Ο ΠΣΑΠ ενεργός στον Κοινωνικό Διάλογο

FIFPROΝΕΑ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, UEFA, ECA, EPFL, FIFPro πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση για τον Κοινωνικό Διάλογο, με παρόντες όλους τους κοινωνικούς εταίρους του ποδοσφαίρου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, των Ενώσεων των ομάδων και των ποδοσφαιριστών.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro εκπροσωπήθηκε με 28 άτομα, μέλη των Διοικήσεων των Εθνικών Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γενικός Γραμματέας και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΠΣΑΠ Σταμάτης Συρίγος.

Η UEFA όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν από 2 εκπροσώπους ενώ η ECA ( Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων ) και η EPFL ( Ενωση Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Πρωταθλημάτων ) εκπροσωπήθηκαν, καθεμία, με 3 άτομα.

Προήδρευσαν της συνάντησης ο εκπρόσωπος της UEFA Ζουλιέν Ζιλμπερστάϊν και ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Αντζελο Ρηγόπουλος, που είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό που αφορά τη συμφωνία για τις ελάχιστες προϋποθέσεις των εγγυημένων συμβολαίων ( autonomous agreement ), η οποία έληγε τον Ιούνιο του 2017 και ήδη αποφασίσθηκε να ανανεωθεί έως τον Απρίλιο του 2020.

Προκειμένου να υπάρξει παράταση της ισχύος της συμφωνίας autonomous agreement , προτάθηκε να συμπεριληφθούν καταληκτικά χρονικά όρια αλλά και ποινές για όσους δεν δέχονται μετά τον Απρίλιο του 2020 να ακολουθήσουν αυτό το πλαίσιο, αναλαμβάνοντας τις σχετικές υποχρεώσεις.

Οι κοινωνικοί εταίροι ασχολήθηκαν επίσης με τους διάφορους περιορισμούς που τίθενται σε κάθε κράτος, ξεχωριστά, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις ενώ εξετάσθηκαν και οι προτάσεις της ECA για τους διαμεσολαβητές.

Στη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε παρέμβαση του εκπροσώπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Σταμάτη Συρίγου, ο οποίος αναφερόμενος σε επισημάνσεις που έγιναν, για δυσκολίες συνεργασίας, που παρατηρούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε :΄΄Στην Ελλάδα όπου βιώνουμε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, έχουμε καταλάβει ότι μόνο με συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων του ποδοσφαίρου είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν είμαστε σε αντίθετα στρατόπεδα, γιατί όλοι υπηρετούμε και προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες πρέπει να καταλάβουν ότι επωφελούνται και εκείνες, όταν ο ποδοσφαιριστής λειτουργεί σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Αλλωστε, ποιός σοβαρός επιχειρηματίας θα επένδυε τα χρήματα του σε μία επιχείρηση που έχει απλήρωτους και ανασφάλιστους τους εργαζόμενους της ;΄΄.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη