Συνεργασία FIFA, FIFPro και INTERPOL κατά της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο

FIFPROΝΕΑ

Με ενωμένη, παγκόσμια εκστρατεία, FIFA, FIFPro και INTERPOL θα συνεργασθούν στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και του επηρεασμού αποτελεσμάτων αγώνων στο ποδόσφαιρο, όπως ανακοινώθηηκε στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, στο Τόκιο.

Ο σκοπός της εκστρατείας είναι να αφυπνισθούν όλοι για τους κινδύνους των στημένων αγώνων, προκειμένου να υπάρξουν θετικά πρότυπα για τους ποδοσφαιριστές αλλά και να εκπαιδευθούν ( όπως και όλοι οι άλλοι που είναι μέλη της ποδοσφαιρικής οικογένειας ), πως θα μπορούν να αναγνωρίζουν, να αντιστέκονται και να αναφέρουν όποιες προσπάθειες για να συμφωνηθούν προσυνεννοημένα παιχνίδια.

Για το ξεκίνημα αυτής της κοινής εκστρατείας, οι τρείς Οργανισμοί διένειμαν ένα DVD το οποίο δημιουργήθηκε απο την INTERPOL, όπου επισημαίνεται ότι οι ποδοσφαιριστές είναι τα βασικά εργαλεία στην προσπάθεια για καταπολέμηση του φαινομένου των στημένων αγώνων και διαβεβαιώνονται ότι οι πληροφορίες τις οποίες θα δώσουν μέσω των προσδιορισμένων μηχανισμών αναφοράς, θα αντιμετωπισθούν ως απολύτως εμπιστευτικές.

“Ξεκινάμε τη συντονισμένη προσέγγιση απο τρείς παγκόσμιους Οργανισμούς, στον αγώνα τους κατά των στημένων παιχνιδιών΄΄ είπε ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Theo van Seggelen. “FIFA, INTERPOL και FIFPro έχουν ήδη παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο σε αυτό το θέμα και συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κατευθύνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πετύχουμε να προστατέψουμε τη διαφάνεια του παιχνιδιού και των πρωταγωνιστών του και να πάμε σε άλλο επίπεδο. Με αυτό το DVD, σκοπεύουμε να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία περιορισμού και αποτροπής των στημένων αγώνων”.

“Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την FIFPro και την INTERPOL ώστε να προχωρήσουμε απο κοινού. Το DVD δίνει στους ποδοσφαιριστές ένα καθαρό μήνυμα: Σας χρειαζόμαστε και σας υποστηρίζουμε. Απευθυνόμαστε στους εταίρους του ποδοσφαίρου ζητώντας τη συμμετοχή τους ώστε να ενισχύσουμε τη διαφάνεια του ποδοσφαίρου και με αίσθημα να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο” είπε ο Γενικός Γραμματέας της FIFA Jérôme Valcke.

” Μέχρι τώρα, κάθε έρευνα που αφορά κατηγορίες για στημένα παιχνίδια , γίνεται όταν πλέον έχει ήδη γίνει η ζημιά. Για αυτό είναι απαραίτητο να δυναμώσει η η πρώτη γραμμή άμυνας, οι ποδοσφαιριστές και άλλοι που ελέγχουν τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο” είπε ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL Ronald K. Noble. ” Ακόμα και η μικρότερη και φαινομενικά ασήμαντη απόφαση, μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις.Αυτό το DVD είναι σημαντικό ώστε να προκαλέσει την αφύπνιση και να δυναμώσει την αποφασιστικότητα όπως και τη διαχείριση του προβλήματος με τα οργανωτικά δίκτυα του εγκλήματος, που στοχεύουν σε μεμονωμένα πρόσωπα και προσπαθούν να τους παγιδεύσουν σε ένα λαβύρινθο απο τον οποίο δεν μπορούν να φύγουν”.

Tο DVD παρουσιάζει κορυφαίους ποδοσφαιριστές όπως οι Frank Lampard, Branislav Ivanovic, Sone Aluko και Kolo Touré, αλλά και δύο ποδοσφαιριστές που πλησιάσθηκαν απο άτομα που στήνουν παιχνίδια και το 15λεπτο βίντεο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτύξει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα διαφάνειας. Επιπλέον, θα μπορούσε να ενταχθεί στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα, που θα διανεμηθούν μέσω των Εθνικών Ομοσπονδιών και των Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών.

Η εκστρατεία αντιπροσωπεύει την αφοσίωση που δείχνουν FIFA, FIFPro και INTERPOL στον αγώνα κατά των στημένων αγώνων, σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Αν και δημιουργείται αυτή η αίσθηση, η εκστρατεία δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους ιδιοκτήτες των ομάδων, τους προπονητές, τους διαιτητές όπως επίσης και τους παράγοντες των ομάδων και των Ομοσπονδιών.

Θα ακολουθήσουν διάφορα μέτρα που θα εφαρμοσθούν FIFA, FIFPro και INTERPOL στον αγώνα κατά της χειραγώγησης αγώνων, με αξιοποίηση του εμπιστευτικού συστήματος αναφοράς της FIFA και του προγράμματος της FIFPro “Don’t Fix It” ενώ θα υπάρξει και μία σειρά απο προγράμματα , όπως είναι τα προγράμματα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης απο την FIFA και την INTERPOL, που αποτελούν μέρος της δεκαετούς συνεργασίας τους.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη