Το νέο διεθνές «Αγωνιστικό πρόγραμμα» είναι καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές

FIFPROΝΕΑ

Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το νέο «Διεθνές Αγωνιστικό πρόγραμμα 2014-2018». Στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις, η FIFPro διασφάλισε για ακόμα μια φορά τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών και είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Πλέον, μπορεί να ενσωματωθεί το Ευρωπαϊκό Αγωνιστικό πρόγραμμα στο διεθνές.
Στις προκαταρκτικές συζητήσεις είχαν κληθεί, η ECA (εκπρόσωποι ομάδων), η EPFL (οι επαγγελματικές ενώσεις), οι Ομοσπονδίες και η FIFPro (οι Gernot Zirngast και Tijs Tummers της τεχνικής επιτροπής). Στην τελευταία συνάντηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της FIFPro, Leonardo Grosso και ο Γενικός Γραμματέας Theo van Seggelen.
Ο Tummers δήλωσε: «Οι Ομοσπονδίες ήθελα να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ημερομηνίες για τις Εθνικές τους ομάδες, οι Λίγκες ζητούσαν λιγότερα παιχνίδια και ελεύθερα Σαββατοκύριακα, οι ομάδες ήθελαν να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους παίκτες. Η FIFPro ήταν στην μέση: πάντα θέλαμε ένα υγιές παιχνίδι των Εθνικών ομάδων και πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αριθμό των παιχνιδιών και την πίεση που ασκείται στους παίκτες».
Η σημαντικότερη απόφαση ήταν να αντικατασταθούν επτά διπλές ημερομηνίες και πέντε φιλικά διεθνή παιχνίδια, με εννέα διπλές ημερομηνίες για δύο χρόνια (2014-2016 και 2016-2018). Επίσης, δύο διπλά διεθνή παιχνίδια θα παιχθούν εντός τον γεωγραφικού χώρου της συνομοσπονδίας.
Ο Tummers συνεχίζει: «Μόνο ένα διεθνές παιχνίδι διεγράφη και έτσι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αποδέχθηκαν την συμφωνία. Εννέα διπλές ημερομηνίες, σημαίνει λιγότερα ταξίδια και όχι μακρινά ταξίδια σε μικρή χρονική διάρκεια. Επίσης, οι προπονητές των Εθνικών ομάδων θα μπορούν να σχεδιάσουν τις εργασίες τους με περισσότερη ευχέρεια αφού οι μετακινήσεις θα είναι λιγότερες».
«Πρόσφατα, η Liverpool έπαιξε 120 λεπτά την Κυριακή το βράδυ στο πρωτάθλημά της. Την επόμενη Τρίτη, ο Glen Johnson τραυματίσθηκε στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας και την Τετάρτη, ο Steven Gerrard τραυματίστηκε μισή ώρα μετά στο φιλικό με την Ολλανδία». «Εάν οι προπονητές των Εθνικών ομάδων έχουν στην διάθεση τους τους παίκτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για δύο διεθνή, είναι σε πλέον σε θέση να οργανώνουν και να αποσυμπιέζουν την πίεση που ασκείται στους ποδοσφαιριστές. Επίσης, το πρώτο διεθνές παιχνίδι που είναι σε διπλή ημερομηνία θα παιζόταν το νωρίτερο την Τρίτη».
Επίσης, τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για την εφαρμογή του νέου διεθνούς αγωνιστικού προγράμματος είναι ότι δε θα πραγματοποιούνται διεθνή φιλικά παιχνίδια τον Φεβρουάριο και Αύγουστο.
«Με όλες τις συμπτύξεις των ημερομηνιών σε μία χρονική περίοδο των δύο ετών, συνεπάγεται και λιγότερες παραχωρήσεις παικτών από την μεριά της ομάδας».
Η ECA πρότεινε ότι από εδώ και πέρα οι παίκτες, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν, στο μέγιστο, σε μία διοργάνωση με τις αντιπροσωπευτικές ομάδες τους. Η FIFPro δε συμφωνεί με την πρόταση με το σύνθημα «Άφησε τους παίκτες να ακολουθήσουν το όνειρό τους».
«Όταν ένας παίκτης αγωνίζεται πολύ καλά σε τουρνουά Νέων, αν ο εθνικός προπονητής θέλει να τον έχει μαζί του στους τελικούς σε άλλο τουρνουά, με αυτή την πρόταση, δε θα μπορεί να συμμετέχει και στα δύο. Θεωρούμε ότι ήταν απαράδεκτο. Ευτυχώς αυτή η πρόταση απορρίφτηκε».
Τώρα, όλες οι διοργανώσεις θα πρέπει να γίνονται σε πνεύμα συνεργασίας και θα ολοκληρώνονται στις 15 Ιουλίου.
Όταν, το 2017, η διοργάνωση Cup of Nations της CAF και η διοργάνωση Gold Cup της CONCACAF θα παίζονται το ίδιο έτος, ως συνομοσπονδιακές διοργανώσεις της FIFA, οι παίκτες των ομάδων από την CAF και CONCACAF που έχουν προκριθεί, θα μπορούν να συμμετέχουν και στις δύο διοργανώσεις. Τέλος, αποφασίσθηκε ότι οι ποδοσφαιριστές δεν χρειάζεται πλέον να απελευθερώνονται από τις ομάδες τους 13 ημέρες (στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό αφορούσε και το Σάββατο) πριν, αλλά, 11 ημέρες (που τώρα θα ξεκινούν από την Δευτέρα) πριν. Σημαίνει αυτό ότι οι επαγγελματικές Ενώσεις έχουν στην διάθεσή τους τον παίκτη ένα παραπάνω αγωνιστικό Σαββατοκύριακο.
Ο Tummers σχολιάζει: «Αυτό το μέτρο σημαίνει μικρότερο χρονικό διάστημα προετοιμασίας για τον προπονητή της Εθνικής ομάδας. Για να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των παικτών, το τελευταίο Σαββατοκύριακο θα χρησιμοποιείται μόνο για τελικό του Champions League το Σάββατο και για λίγους τελικούς στο εθνικό πρωτάθλημα την Κυριακή». Συνεχίζει: «Είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να μειώσουμε την πίεση στους ποδοσφαιριστές, ώστε να μπορούν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να παίξουν για την ομάδα τους και για την χώρα τους. Αυτό το σχέδιο είναι σαφώς μία βελτίωση που ικανοποιεί όλους».

New International Match Calendar is better for players

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη