Διεθνής αναβάθμιση και κατοχύρωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών

ΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro είχε εκτεταμένες επαφές και πολύωρες συζητήσεις σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διήμερο μεταξύ εκπροσώπων της και αντιπροσωπείας της Διεθνούς Εργατικής Οργάνωσης, International Labour Organisation (ILO), προκειμένου να δημιουργηθεί πλαίσιο παγκοσμίως κοινά αποδεκτών προϋποθέσεων δικαιωμάτων, ως εργαζομένων, για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Στελέχη της FIFPro ταξίδεψαν στην Γενεύη, στην Ελβετία, προκειμένου να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα της ILO Guy Ryder, ώστε να μπουν οι βάσεις της διαδικασίας για την εξεύρεση μίας λύσης που θα καλύπτει τα δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών οι οποίοι μετακινούνται διεθνώς.

Η FIFPro αντλεί τη σχετική έμπνευση της απο το Θαλάσσιο Εργατικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2006 και επεξεργάζεται σχέδια για την βελτίωση των συνθηκών που έκανε αποδεκτές. Πλέον, είναι κοινά παραδεκτό ότι υπάρχει ανάγκη για παγκόσμια συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Υπάρχει εντυπωσιακή, μάλιστα, ομοιότητα στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη θάλασσα και των ποδοσφαιριστών που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αγωνισθούν. Τουλάχιστον για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς, υπάρχουν τα ίδια προβλήματα.

Οι προϋποθέσεις και οι ανάγκες για μία παγκόσμια λύση είναι εύκολο να γίνουν κατανοητές, να επικαιροποιηθούν και να ενεργοποιηθούν κατάλληλα. Η FIFPro επιμένει ότι εφόσον υπάρχουν, διεθνώς, ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα εργασίας για τους 65.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τότε θα δούμε την βελτίωση του επιπέδου του παιχνιδιού. Οπότε, θα υπάρξει κέρδος και για τους συλλόγους.

Με τις λύσεις που μεθοδεύονται και επιδιώκονται, κάθε παίκτης θα έχει δικαίωμα σε:

 • Ασφαλές και σταθερό περιβάλλον εργασίας
 • Καθαρούς όρους απασχόλησης
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής
 • Προστασία της υγείας, ιατρική φροντίδα, μέτρα σεβασμού της προσωπικότητας και μορφές κοινωνικής προστασίας

“Ζητάμε αξιοπρεπείς και έντιμες συνθήκες εργασίας” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Theo van Seggelen. Όπως είπε, μάλιστα, ορισμένες από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος είναι:

 • Ελάχιστη ηλικία
 • Συμφωνίες απασχόλησης
 • Ώρες εργασίας ή ανάπαυσης
 • Πληρωμή αποδοχών
 • Αποζημίωση
 • Ιατρική κάλυψη
 • Κανονισμοί Μάνατζερ
 • Accommodation
 • Health and safety protection and accident prevention

Η FIFPro είναι αποφασισμένη να εξετάσει όλες τις εκδοχές και παραμέτρους, ώστε να δημιουργήσει καλές δουλειές για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, καθώς, θα διασφαλίζει τα συνολικά οικονομικά ενδιαφέροντα του ποδοσφαίρου, μέσα απο τον δίκαιο ανταγωνισμό για τους συλλόγους.Ο Van Seggelen πρόσθεσε ” Είμαστε διατεθειμένοι να μάθουμε από τη μοναδική εμπειρία στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά, πιστεύουμε ότι ήδη έχουμε πετύχει ορισμένα καλά αποτελέσματα στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Διάλογο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο”

“Η συμφωνία για τις ελάχιστες προδιαγραφές των βασικών συμβολαίων στην περιοχή της ΟΥΕΦΑ είναι ένα μεγάλο βήμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη βλέπουμε ότι η ποδοσφαιρική βιομηχανία, ήδη, μόνη της εφαρμόζει ενεργά τις ελάχιστες προδιαγραφές”

“Η FIFPro επιδιώκει τη διεθνή αποδοχή αυτών των προϋποθέσεων και πιστεύει ότι η ILO μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία ενώ υπολογίζει σε όλους τους εμπλεκομένους για την υποστήριξη του στόχου που έχει θέσει”.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη