. Αυτό τελικά από μικρό χρέος θα γίνει μεγάλο χρέος, και οικονομικά χαοτικό. Γι’ αυτό υποστηρίζω το σύστημα «financial fair play» της UEFA. Το σύστημα αυτό θα βάλει σε μία τάξη την διοίκηση αυτών των ομάδων.

Πιστεύεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την νομική βάση να επιβάλλει πλαφόν στα μεταγραφικά ποσά;

Θα προτείνουμε να ξεκινήσει το επόμενο μία έρευνα. Θα εστιάσει ειδικά στην μεταγραφή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Θα αποτιμήσουμε το εύρος του προβλήματος και τις επιπτώσεις τους. Άλλη μία έρευνα είχε δημοσιευθεί το περασμένο έτος για τον αθλητισμό που εστίαζε στους διαμεσολαβητές του αθλητισμού (sports agents) που παρέπεμπε σε θέματα οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς που μπορεί να προκύπτουν μέσω των μεταγραφών των ποδοσφαιριστών. Επι της παρούσης τα εμπλεκόμενα τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούν να βρούν με ποιό τρόπο θα μπορούσε η ΕΕ να λάβει τα ανάλογα μέτρα.

Αναφερόμενοι στην οικονομική διοίκηση των αθλητικών ομάδων, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε ότι η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο δικαιώθηκαν στο θέμα της παροχής επιλεγμένης δωρεάν αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων. Θα μπορούσε αυτή η απόφαση να ενθαρρύνει τα άλλα κράτη μέλη να δημιουργήσουν λίστες με αθλητικές αναμετρήσεις που μπορούν να αναμεταδίδονται δωρεάν;

Θεωρώ ότι είναι μία καλή ιδέα και πιστεύουμε στο ενδιαφέρον των πολιτών για τον αθλητισμό. Καλωσορίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Θα παροτρύνατε τα μέλη χώρες να πράξουν όπως το Βέλγιο και η Μεγάλη Βρετανία;

Δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας αλλά είναι αρμοδιότητα των Υπουργών. Επίσης αυτό το θέμα είναι στενά συνυφασμένο με την οδηγία περί «Οπτιακουστικών Υπηρεσιών». Η συνάδελφός μου που είναι επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος, η Neelie Kroes είναι η αρμόδια. Από δικής μου πλευράς πιστεύω ότι είναι θετικό.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι το μόνο που βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή. Η κρίση χτυπά όλους τους τομείς. Η Επιτροπή σύντομα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το νέο προϋπολογισμό για την επόμενη δεκαετία. Μιλάτε για την εκκίνηση νέων αθλητικών προγραμμάτων που θα χρημοτοδοτηθούν με περίπου 10 εκατ.€ ανα έτος. Τα μέλη χώρες σας υποστηρίζουν;

Υπάρχει υποστήριξη από τους Υπουργούς Αθλητισμού. Τώρα έχουν πείσει τους Πρωθυπουργούς τους να εξετάσουν το ποσό που θα κατανεμηθεί για τον αθλητισμό. Δεν είναι πολλοί που κατανοούν την οικονομική σημασία του αθλητισμού. Ο αθλητισμός συνεισφέρει πολύ στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, με άμεσο τρόπο, αλλά και σε συσχετισμό με τον τουρισμό.

Θεωρείτε το ποσό των 10 εκατ.€ ρεαλιστικό, ετησίως για Ευρωπαϊκά προγράμματα για τον αθλητισμό που θα τρέξουν από το 2014;

Tο ποσό των 10 εκατ. € αναφέρθηκε και θεωρώ ότι είναι λογικό.

Το άρθρο 165 της Συνθήκης της Λισσαβώνας ζητά από την Ε Επιτροπή να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού με τον σχεδιασμό ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος πολιτικής αλλά δίνει λίγες λεπτομέρειες στο πως αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί. Εν τω μεταξύ το μήνυμα της Επιτροπής δημιουργεί μία σειρά πολιτικών προτάσεων που είναι βασισμένες σε ευρεία έννοια του άρθρου. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός της Ευρωπαϊκής αθλητικής πολιτικής;

Είναι μία δυνατότητα που μας έχει δοθεί. Πάντα οι ενέργειες μας βασίζονται στον διάλογο. Διάλογος με τα κράτη μέλη και με τους εταίρους. Πριν βιαστούμε να δράσουμε, πάντα συμβουλευόμαστε τους εταίρους. Εάν υπάρχει δυνατή υποστήριξη τότε συνεχίζουμε στο επόμενο στάδιο. Με την μορφή συστάσεων. Είναι αληθές ότι δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε. Όμως πάρα πολλές φορές οι συστάσεις εάν είναι αποδεκτές από όλους, μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα παρά την άμεση νομοθέτηση. Το Αθλητικό Φόρουμ είναι λόγος για διάλογο.

Πάντα ενθαρρύνουμε από τις πιό μικρές οργανώσεις έως τις μεγαλύτερες να έρθουν σε διάλογο με μας, δηλαδή σε διμερείς συναντήσεις.

Πηγή: ΕurΑctiv.com

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη