Αντιδρούν οι ποδοσφαιριστές στο ζήτημα της βίας

ΝΕΑ

Μήνυμα αγωνίας για την ίδια τη ζωή τους εκπέμπουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές οι οποίοι αντιδρούν στα διαδοχικά επεισόδια που σημειώνονται από την αρχή και αυτής της αγωνιστικής περιόδου, συχνότατα μάλιστα σε βάρος τους.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΣΑΠ, με τη συμμετοχή αρχηγών και άλλων ποδοσφαιριστών της Super League, της  Football League 1 και της Football League 2, έγινε εκτενής συζήτηση για το μέγα πρόβλημα της βίας στα γήπεδα και τονίσθηκε η αταλάντευτη θέση του Συνδέσμου των ποδοσφαιριστών για ενέργειες με τις οποίες θα αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παραβατικότητας στους αγωνιστικούς χώρους, κατ’ αρχήν στο πρωτάθλημα της Super League.

Οι ποδοσφαιριστές των 10 από τις 16 ομάδες της Super League, των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρη, Ηρακλή, Λάρισας, Ατρομήτου Αθηνών, Ξάνθης και Πανσερραϊκού εκφράζουν την πρόθεση τους να μην αγωνισθούν στις αναμετρήσεις της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σοβαρά επεισόδια που γίνονται στα γήπεδα και σε έμπρακτη εκδήλωση της απαίτησης τους να υλοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς τα αυτονόητα.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διοίκησης του ΠΣΑΠ, ο  Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος δήλωσε

“Επειδή το τεράστιο θέμα της βίας έφθασε στο απροχώρητο και απειλούνται άμεσα πια οι  ποδοσφαιριστές των ομάδων της Super League, της  Football League 1 και της Football League 2, όπου μάλιστα αντιμετωπίζουν πολύ χειρότερες καταστάσεις και ας μην προβάλλονται όσο και όπως θα έπρεπε, με δεδομένο ότι η αξία της ζωής είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο, οι ποδοσφαιριστές παίρνουν πρωτοβουλίες, σε συνέχεια όσων έχουν ήδη αναλάβει.

Οι ποδοσφαιριστές των 10 από τις 16 ομάδες της Super League συντάσσονται υπέρ της πρότασης για αποχή από τις συναντήσεις της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και περιμένουμε κοντά μας τους συναδέλφους και των υπολοίπων 6 ομάδων της κατηγορίας. Όπως επίσης και τις τοποθετήσεις της Super League και της Ε.Π.Ο. Μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις . Οι προτάσεις και οι αγώνες μας κατά της βίας διακρίνονται από συνέπεια, σταθερότητα, επιμονή και προσήλωση στην προσπάθεια για δημιουργία καλύτερων συνθηκών στα γήπεδα, για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο για όλους. Οι ποδοσφαιριστές προχωρούμε όλοι ενωμένοι με τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα και με αυτονόητη και δεδομένη την επιμονή μας να εναρμονισθεί και η ελληνική πραγματικότητα με βάση όσα ισχύουν στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Γιατί να μην απολαμβάνουμε και εδώ το ποδόσφαιρο που μπορούμε και πράγματι αξίζουμε να έχουμε;”.   

Επιστολή υποστήριξης της FIFPro προς τον ΠΣΑΠ
Χόοφντορπ,  8 Μαρτίου 2011

Αγαπητά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΠ

H Διοίκηση της FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) όπως και η Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Τομέα της FIFPro (Division Europe) έχουν ενημερωθεί για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους απέναντι σε βίαια γεγονότα και σε παράνομες πράξεις που συμβαίνουν στους αγωνιστικούς  χώρους. Απειλές από οπαδούς εναντίον ποδοσφαιριστών είναι, για την FIFPro τελείως απαράδεκτες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία όπως επίσης και οι ελληνικές Λίγκες πρέπει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, σε συνεργασία ασφαλώς με τον Σύνδεσμο των Ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα προκειμένου να εμποδίσουν να συμβούν ξανά όλα αυτά.
Οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών μέσα και έξω από την περιοχή των γηπέδων.

Στη Δυτική Ευρώπη αυτά τα αναγκαία μέτρα έχουν ήδη παρθεί εδώ και πολύ καιρό.
Αναγκαία μέτρα, για παράδειγμα, είναι η τοποθέτηση καμερών μέσα και έξω από τα γήπεδα, η ενεργοποίηση συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η τοποθέτηση μέτρων ασφαλείας και η συνεργασία με επαγγελματίες άνδρες ασφαλείας (stewards) και επίσης η καλύτερη πληροφόρηση και εκπαίδευση των οπαδών.
Οι οπαδοί πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν επίσης την υποχρέωση να σέβονται συγκεκριμένους κανόνες. Η στρατηγική της μηδενικής ανοχής είναι απολύτως αναγκαία.

Πέρασε πια ο καιρός κατά τον οποίο  σε χώρες όπως η Ελλάδα οι γενικοί κανονισμοί που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν γίνονται σεβαστοί.

Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Για αυτούς τους λόγους η FIFPro υποστηρίζει πλήρως τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα.

Η FIFPro  θα επικοινωνήσει επίσης με την UEFA, προκειμένου να ενημερώσει ότι η τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αποδεκτή, για την FIFPro, από εδώ και πέρα.

Με χαιρετισμούς
Τέο Φαν Σέγκελεν
Γενικός Γραμματέας FIFPro

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη