Michael Stewart: Ομάδα στην Τουρκία αλλά δεν πληρωνόταν

FIFPROΝΕΑ

«Την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας την έλαβα από την Τουρκία, από την Genclerbirligi fc. Η πρόταση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και είχε πολύ καλά χρήματα, μία προσφορά που με δυσκολία την απορρίπτεις» δήλωσε ο Michael Stewart, ο παλιός παίκτης και αρχηγός της Heart of Midlothian αλλά και παίκτης της Manchester United, ο οποίος ήταν έτοιμος για μία περιπέτεια στο εξωτερικό. Δυστυχώς η παραμονή του στην Τουρκία έφερε μόνο προβλήματα.

Άνοιξη 2010. Ο Michael Stewart γνωρίζει ότι συνδέεται με συμβόλαιο με την Hearts και ότι αυτό θα λήξει στο τέλος της σαιζόν χωρίς κάποια νέα πρόταση ανανέωσης. Ο Σκοτσέζος διεθνής μέσος σκέφτεται να δεχθεί την πρόταση μετά από 7 χρόνια στην Manchester United, 2 χρόνια στην Hibernian και 4 χρόνια στην Hearts.
«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Ήθελα να παίξω έξω. Σκεφτόμουν την Δυτική Ευρώπη, κατά προτίμηση της Γερμανία. Υπήρχαν κάποιες δυνατότητες αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο».

«Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση ήρθε από την Τουρκία, από την Genclerbirligi. Δεν γνώριζα καλά την ομάδα. Μου έκαναν πολύ καλή προσφορά, που ήταν δύσκολη να την αρνηθείς. Πήγα στην Άγκυρα – στην έδρα της Genclerbirligi – μαζί με την φίλη μου και τον διαμεσολαβητή μου. Συνάντησα όλους από την διοίκηση ως το τεχνικό επιτελείο – τον πρόεδρο, τον προπονητή, τον διαμεσολαβητή – και ήταν πολύ φιλόξενοι. Φαινόταν πολύ φιλικοί και μου έδωσαν την αίσθηση ότι με ήθελαν πολύ».

Παρά την θερμή υποδοχή, ο Michael ήταν πολύ προσεκτικός, ειδικά επειδή είχε ακούσει για ποδοσφαιριστές που δεν έπαιρναν τα χρήματα τους. Δεν ήθελε κάτι να πήγαινε στραβά.

«Όταν επέστρεψα, έκανα κάποιες έρευνες. Μίλησα με ανθρώπους που γνώριζαν την κατάσταση στην Τουρκία. Μου είπαν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα όπως με πληρωμές των συμφωνηθέντων μισθών και δόσεων. Αλλά άκουσα ότι η Genclerbirligi είχε πολύ καλή φήμη, ειδικά στις οικονομικές της υποχρεώσεις και αυτό με καθησύχασε».

Ο Michael υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με οψιόν για ανανέωση για άλλα δύο χρόνια. «Οι πρώτες ημέρες μου στην ομάδα ήταν εντάξει. Για μένα όλα ήταν καινούρια και έπρεπε να συνηθίσω την ιδιοσυγκρασία των Τούρκων και ασφαλώς τον καιρό. Έκανε ζέστη, και η προπόνηση ήταν δύσκολη. Αλλά σε γενικές γραμμές όλα ήταν καλά».

«Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, ένιωσα πόνο στον αριστερό αστράγαλο και έπρεπε να αντικατασταθώ. Μετά από μία εβδομάδα, έπειτα από νέα εξέταση απεφάνθησαν ότι χρειάζομαι εγχείρηση. Ένα μικρό κομμάτι οστού στον αριστερό μου αστράγαλο έπρεπε να βγεί. Ζήτησα από την ομάδα μου να μου δώσει την άδεια να πάω στην Σκοτία για αποθεραπεία. Δεν γνώριζα κανέναν στην Τουρκία και δε μιλούσα την γλώσσα. Στην Σκοτία γνωρίζω κόσμο. Μου έδωσαν την άδεια χωρίς πρόβλημα».

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου, έκανα εγχείριση. Συνέχισα με την αποθεραπεία μου στην γενέτειρά μου το Εδιμβούργο με τον φυσιοθεραπευτή μου από την παλιά μου ομάδα. Πάντα ενημέρωνα την Genclerbirligi για την πρόοδο. Δεν αντέδρασαν». «Δύο μήνες αργότερα ανακάλυψα ότι δεν με είχαν πληρώσει».

«Στα μέσα του Νοεμβρίου, η ομάδα μου με κάλεσε: έπρεπε να επιστρέψω. Απάντησα ότι η αποθεραπεία μου δεν είχε ολοκληρωθεί. Αλλά έδειξα την αφοσίωσή μου και επέστρεψα. Η επιστροφή μου στην ομάδα θα μου έδινε την ευκαιρία να μιλήσω στην ομάδα για τα χρήματά μου».

«Πίσω πλέον στην Τουρκία, η ομάδα ήθελε να μάθει εάν ήμουν ικανοποιημένος ή εάν ήθελα να φύγω. Απλά τους απάντησα ότι η αποθεραπεία μου δεν είχε ολοκληρωθεί, αλλά βάσει συμβολαίου πρέπει να με πληρώνουν».

Τον Ιανουάριο του 2011 ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω κανονικά με την ομάδα αλλά οι διοίκηση με πληροφόρησε ότι δε θέλουν να με πληρώνουν διότι δεν έπαιξα καθόλου στο πρώτο μισό της αγωνιστικής περιόδου. Επέμενα ότι υπάρχει σύμβαση εργασίας υπογεγραμμένη από τις δύο πλευρές και πρέπει να τη σεβαστούν. Ανέφερα δε ότι θα κάνω καταγγελία στην FIFA DRC. Εκείνοι μου έδωσαν τρείς επιλογές: 1) Να παραμείνω το υπόλοιπο της σαιζόν, χωρίς να πληρωθώ για το πρώτο μισό της σαιζόν που ήμουν ανενεργός 2) να κάνω καταγγελία στην FIFA 3) να συναντηθώ με τον πρόεδρος της ομάδας και να του ζητήσω να λύσουμε την σύμβαση.

Είχα όμως ήδη μιλήσει με τον Tony Higgins από τον σύνδεσμο PFA και με τον Wil van Megen από την FIFPro και από νομικής άποψης ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Έστειλα στην ομάδα επιστολή ζητώντας τα χρήματα που μου χρωστούσαν δίνοντας μία καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να αντιδράσουν. Εάν δεν έκαναν τίποτα για να εξοφλήσουν την οφειλή τους, τότε θα μπορούσα βάσει κανονισμών της FIFA να λύσω μονομερώς την σύμβασή μου».

Η ομάδα δεν αντέδρασε και έτσι ο Michael κατήγγειλε μονομερώς την σύμβαση. Μετά την λήψη της καταγγελίας μου, τότε αντέδρασε η ομάδα αναφέροντας ότι ήταν πολύ απογοητευμένοι με τις επιδόσεις μου και ότι με τον τραυματισμό μου δεν προσέφερα τις υπηρεσίες μου». «Δυστυχώς όμως η συμπεριφορά μου ήταν σωστή, ενημέρωνα συνέχεια, ζήτησα άδεια, όταν μου ζητήθηκε να επιστρέψω – επέστρεψα, ανακάλυψα όμως ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σου λένε κατάμουτρα ψέματα».

«Τώρα συλλέγω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καταγγελία μου στην FIFA DRC και είμαι τυχερός που έχω πολλά αποδεικτικά στοιχεία. Ξέρω ότι θα κερδίσω την υπόθεση».

Ο Michael υποθέτει ότι η ομάδα αρνείτο να τον πληρώσει, διότι είχε μεγάλο συμβόλαιο και τραυματίστηκε. Φυσικά γνώριζαν πολύ καλά ότι έπρεπε να σεβαστούν τους όρους του συμβολαίου. «Με τον τραυματισμό μου παρατήρησα ότι η στάση της ομάδας απέναντί μου άλλαζε σταδιακά, στο χειρότερο».

Ο Michael ήταν 8 εβδομάδες στην Τουρκία χωρίς να παίξει ούτε ένα επίσημο παιχνίδι για την Genclerbirligi. Ο μέσος ήταν τυχερός που είχε την υποστήριξη του συνδέσμου του και την νομική του βοήθεια. Μου έδωσαν συμβουλές πως να χειριστώ την αλληλογραφία μου με την ομάδα.

«Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής με ρωτούσε για να πάει στο εξωτερικό θα του απαντούσα να είναι πολύ προσεκτικός, αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε και άλλες διαφορετικές εμπειρίες».

«Η γνώμη μου ως επαγγελματίας δεν έχει αλλάξει πολύ μετά από αυτές τις εμπειρίες. Ξέρω ότι υπάρχουν κακοί άνθρωποι στο ποδόσφαιρο αλλά υπάρχουν και καλοί. Όταν συναντάς την αρνητική πλευρά του ποδοσφαίρου τότε ίσως χάνεις λίγο από την διάθεση σου να παίξεις. Αλλά όταν ξεκινάς να παίζεις τότε η αγάπη επανέρχεται. Χωρίς κακές εμπειρίες δεν μπορείς να εκτιμήσεις τα καλά».

Τώρα, ο Michael είναι καλά, ο αστράγαλος του είναι καλά. «Ελπίζω να βρω νέα ομάδα σύντομα. Θα ήθελα να φύγω πάλι έξω αλλά δεν έχω παίξει για περίπου μισό χρόνο έτσι θα είμαι πολύ ικανοποιημένος αν βρω μια ομάδα εδώ».

Michael Stewart: a club in Turkey but no money

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη