Ανατροπή στις αποφάσεις της FIFA και του CAS στην υπόθεση Matuzalem

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑΝΕΑ

Πλήρη ανατροπή της απόφασης της FIFA και του CAS, με την απόφαση του Πολιτικού Δικαστηρίου της Ελβετίας “για σοβαρή καταπάτηση δικαιωμάτων” που υπέστη ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Matuzalem.
Μετά την ακρόαση της έφεσης που είχε κατατεθεί από τον Matuzalem, το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της FIFA και του CAS, σύμφωνα με την οποία ο 31χρονος ποδοσφαιριστής δε θα μπορούσε να τιμωρηθεί με την ποινή του αποκλεισμού από την ενεργό  δράση, εάν αδυνατούσε να πληρώσει την προηγούμενη ομάδα του Shakhtar Donetsk.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε, στην απόφαση που εξέδωσε, ως “θεμελιώδη παράνομη” την απόφαση των δικαιοδοτικών οργάνων.
Ο Matuzalem και η Real Zaragoza είχαν διαταχθεί, με απόφαση του CAS το 2009, να πληρώσουν στην Shakhtar Donetsk ποσό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για μονομερή λύση συμβολαίου με υπαιτιότητα του ποδοσφαιριστή, καθώς, με τη λύση αυτή, ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε με την Zaragoza το 2007.
Τον Αύγουστο του 2010, η FIFA αποφάσισε ότι η Shakhtar μπορούσε να ζητήσει τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή, εάν εκείνος δεν πλήρωνε στην ώρα του και αυτή η απόφαση επιβεβαιώθηκε και από το CAS τον Ιούνιο του 2011.
«Η απόφαση του CAS κρίθηκε άκυρη διότι παραβιάζει τους νόμους περί “Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας”», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της δικαστικής Αρχής.
«Αποκλεισμός χωρίς όρια και ειδικά όταν αφορά την εξάσκηση του επαγγέλματος, όπως το συγκεκριμένο, από όπου ο ποδοσφαιριστής απειλείται, αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση και σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα του ατόμου”».
«Εάν δεν πληρώσει τις δόσεις τότε, θα ήταν εξαρτημένος στην ευγενή ευσπλαχνία του εργοδότη του σε τέτοιο βαθμό που η οικονομική του υπόσταση θα τίθετο σε σοβαρό κίνδυνο».
Ακόμα, ο Matuzalem και η Zaragoza οφείλουν να πληρώσουν το ποσό που είχε επιδικασθεί υπέρ της Ουκρανικής ομάδας όπως και τους ετήσιους τόκους με ποσοστό πέντε τις εκατό, αποφάνθηκε το δικαστήριο.
Ο Matuzalem πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην βραζιλιάνικη ομάδα Vitoria και εκπροσώπησε τη χώρα του με τις Εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων. Επίσης, έχει παίξει στην ελβετική ομάδα Bellinzona και στις ιταλικές Parma, Napoli, Piacenza και Brescia.
Η Zaragoza, επί του παρόντος βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής εκκαθάρισης και βαθμολογικά είναι στις τελευταίες θέσεις της La Liga.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη