Lundekvam: Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά παραλίγο να με σκοτώσουν

FIFPROΝΕΑ

Η ζωή του Claus Lundekvam άλλαξε, όταν σταμάτησε τη σταδιοδρομία του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Νορβηγίας προσπάθησε να ξεφύγει από την κατάθλιψή του κάνοντας χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. «Παραλίγο να πεθάνω» ομολόγησε.
Ο 39χρονος Lundekvam είχε μία πολύ καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, ξεκινώντας από την Brann Bergen, το 1993.
Τρία χρόνια μετά, ο Νορβηγός μέσος υπέγραψε με την Southampton, όπου και παρέμεινε ως την αποχώρηση του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σταμάτησε τον Μάρτιο του 2008 λόγω σοβαρού τραυματισμού στον αστράγαλο, έχοντας έως τότε συμμετοχές σε 357 παιχνίδια με τον σύλλογο του και σε 40 αγώνες με την Εθνική Νορβηγίας.
«Αισθάνομαι πολύ τυχερός που για 12 χρόνια, πραγματοποίησα το όνειρό μου παίζοντας στην Premier League», αναπολεί ο Lundekvam. «Είναι πολύ κερδοφόρο επάγγελμα αλλά αυτό, συχνά, συνεπάγεται και ακριβό τρόπος ζωής».
Ο παίκτης εγκωμιάζει τη σπουδαιότητα της Premier League, αλλά, θυμάται και τις παγίδες της. «Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία είναι τόσο σπουδαίο και μεγαλειώδες, όλα είναι σημαντικά, η ατμόσφαιρα, οι οπαδοί. Το μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, επίσης έχει βαρύτητα. Η πίεση στους νέους είναι αφόρητη. Έχω δει πολλούς νέους – πάρα πολύ ταλαντούχους – να είναι εξαιρετικοί στις προπονήσεις, αλλά να μην μπορούν να αποδώσουν στο γήπεδο, διότι είναι στις κερκίδες 40.000 οπαδοί με μεγάλες προσδοκίες».
«Η ζωή μου άλλαξε όταν υπέγραψα με την Southampton. Προκύπτουν πολλές προκλήσεις που έχεις να διαχειρισθείς όχι μόνο σαν ποδοσφαιριστής αλλά και σαν άνθρωπος».
«Οι ταλαντούχοι νέοι που γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη σούπερσταρς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής που είχαν συνηθίσει δεν υπάρχει πια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που την βίωσα στο πετσί μου».
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Lundekvam ήρθε όταν αναγκάστηκε να διακόψει την επαγγελματική του σταδιοδρομία. «Όταν ήσουν μέσα σε αυτού του υψηλού επιπέδου ζωής για τόσα πολλά χρόνια και ξαφνικά αναγκάζεσαι να συνταξιοδοτηθείς, δοκιμάζεις ένα σοκ… Έστω και αν νομίζεις ότι είσαι προετοιμασμένος, μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ δύσκολο μεταβατικό στάδιο ζωής».
«Πίστευα ότι ήμουν αρκετά δυνατός για να το αντιμετωπίσω. Και όμως δεν ήμουν. Έπεσα σε κατάθλιψη».
«Δεν μου έλειπε το ποδόσφαιρο. Μου έλειπε η αδρεναλίνη, όταν έπαιζα με 30 ως 60.000 οπαδούς. Είναι γενικά ο τρόπος ζωής και ό, τι ακολουθεί: οι καθημερινές προπονήσεις, το κοινωνικό κομμάτι, τα πειράγματα με τους συναδέλφους μου, όλη αυτή η ζωντάνια. Μέσα σε μία νύχτα, όλα αυτά εξαφανίστηκαν. Είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις».
«Επειδή είχα πολύ καλή οικονομική κατάσταση, ξεκίνησα να πίνω αρκετά πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ποτού και χρήσης κοκαΐνης παραλίγο να πεθάνω».
Ο Lundekvam αντιλήφθηκε έγκαιρα, ότι εάν συνέχιζε με την χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ δε θα ζούσε για πολύ…
Ευτυχώς είναι ακόμα ζωντανός. Τώρα συμμετέχει σε μία εκστρατεία κατά των ναρκωτικών και ουσιών ντόπινγκ που ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Νορβηγών ποδοσφαιριστών NISO, σε συνεργασία με το Εθνικό τους Συμβούλιο αντι-ντόπινγκ. Σε ομιλίες του, ενημερώνει τους ποδοσφαιριστές και τους επαγγελματίες αθλητές για τις επιπτώσεις στην υγεία, στη σταδιοδρομία τους, εάν γίνεται κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών, κοινωνικών ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ.
«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας, για το πως μπορείς να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής χωρίς να χρειαστείς να χρησιμοποιήσεις ουσίες» εξηγεί ο Lundekvam.
«Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις ναρκωτικές ουσίες, κάνουμε κάτι σημαντικό, διότι είναι αρκετοί ποδοσφαιριστές που κάνουν χρήση αλκοόλ με κοκαΐνη» τόνισε ο Lundekvam. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που παίζουν με αυτές τις ουσίες στον οργανισμό τους. Είναι εμφανές ότι δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Επίσης, δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην σταδιοδρομία τους. Το αλκοόλ είναι ένα, αλλά όταν ξεκινάς να το αναμιγνύεις μαζί με κοκαΐνη, είναι σίγουρο ότι δε θα έχεις μακρόχρονη σταδιοδρομία σαν επαγγελματίας».
«Είναι σίγουρο ότι η κοκαΐνη δεν καταστρέφει μόνο την σταδιοδρομία σου, αλλά καταστρέφει και εσένα».
Συνεχίζει ο Lundekvam: «Είμαι αλκοολικός και εθισμένος σε ναρκωτική ουσία και θα χρειαστεί στο υπόλοιπο της ζωής μου, να το κρατώ υπό έλεγχο».
«Σήμερα είναι πολύ ικανοποιημένος που μπορώ να λειτουργήσω νηφάλιος. Επίσης, είμαι χαρούμενος που μπορώ να βοηθήσω άλλους με τα ίδια προβλήματα ή να τους αποτρέψω. Ελπίζω να βοηθήσω αρκετούς, διότι ο δρόμος της απεξάρτησης είναι πολύ δύσκολος».
Λίγα λόγια για την εκστρατεία: Ο πρόεδρος του NISO, Joachim Waltltin εξηγεί: «Η εκστρατεία εστιάζει στους κινδύνους για τους επαγγελματίες αθλητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και στις επιπτώσεις στην σταδιοδρομία τους αλλά και στην υγεία τους. Επίσης, επικεντρώνουμε τις ενέργειές μας στην προετοιμασία του αθλητή για «δεύτερη σταδιοδρομία» – μέσω επιμόρφωσης και σχεδιασμού νέας σταδιοδρομίας».
Ο NISO και Claus Lundekvam ήταν οι πρωτεργάτες αυτής της εκστρατείας. «Μας στήριξε και το Εθνικό Συμβούλιο Αντι-ντόπινγκ. Πρόσφατα αποφάσισε και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία».

Lundekvam: Alcohol and cocaine nearly killed me

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη