Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro διοργάνωσε στο Άμστερνταμ Διεθνές Νομικό Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 100 μέλη των Συνδέσμων που ανήκουν στη δύναμη της.
Ο ΠΣΑΠ εκπροσωπήθηκε με απόλυτη επιτυχία σε αυτό το Συνέδριο από τον Ταμία του Σταμάτη Συρίγο και τον Νομικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Θανάση Μακρυνιώτη.
Στη φωτό: Αριστερά ο κ. Σταμάτης Συρίγος, Ταμίας ΠΣΑΠ και εκπρόσωπος στη FIFPro, στη μέση ο κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. (Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών) και δεξιά ο κ. Θανάσης Μακρυνιώτης, Νομικός Σύμβουλος του ΠΣΑΠ
Αντικείμενο του Νομικού Συνεδρίου ήταν η ανάλυση καίριων σημείων που αφορούν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, όπως είναι η ιδιοκτησία απο τρίτο μέρος, με την κυριότητα μέρους ή του συνόλου των δικαιωμάτων του παίκτη να ανήκουν σε άλλο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εκτός της ομάδας του ή του ίδιου ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο σύστημα αδειοδότησης και μεταγραφών αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν σχέση με το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο CAS.
Η εισαγωγή της ιδιοκτησίας από τρίτο μέρος και οι σχετικές ποινές που επιβάλλονται, συσχετίζονται με την προσπάθεια της FIFPro να σταθεροποιήσει το κλυδωνιζόμενο μεταγραφικό σύστημα και είχαν κυρίαρχο ρόλο στο Νομικό Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών.
Το Συνέδριο ήταν διήμερο και η σημασία του έγινε ακόμα μεγαλύτερη, μετά την ανακοίνωση της FIFA ότι προτίθεται να τερματίσει αυτή την οδυνηρή πρακτική, που ταλανίζει πάρα πολλούς παίκτες.
Ο Αντιπρόεδρος της FIFPro και μέλος του συμβουλίου Brendan Schwab, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της FIFA και η Ομάδα Εργασίας για την ιδιοκτησία από τρίτο μέρος, συμβούλευσε την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA για το θέμα, υποστηρίζοντας: «Εκείνοι που υποστηρίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας από τρίτο μέρος, λένε ότι υπάρχουν οικονομικά οφέλη, αλλά, η εκτενής έρευνα του ζητήματος φανερώνει ότι όχι μόνο υπάρχει, στην πραγματικότητα, αρνητική οικονομική επίδραση, αλλά, επιπλέον παρατηρείται μερική ζημιά της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Για τους συλλόγους που βασίσθηκαν σε αυτή την παράμετρο της ιδιοκτησίας παικτών, δημιουργείται ένας κύκλος χρεών και εξαρτήσεων. Τεχνητά, πιέζεται η μεταγραφική αγορά πάνω από τα ανώτατα, υφιστάμενα, όρια αντοχής της και το γεγονός έχει επίπτωση στη δημιουργία μεθόδων τύπου καρτέλ, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός πολύ δυνατών προσωπικοτήτων είναι σε θέση να αποκτήσουν εξαιρετικά μεγάλη επίδραση στο ποδόσφαιρο».
Το θέμα της ιδιοκτησίας από τρίτο μέρος, βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τις παρουσιάσεις από τον Santiago Nebot, δικηγόρο που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο των Ισπανών ποδοσφαιριστών AFE, ο οποίος εστίασε στα βαθύτατα σύνθετα ζητήματα που δημιουργούνται από τους κανονισμούς και την εφαρμογή της ιδιοκτησίας από τρίτο μέρος στην Ισπανία.
Ο δικηγόρος Andrew Nixon, που έχει ειδικευθεί στα αθλητικά, έδωσε τη διάσταση ότι η ιδιοκτησία από τρίτο μέρος, ισοδυναμεί με την εφαρμογή της απαγόρευσης ενάντια στον κανονισμό, με τον Schwab να επιμένει: «Κάθε προσπάθεια να μονιμοποιηθεί αυτή η πρακτική στην ιδιοκτησία ποδοσφαιριστών, μόνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση και πολλαπλασιασμό των προβλημάτων. Προς το παρόν, αυτή η μέθοδος ιδιοκτησίας παρατηρείται στην Νότια Αμερική, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά, αντιμετωπίζεται με δυναμική αντίθεση από τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο. Εάν η FIFA θελήσει να νομιμοποιήσει αυτό το σύστημα με κανονισμό, πότε θα συμβάλλει στη δραστική επέκταση του και εδραίωση του και στις χώρες που είναι αντίθετες».
Ο Pieter Paepe, ο οποίος είναι σύμβουλος της FIFPro στη διατύπωση των αντιρρήσεων της για το μεταγραφικό σύστημα, ανέλυσε την υπόθεση Dahmane, μέσα από την οποία προκύπτει κανονισμός που βοηθά στον προσδιορισμό των επαγγελματικών ποδοσφαιριστών ως «κανονικών εργαζομένων». Αυτή η υπόθεση συγκρίνεται με άλλες που έχουν εξαιρετική σημασία και είναι θετικές για τους ποδοσφαιριστές, όπως είναι η υπόθεση Bosman και εκείνη του Webster. Ο Braham Dabscheck εξήγησε ποιά είναι η εικόνα της σημερινής οικονομίας του ποδοσφαίρου και με ποιό τρόπο βελτιωμένα μοντέλα αύξησης και κατανομής των εσόδων, μπορούν να φέρουν ανταγωνιστική ισορροπία στα ταμεία.
Η FIFPro έχει την άποψη ότι μία από τις σπουδαιότερες αιτίες της παρουσίας και διάδοσης επιθετικών πρακτικών, όπως η ιδιοκτησία από τρίτο μέρος, βρίσκεται στην ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του μεταγραφικού συστήματος της FIFA, καθώς υπάρχει πρόσφορο και ευάλωτο νομικό πεδίο.
Η ιδιοκτησία παικτών από τρίτο μέρος και οι ανεπάρκειες του μεταγραφικού συστήματος, συνδέονται ως απάντηση στη δραματική εξάπλωση των αθλητικών και οικονομικών ανισοτήτων που συντηρούν και επαυξάνουν οι τωρινοί κανονισμοί της FIFA.
Άλλοι ομιλητές, ήταν ο Juan Pablo Meneses (συγγραφέας του Ninos Futbolistas, που αποτελεί έρευνα για τις μεταγραφές μικρών παιδιών), ο Jan Popma (ο οποίος ανέπτυξε τις ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αδύναμων νομικών στρατηγικών που έχουν ως συνέπεια να μεγαλώνουν προβλήματα όπως η κακοποίηση, η εμπορία και άλλα θέματα διαφάνειας), ο Mark Hovell (μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, οι οποίες σχετίζονται με τις αποφάσεις του CAS, που έχουν σημασία για τους ποδοσφαιριστές), ο Joao Nogueira da Rocha (έκανε μνεία στις πρόσφατες αποφάσεις του CAS για υποθέσεις ντόπινγκ) και ο Νίκος Νικολάου (που μίλησε για το νέο σύστημα αδειοδότησης στην Κύπρο το οποίο στοχεύει στην αποτροπή των εκπρόθεσμων πληρωμών).
Ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της FIFPro Wil Van Megen είπε: «Με έναν ικανό αριθμό εξαιρετικών ομιλητών, είχαμε μία καλή ευκαιρία και διαχείριση των παρουσιάσεων και συμμετοχή στην κατανόηση της νομικής θέσεως των ποδοσφαιριστών. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι Σύνδεσμοι των ποδοσφαιριστών είναι να έχουν τα εργαλεία ώστε να υπερασπισθούν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών-μελών τους και να υπερασπισθούν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του παιχνιδιού».
[psap]