«Όχι» στο συνθετικό χορτάρι απο τους ποδοσφαιριστές

FIFPROΝΕΑ

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε συζήτηση για πραγματοποίηση αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται απο την FIFPro “δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής στον κόσμο ο οποίος προτιμά να παίζει σε συνθετικό χορτάρι και όχι σε φυσικό”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας της FIFA Jérôme Valcke, τόνισε ότι ένας αγώνας Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε επίπεδο Εθνικών ομάδων Ανδρών, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα “συντομότερα απο ότι περιμένει, τώρα, κανείς”.

Με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκε στην κριτική που έγινε για την απόφαση της FIFA να οργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2015, σε γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα και όχι με φυσικό.

Μάλιστα, ο Valcke πρόσθεσε ότι η FIFA θα μπορούσε να δεχθεί αγωνιστικούς χώρους “της υηψλότερης ποιότητας”.

Η FIFPro είναι ιδιαίτερα επικριτική σε ότι αφορά αυτές τις απόψεις, οι οποίες προωθούνται μάλιστα μέσα απο τον ιστότοπο της FIFA. Για τον Σύνδεσμο των ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, με 65.000 μέλη στο δυναμικό του, απέχει απο την πραγματικότητα κάθε σκέψη διεξαγωγής αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε γήπεδο με συνθετικό τεραίν.

“Αυτή η ιδέα με τον συνθετικό χλοοτάπητα δεν είναι καλή” δηλώνει ο Tijs Tummers, ο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής της FIFPro. “Κανείς ποδοσφαιριστής σε αυτό τον πλανήτη, δε θέλει να παίζει σε συνθετικό τεραίν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κανένα απο τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, δεν υπάρχουν αγώνες σε συνθετικό χλοοτάπητα. Η FIFPro, συχνά, πραγματοποιεί έρευνες ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές αναφορικά με τη χρήση και την αξία του συνθετικού τεραίν και κάθε φορά το συμπέρασμα ήταν καθαρό. Δεν υπάρχει η παραμικρή υποστήριξη απο τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για το συνθετικό τεραίν”.

Στη διάρκεια της σεζόν, η FIFPro, μέσω των Συνδέσμων-μελών της, πραγματοποιεί έρευνες αξιολόγησης των αγωνιστικών χώρων με την βοήθεια των ποδοσφαιριστών που παίζουν ως φιλοξενούμενοι σε γήπεδα με συνθετικό τεραίν. Και αυτό που προκύπτει με συνέπεια είναι ότι “υπάρχει τεράστια διαφορά στην αξιολόγηση, καθώς, το φυσικό χόρτο θεωρείται κατά πολύ ανώτερο του συνθετικού”.

Σε έρευνα στην Ολλανδία, όπου υπάρχουν 6 γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα, τελευταίας γενιάς μάλιστα, όλα αξιολογήθηκαν απο τους ποδοσφαιριστές ως τα χειρότερα στη χώρα και πήραν τις 6 τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα.

Και όπως λέει ο Tummers: “Γιατί υπάρχουν εισηγήσεις για να παίζεται το Παγκόσμιο Κύπελλο σε συνθετικό χλοοτάπητα, όταν οι πρωταγωνιστές, οι ποδοσφαιριστές, είναι ξεκάθαροι για την προτίμηση τους ;”.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη