Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα στην Παγκόσμια Έρευνα της FIFPro

FIFPROΝΕΑ

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της FIFPro, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, στην οποία συμμετείχαν, απαντώντας ανώνυμα σε ερωτηματολόγια, 14.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, από 54 Συνδέσμους Ποδοσφαιριστών, φανερώνουν σαφή βελτίωση των δεικτών που αφορούν τη συμπεριφορά και τη θέση των ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίζονται στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι δύο περισσότερο προφανείς μεταβολές προκύπτουν από τη σύγκριση των στοιχείων που είχαν καταγραφεί στη Μαύρη Βίβλο, το 2012, με τις απαντήσεις από ποδοσφαιριστές-μέλη των Συνδέσμων ποδοσφαιριστών της Ανατολικής Ευρώπης, με τα σημερινά δεδομένα.

Το 2012, το 30.3% των ερωτηθέντων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα είχε απαντήσει ότι είχε δεχθεί προσέγγιση για συμμετοχή σε προσυνεννοημένα παιχνίδια, αλλά, το 2016, το σχετικό ποσοστό υποχώρησε στο 3.5% ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες που είναι υψηλότερα από την Ελλάδα στη σχετική κατάταξη, είναι : Γεωργία 34%, Κογκό 32%, Καζακστάν 25%, Ζιμπάμπουε 19%, Κύπρος 18%, Βολιβία 17%, Μάλτα 16%, Βουλγαρία 13%, Τσεχία 11%, Κροατία 11%, Σλοβενία 10%, Σερβία 9% , Τουρκία 8% ενώ η Ελβετία είναι στο 5%.

Βελτίωση υπάρχει και σε ότι αφορά τους παίκτες που προπονούνται μόνοι τους στην Ελλάδα. Το 2012 στη Μαύρη Βίβλο, το ποσοστό ήταν 25% και τώρα περιορίσθηκε στο 8%.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι 19η στις 54 χώρες, ως προς τη σταθερότητα και τον σεβασμό των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, με πρώτες τις Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία και κάτω από την Ελλάδα, τις Σκωτία, Τουρκία, Ουκρανία, Τσεχία.

Στη χρονική διάρκεια των συμβολαίων των παικτών, η Ελλάδα είναι 20η, καθώς, προσφέρει καλύτερες συμφωνίες, σε επίπεδο χρονικής δέσμευσης, σε σχέση με Σκωτία, Ισραήλ, Ουγγαρία ενώ τα μεγαλύτερα σε διάρκεια συμβόλαια υπογράφουν οι παίκτες σε Κογκό, Παραγουάη, Τυνησία, Γαλλία.

Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή θέση ( 37η στις 54 ) ως προς την κατοχύρωση των ποδοσφαιριστών με γραπτά συμβόλαια ενώ όσο πιο ψηλά είναι στον πίνακα μία χώρα, τόσο μικρότερη είναι η κατοχύρωση που προσφέρει στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αυτό συμβαίνει πρωτίστως με το Κογκό, το Μαυροβούνιο και την Μποτσουάνα, σε ποσοστό πάνω από το 50% των συμφωνιών με παίκτες.

Επίσης, η Ελλάδα είναι 44η ανάμεσα στις χώρες που μετείχαν στην παγκόσμια έρευνα, σε ότι αφορά την παροχή αντιγράφων των συμβολαίων στους ποδοσφαιριστές. Οι χώρες που είναι ψηλότερα στην κατάταξη, δε δίνουν αντίγραφα των συμβολαίων σε όλους τους παίκτες, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ( για παράδειγμα, σε ποσοστό 40% στην Τουρκία και κατά 20% στην Ουκρανία ), αυτό συμβαίνει ακόμα και σε αμιγώς επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Ως προς τις αποδοχές των ποδοσφαιριστών, στον πίνακα με τους παίκτες που παίρνουν κάτω από 900 ευρώ τον μήνα, η Ελλάδα είναι 33η με 32% ( στους 100 παίκτες, δηλαδή, οι 32 αμείβονται με λιγότερα από 900 ευρώ σε μηνιαία βάση ) και πρώτες είναι με 95% Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού και Ζιμπάμπουε ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι είναι 22η η Ιρλανδία με 55%.

Στις καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι 14η η Ελλάδα με 58%.

Υπάρχει αισθητή απόκλιση από τον μέσο όρο, που είναι στο 40%.

Πιο ασυνεπείς είναι Γκαμπόν, Βολιβία, Τυνησία αλλά και η Τουρκία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σερβία, όλες με ποσοστό πάνω από 67%. Πιο συνεπείς είναι Γαλλία, Σκωτία, Νορβηγία, Ιρλανδία.

Η Ελλάδα με 7% είναι 22η στον πίνακα των χωρών με διπλά συμβόλαια, με πρώτη την Κύπρο με 50%, την οποία ακολουθούν Πολωνία με 33% και Γκαμπόν με 31%.

Οι πιο πολλοί ξένοι παίκτες είναι στην Κύπρο, σε ποσοστό 50%, στις ΗΠΑ με 41% και στην Ελλάδα κατά 33%.

Επίσης, η Ελλάδα είναι 16η στον πίνακα ικανοποίησης των ποδοσφαιριστών από τις ιατρικές υπηρεσίες, με πρώτες Παραγουάη, Ισραήλ, ΗΠΑ και χαμηλότερα από την Ελλάδα, τις Σουηδία, Ιταλία, Αυστρία, Σκωτία, Βραζιλία.

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα, βιώνουν σε μικρότερο βαθμό προβλήματα συμπεριφοράς ( το 4% έχει πέσει θύμα βίας από οπαδούς, το 13% δέχθηκε απειλές από οπαδούς, το 12% ήταν θύμα παρενόχλησης από οπαδούς, παράγοντες ή άλλους ποδοσφαιριστές ), σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους, αλλά, δεν παύουν να αντιμετωπίζουν και εκείνοι δυσκολίες.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη