Ο Κώστας Χαραλαμπίδης σε προσκαλεί στο FIFPro Online Academy

FIFPROONLINE ACADEMYΝΕΑ

Ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης είναι άνθρωπος που θέλει να πετύχει το καλύτερο δυνατό, με πνεύμα συνεργασίας.
Μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ενδιαφέρεται να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του κι έξω απο το τεραίν, θέλει να δώσει στους συμπαίκτες και γενικώς στους συναδέλφους του, το ερέθισμα ώστε να αναζητήσουν τις ευκαιρίες για να κάνουν καλύτερες τις ζωές τους, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας τους.

Ετσι, ο 32χρονος επιθετικός μέσος κι αρχηγός της Εθνικής Κύπρου ( με 77 συμμετοχές στο ενεργητικό του ) και του ΑΠΟΕΛ, μιλά για τις σπουδές του στο πρόγραμμα FIFPro Online Academy, για το οποίο εκτιμά ότι είναι ότι καλύτερο χρειάζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές , που πρέπει να είναι ενήμεροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τώρα, ο Χαραλαμπίδης βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποθεραπείας μετά απο τραυματισμό στον αστράγαλο του, εξαιτίας του οποίου έλειψε απο αρκετά παιχνίδια του ΑΠΟΕΛ.

“Αυτός ήταν ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός στην καριέρα μου και ήταν δύσκολο να τον ξεπεράσω, αλλά, ευτυχώς επανήλθα και τώρα θέλω να πάρω και πάλι τη θέση μου ως βασικός. Επιθυμία μου είναι να μείνω στην ενεργό δράση για ακόμα 2-3 χρόνια.“

Το 1999, ο Χαραλαμπίδης ήταν μαθητής Γυμνασίου. Τότε, άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του. Σήμερα, το 2015, είναι σπουδαστής .

΄Ή εκπαίδευση πάντα ήταν προτεραιότητα για εμένα. Οταν ήμουν νεότερος, ήμουν απο τους καλύτερους μαθητές στην τάξη μου. Ηθελα να είμαι οσο καλύτερος μπορούσα , ώστε να διακρίνομαι και στο σχολείο και στο ποδόσφαιρο, με την ίδια επιτυχία. Στο σχολείο, μάλιστα είχα τον υψηλότερο βαθμό στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο.”

Το 2002, μετά απο την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής θητείας του στο στρατό, ο Χαραλαμπίδης εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λευκωσία ώστε να σπουδάσει μάρκετινγκ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

“ Διάβασα πολύ και κατάφερα να περάσω όλες τις εξετάσεις, έστω κι αν ήταν υπερβολικά δύσκολο για εμένα να συνδυάζω τις σπουδές μου με την καριέρα στο ποδόσφαιρο. Ατυχώς, δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. ”

Γιατί συνέβη αυτό ; Μετά απο 3 χρόνια, στα μισά της σεζόν 2004/2005, ο Χαραλαμπίδης δέχθηκε μία προσφορά που δε θα μπορούσε να αρνηθεί.
“ Είχα τη σπουδαία ευκαιρία ναπάω στον Παναθηναικό και δεν ήθελα να την αρνηθώ. Υπέγραψα συμβόλαιο για 4 χρόνια, αλλά, αφήνοντας την Κύπρο δεν μπορούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου, καθώς, οι κανονισμοί του Πανεπιστημίου της Κύπρου είχαν ως υποχρεωτική την καθημερινή παρουσία των σπουδαστών. Αυτά βεβαίως ήταν τότε. Γιατί σήμερα, 10 χρόνια μετά, μπορώ να συνεχίσω να σπουδάζω, έστω κι αν συνέβαινε το ίδιο, να μετακινηθώ σε σύλλογο άλλης χώρας, γιατί το FIFPro Online Academy προσφέρει σε πολίτες της Ευρωπαικής Ενωσης την ευκαιρία να πάρεις πτυχίο στο ‘Sport Management’ , παίζοντας παράλληλα ποδόσφαιρο ‘’.

Σήμερα, ο Χαραλαμπίδης είναι ένας απο τους 100 εν ενεργεία σπουδαστές του
FIFPro Online Academy. Παρακολουθεί το πρόγραμμα απο το 2011, όταν επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ μετά απο παρουσία σε Παναθηναικό, ΠΑΟΚ και Καρλ Τζάις Ιένα. Τον προέτρεψε να μπεί στο πρόγραμμα , ο Σπύρος Νεοφυτίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ΠΑΣΠ.

“ Ο Σπύρος με πληροφόρησε για το FIFPro Online Academy. Ηθελε να γίνω εγώ ο πρώτος Κύπριος σπουδαστής του προγράμματος κι η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάστηκα με την ιδέα. Ηταν η ευκαιρία μου ώστε να τελειώσω τις σπουδές μου. Κάλεσα το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να μου δώσουν βεβαιώσεις για τις σπουδές που είχα, ήδη, κάνει και συνεργάσθηκα μαζί τους για την αίτηση για το FIFPro Online Academy.”

Την προηγούμενη σεζόν ο Χαραλαμπίδης έπαιξε σε πιο πολλούς απο 50 αγώνες ενώ έχει υποχρεώσεις και σε οικογενειακό επίπεδο, απέναντι στη σύζυγο του και τα δύο παιδιά τους, αλλά, παραμένει αφοσιωμένος στις σπουδές του.

“ Διαθέτω 3-4 ώρες στο προπονητήριο κι αν δεν έχω διπλή προπόνηση, το απόγευμα είναι όλο ελεύθερο. Το πρόγραμμα FIFPro Online Academy μου δίνει την ευκαιρία ώστε να κατανείμω τον χρόνο μου, όπως θέλω. Δε χρειάζεται να είμαι στην τάξη στις 10 το πρωί. Δεν έχω καθημερινό πρόγραμμα αναφορικά με τις σπουδές μου. Ολα καθορίζονται απο το δικό μου πρόγραμμα. Αλλες ημέρες θέλω να διαβάσω 5 ώρες κι άλλες ημέρες δεν έχω χρόνο ή όρεξη για μελέτη. Μερικές φορές παίρνω τα μαθήματα μου στο ξενοδοχείο, ειδικά όταν έχουμε προπόνηση το πρωί και διαβάζω το απόγευμα για 1-2 ώρες. Μπορώ να παίξω με τον χρόνο μου. Αν χρειάζεσαι 6 χρόνια για να τελειώσεις τις σπουδές σου, έχεις το περιθώριο να πάρεις αυτό το διάστημα χωρίς πρόβλημα. Το σύστημα είναι πρακτικό. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Δανίας UCN διευκολύνει τις σπουδές στο Sport Management για το FIFPro Online Academy. Το UCN φορτώνει την ύλη στο Ιντερνετ κάθε Δευτέρα πρωί. Ολοι οι σπουδαστές μπορούν να μπούν στην πλατφόρμα και να δούν όλες τις παραδόσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Η δουλειά που κάνει αυτό το Πανεπιστήμιο είναι σπουδαία”, τονίζει ο Χαραλαμπίδης.

“Οταν έχεις απορίες , μπορείς να επικοινωνήσεις με τον σύμβουλο καθηγητή. Το σύστημα δουλεύει εξαιρετικά μέσα απο τη διαδικτυακή πλατφόρμα. Ενας πολύ καλός ψυχολόγος μου είπε ότι δεν πρέπει να εξαντλείς όλη την ημέρα με σκέψεις για τα 90 λεπτά του αγώνα . Οταν αφήνεις τον αγωνιστικό χώρο, είναι προτιμότερο να σκέπτεσαι κάτι άλλο. Αυτή η μέθοδος αποσυμπίεσης, λειτουργεί και με βοηθά πολύ. Φρεσκάρω το μυαλό μου με σκέψεις που αφορούν άλλα θέματα κι όχι μόνο το τρέξιμο, τα βάρη, τους αγώνες. Ξέρετε μάλιστα τι μου αρέσει περισσότερο ; Σπουδάζω ότι αγαπώ : Αθλητισμό. Μου αρέσει η θεωρία που αφορά τα σπορ και τις απόδοση, τα οικονομικά, το μάρκετινγκ, την επικοινωνία, την προβολή. Εμαθα πως οργανώνονται εκδηλώσεις. Εμαθα ιδέες για το μάρκετινγκ απο συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και σπούδασα τις οικονομικές πτυχές της διαχείρισης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Θα ήθελα να δω πως το αμερικανικό μπάσκετ στο ΝΒΑ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο, στο NFL λειτουργούν στις ΗΠΑ, γιατί πράγματι έχουν καινοτομίες. Είναι τόσες πολλές και διαφορετικές γωνίες για τις οποίες ως ποδοσφαιριστής, δεν είχα ακούσει ποτέ…Το σύστημα της εκπαίδευσης μέσα απο πλατφόρμα στο διαδίκτυο, μου δίνει την ευκαιρία να μάθω να σκέπτομαι όπως ένας ακαδημαικός. Πιστεύω ότι αυτό θα με βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας που θα ακολουθήσω στη συνέχεια, είτε ως προπονητής είτε ως μάνατζερ, ή γενικά ως άνθρωπος του αθλητισμού .”

Αυτόν τον χρόνο, ακόμα 7 ποδοσφαιριστές απο την Κύπρο εγγράφηκαν στο FIFPro Online Academy. “ Μερικοί απο αυτούς, με ρώτησαν για να τους καθοδηγήσω, να τους συμβουλεύσω. Πάντα λέω ότι είναι δύσκολο, γιατί οι σπουδές έχουν απαιτήσεις , αλλά, συμπληρώνω ότι αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πολύ, πολύ επωφελές για τους ποδοσφαιριστές. Αν σου αρέσει να διαβάζεις, αν το κάνεις με πάθος, τότε δε θα είναι τόσο δύσκολο. Στη ζωή, το ποδόσφαιρο είναι μόνο ένα μέρος. Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο είναι άλλο μέρος. Οι σπουδές στο πρόγραμμα FIFPro Online Academy βοηθούν ώστε να προετοιμάζεσαι για αυτό το μέρος της ζωής.”

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη