Αλλαγές στο μεταγραφικό σύστημα στο ποδόσφαιρο ζητά η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, που κατέθεσε τις προτάσεις της σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι και μέλη της με κορυφαίους παράγοντες και μετόχους ευρωπαικών συλλόγων.
Η FIFPro, ως εκπρόσωπος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, μαζί με τις UEFA, ECA και EPFL συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τον Ευρωπαικό Κοινωνικό Διάλογο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Σε αυτή τη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από συλλόγους, Λίγκες και Συνδέσμους Ποδοσφαιριστών από 28 χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης.
Τον ΠΣΑΠ εκπροσώπησε ο Ταμίας του Συνδέσμου Σταμάτης Συρίγος.
Η Ευρωπαική Επιτροπή έδωσε στους συμμετέχοντες, παρουσιάσεις σημαντικών μελετών που πρόσφατα εκπονήθηκαν κι αφορούν τον κανονισμό της UEFA για την ανάδειξη γηγενών ποδοσφαιριστών αλλά και την οικονομική και νομική σκοπιά του μεταγραφικού συστήματος.
Την παρουσίαση των απεσταλμένων από την Επιτροπή που είναι αρμόδια για τον αθλητισμό, τον Κοινωνικό Διάλογο, την ελεύθερη διακίνηση και τον ανταγωνισμό, ακολούθησε συζήτηση για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.
“Αυτές οι έρευνες που παρουσιάσθηκαν από την Επιτροπή, επιβεβαιώνουν στην ουσία τις ανησυχίες της FIFPro, σχετικά με τις αδυναμίες και τα κενά του σημερινού συστήματος κανονισμών για ποδοσφαιριστές, αναφορικά με τα δικαιώματα που έχουν οι ποδοσφαιριστές ως εργαζόμενοι κι ως πολίτες της Ευρωπαικής Ενωσης. Η ανάλυση του στην επίδραση των σημερινών κανονισμών σε μία ανταγωνιστική ισορροπία στο ποδόσφαιρο, είναι πολύτιμη” συνόψισε ο Bobby Barnes, Πρόεδρος της FIFPro Division Europe.
Μάλιστα, ο Barnes πρόσθεσε “Πρέπει επειγόντως να βρούμε την ισορροπία της δύναμης ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τους συλλόγους, μία ισορροπία στην οποία δεν είναι δοκιμασμένοι οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές. Η βιομηχανία μας χάνει σημαντικό μερίδιο πόρων σε υπέρογκα ποσά για αμοιβές μάνατζερ και σε αδόκιμες επενδυτικές μεθόδους, όπως είναι η συμμετοχή τρίτων σε καθεστώς ιδιοκτησίας ομάδων. Την ίδια ώρα, πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές, στην Ανατολική Ευρώπη, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 40%, πληρώνονται με καθυστέρηση ή μένουν απλήρωτοι και πολλοί σύλλογοι είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή χρεωκοπούν. Το ποδόσφαιρο πρέπει να βρεί μία συστημική απάντηση σε αυτό”.
Ο Πρόεδρος της FIFPro Philippe Piat πρόσθεσε: “Η ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ FIFA, UEFA και της Ευρωπαικής Επιτροπής, που έγινε το 2001, συνέβαλε στην καθιέρωση ισορροπίας ανάμεσα στο δίκαιο της Ευρωπαικής Ενωσης, τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών ως εργαζομένων και τα συγκριτικά χαρακτηριστικά της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Αλλά, μέχρι σήμερα, οι κανονισμοί μεταγραφών της FIFA κι η πρακτική εφαρμογή τους συνεχίζουν να περιορίζουν την ελευθερία μετακίνησης στους ποδοσφαιριστές κι οι καριέρες της πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών παραμένουν στο έλεος των εργοδοτών τους. Οι αποζημιώσεις προπονήσεων δεν εντάσσονται στον κανονισμό Bernard ενώ δεν υπάρχει σωστός υπολογισμός για τις συνέπειες της λύσης συμβολαίων και για τεχνητή επέκταση της προστατευόμενης περιόδου, αντίθετα με ότι είχε σχεδιασθεί αλλά όχι κι εφαρμοσθεί από το 2001. Όλα αυτά τα θέματα κι άλλα ακόμα, χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση κι επικαιροποίηση”.
“Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην βιομηχανία του ποδοσφαίρου, εντός των ανάλογων ποδοσφαιρικών φόρουμ, όπως και στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου. Αλλά, η FIFPro δεν μπορεί να ανεχθεί περισσότερο τέτοιες παραβιάσεις της θεμελιώδους ελευθερίας των μελών μας και αισθανόμαστε ότι πρέπει, επειγόντως, να υπολογίσουμε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τη διασφάλιση των ποδοσφαιριστών, ώστε να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο εργαζόμενο στην Ευρωπαική Ενωση” συμπλήρωσε ο Bobby Barnes.
Οι εκπρόσωποι των φορέων του ποδοσφαίρου, συζήτησαν ανάμεσα σε άλλα και θέματα που αφορούν την πρόοδο που έγινε στον Κοινωνικό Διάλογο, σε σχέση με τα γκρουπ εργασίας της Επιτροπής, αναφορικά με τα κεφάλαια που διατίθενται για τις ποδοσφαιρικές καριέρες, ως προς τις αμοιβές των παικτών, μίλησαν για τον σεβασμό των συμβολαίων και τη σταθερότητα σε αυτά, αλλά και για τις τελευταίες προσπάθειες που έγιναν για την εφαρμογή της αυτόνομης συμφωνίας που έγινε τον τελευταίο χρόνο για τα ελάχιστα απαιτούμενα των βασικών συμβολαίων των ποδοσφαιριστών.
Μετά από την οργάνωση τριών “εναρκτηρίων” συναντήσεων, για τους εθνικούς εκπροσώπους, στο ξεκίνημα της χρονιάς, στην έδρα της UEFA, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου, πρόσφατα, προγραμμάτισαν μία σειρά από συναντήσεις επιτροπών εργασίας σε στοχευμένες χώρες.
“Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έγινε μέχρι τώρα σε Σεβία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Ρωσία. Ακόμα περισσότερο, μας ευχαρίστησε η αφοσίωση όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να βελτιωθούν τα επίπεδα απασχόλησης σε όλη την επικράτεια της UEFA”, είπε ο Mads Oland, μέλος του συμβουλίου της FIFPro Division Europe.
“Επίσης, είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι μπορούμε να πληροφορήσουμε τους συνεργάτες μας, ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα παράσχει επαρκή χρηματοδότηση για τις συνδυασμένες προσπάθειες μας που έχουν ως στόχο να φέρουν καλύτερα και συγκρίσιμα επίπεδα εργασίας για τους ποδοσφαιριστές σε όλη την Ευρώπη. Η εφαρμογή των ελαχίστων απαιτούμενων θα βελτιώσει τη θέση των ποδοσφαιριστών και επιπλέον θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της σταθερότητας των εθνικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων”.
Η συνεδρίαση ενέκρινε κείμενο με το οποίο καθιερώνεται πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2014 και το 2015, έως ότου δηλαδή συνέλθει ξανά η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2015.
[psap]