Ποδοσφαιριστές τιμωρούνται, αν και έφταιγε η ομάδα

FIFPROΝΕΑ

Ένα πολύ παράξενο περιστατικό έλαβε χώρα στο Βέλγιο. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας Brugge έλαβαν επίσημη προειδοποίηση διότι δεν ήταν παρόντες σε έλεγχο ντόπινγκ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν λάθος της διοίκησης της ομάδας.
Την Τρίτη 9 Αυγούστου οι ελεγκτές ντόπινγκ παρουσιάστηκαν στην ομάδα Brugge, μία από τις κορυφαίες ομάδες του Βελγίου. Ήταν η σειρά των ποδοσφαιριστών της ομάδας αυτής να περάσουν από απροειδοποίητο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ποδοσφαιριστές όμως δεν ήταν παρόντες.
«Συμπτωματικά ή όχι, οι παίχτες ειδοποιήθηκαν μία ημέρα πριν ότι δεν θα είχαν προπόνηση την Τρίτη. Τους δόθηκε ρεπό», δηλώνει ο Stijn Boeykens, γραμματέας του ACV-SPORTA, σύνδεσμος ποδοσφαιριστών του Βελγίου.
Στο Βελγικό ποδόσφαιρο δεν δίνει πληροφορίες ο ποδοσφαιριστής αλλά η ομάδα στο σύστημα whereabouts. Ο υπεύθυνος της ομάδας Brugge φαίνεται να ξέχασε να δηλώσει αυτή την αλλαγή, στο σύστημα αυτό.
Boeykens: «είναι φανερό ότι, με εξαίρεση ενός παίχτη, οι υπόλοιποι παίχτες της ομάδας θα περνούσαν από έλεγχο ντόπινγκ αλλά δεν ήταν εφικτό, διότι δεν ήταν παρόντες. Απολάμβαναν ανυποψίαστοι το ρεπό τους».
Οι ελεγκτές δεν έδειξαν επιείκεια. Όλοι οι παίχτες που δεν ήταν παρόντες έλαβαν επίσημη προειδοποίηση. Εάν επαναληφθεί το ίδιο λάθος για άλλες δύο φορές τους επόμενους 18 μήνες τότε αυτόματα θα αποκλειστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ο ACV-SPORTA συμβουλεύει όλους τους ποδοσφαιριστές να ζητήσουν επανεξέταση της προειδοποίησης. Boeykens: «πιστεύουμε ότι με λίγη λογική, η απόφαση αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Οι υποψίες της Αρχής αντι-ντόπινγκ είναι τόσο μεγάλες ώστε να τιμωρήσει συλλογικά ποδοσφαιριστές για το λάθος της ομάδας… Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για την φαρμακοδιέγερση όπου τέτοια λάθη θα έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις για τους αθλητές».
Ένα νέο διάταγμα διαμορφώνεται στο Βέλγιο. Το βασικό σχέδιο του διατάγματος όπου προστέθηκαν οι αλλαγές επικυρώθηκε στις 15 Ιουλίου 2011. Για παράδειγμα, οι ποδοσφαιριστές έχουν καταργηθεί από την λίστα των ατομικών whereabouts και οι πληροφορίες αυτές γίνονται μόνο από την ομάδα, ομαδικά πλέον.

Players given doping caution through fault by club

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη