Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών Σερβίας: «Θέλουμε να καθαρίσει το ποδόσφαιρο μας»

FIFPROΝΕΑ

Ο Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών της Σερβίας Nezavisnost, θέλει να πατάξει την διαφθορά και την δολιοφθορά, δηλώνει ο Mirko Poledica, Πρόεδρος του Συνδέσμου και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Εθνικής ομάδας.
Πόσοι ποδοσφαιριστές, σας έχουν προσεγγίσει με ιστορίες για στημένα παιχνίδια;
«Τέσσερις παίκτες μας έχουν ενημερώσει για στημένα παιχνίδια: οι Savo Milosevic, Boban Dmitrovic, Nesko Milovanovic και Boban Stojanovic».
«Ο Savo Milosevic ξεκίνησε το όλο ιστορικό με παρατυπίες που έγιναν στο πρωτάθλημα. Ο Savo είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Σερβίας. Ήταν το αστέρι της Partizan, Aston Villa, Real Zaragoza, Osasuna, και έχει 102 συμμετοχές στην εθνική μας ομάδα».
«Μάλιστα, ο Savo Milosevic δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο της Σερβίας έχει εγκληματίες. Ως απόδειξη, έκανε αναφορά στο γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια στην Σερβία δέκα πρόεδροι ομάδων εκτελέστηκαν, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Κανένα από αυτά τα εγκλήματα δεν έχει διαλευκανθεί».
«Σε μία τηλεοπτική συνέντευξη με τον Tomislav Karadzic – Πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας – δηλώθηκε από την πλευρά του ότι θα αφανίσει την σταδιοδρομία του Savo, εκτός και εάν έχει αποδείξεις και να αποδείξει την ύπαρξη στημένων παιχνιδιών στην Σερβία».
«Αφού μίλησε ο Savo, μετά εμφανίσθηκε ο Nesko Milovanovic, παλιός παίκτης της Borac Cacak και Levski Sofia, δηλώνοντας ότι ειδικά ένα παιχνίδι και πριν την διεξαγωγή του εκπρόσωποι και των δύο ομάδων, τον πλησίασαν στα αποδυτήρια. Του έδωσαν εντολή για το τελικό σκορ, αλλά, όχι μόνο αυτό αλλά και ποιός θα σκοράρει τα γκολ».
Σύμφωνα με τον Poledica, ήταν ευρέως γνωστό για χρόνια ότι τα παιχνίδια στήνονταν στο πρωτάθλημα της χώρας, αλλά, τώρα είναι η πρώτη φορά που κάποιοι μιλούν πλέον ανοικτά. «Δυστυχώς, κινούνται πολλά εγκληματικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν όμως και πολλοί χούλιγκανς στο ποδόσφαιρο μας. Πολλοί που γνωρίζουν πολλά πράγματα δεν έχουν το κουράγιο να μιλήσουν για τα στημένα παιχνίδια, διότι φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Μερικοί παίκτες λαμβάνουν απειλητικά γραπτά μηνύματα στα κινητά τους: εάν δεν σιωπήσουν, θα υποστούν σοβαρές συνέπειες».
Ποιά είναι η γνώμη σου για τις εξομολογήσεις τους;
«Όλα είναι αλήθεια. Όποιος παρακολουθεί το ποδόσφαιρο μας, καταλαβαίνει. Ο Σύνδεσμος μας στηρίζει και υποστηρίζει τους ποδοσφαιριστές, είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους».
Πως αντέδρασαν η κοινή γνώμη και οι οπαδοί;
«Η αντίδραση της κοινής γνώμης ήταν πολύ ενθαρρυντική. Όλοι τους θέλουν να προστατέψουν τους ποδοσφαιριστές και ζήτησαν να ξεκινήσει έρευνα. Ο κόσμος της Σερβίας αγαπά το ποδόσφαιρο αλλά λόγω των ευρέως γνωστών στημένων παιχνιδιών δεν πάει σχεδόν καθόλου στο γήπεδο. Στα περισσότερα γήπεδα ο μέσος όρος θεατών είναι 200 με 300».
Μιλήσατε με την Ομοσπονδία, τις ομάδες ή την Αστυνομία;
«Αμέσως μετά την επίσημη δήλωση των παικτών στα ΜΜΕ, η Ομοσπονδία προχώρησε σε πειθαρχικές κυρώσεις ΚΑΤΑ των ποδοσφαιριστών. Δύο εβδομάδες αργότερα η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι δε θα ξεκινήσει έρευνα και δε θα εξετάσει τις καταγγελίες των ποδοσφαιριστών».
«Δεν είμαστε σίγουροι εάν και εφόσον η Αστυνομία θέλει να το διερευνήσει, διότι υπάρχουν πολιτικοί που είναι αναμεμιγμένοι με ομάδες, έτσι μπορούμε να πούμε ότι ελέγχεται και η Αστυνομία».
Ποιό είναι το μήνυμα στους ποδοσφαιριστές που ήταν μάρτυρες στημένων παιχνιδιών ή ήταν θύματα δολιοφθοράς;
«Ο Σύνδεσμός μας δίνει την απόλυτη υποστήριξή του και βοήθεια σε όλους τους παίκτες. Καλέσαμε όλους τους παίκτες να αποκαλύψουν και εκείνοι τις δικές τους ιστορίες και να μιλήσουν ανοικτά. Ποτέ δεν παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο της Σερβίας από εγκληματίες και στημένα παιχνίδια Ποτέ δεν φοβηθήκαμε για κανέναν. Θέλουμε να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο του ποδοσφαίρου όπως στην Δυτική Ευρώπη».

Serbian union: ‘We want to clean our football’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη