Κρίσιμη νίκη για τον Σύνδεσμο Δανών ποδοσφαιριστών στο θέμα της ασφάλισης τους

FIFPROΝΕΑ

Ο Spillerforeningen ο Σύνδεσμος Δανών ποδοσφαιριστών, κέρδισε μία σημαντική νίκη για τα μέλη του. Τα 2/3 των ομάδων στην Δανία πρέπει να κλείσουν νέο πακέτο ασφάλισης για περίπου 400 ποδοσφαιριστές και η Επαγγελματική Ένωση της Δανίας τιμωρείται με την ποινή του προστίμου για μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Δανίας αποφάσισε ότι δύο παίκτες θα λάβουν αποζημίωση άνω των € 75.000, για καθένα από τους δύο παίκτες, από την προηγούμενη ομάδα τους Vejle Boldklub.
Και οι δύο παίκτες, οι Allan Gaarde και Sammy Youssouf, αναγκάσθηκαν να τερματίσουν την σταδιοδρομία τους λόγω σοβαρών τραυματισμών στα γόνατα σε ηλικία 35 και 32 αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ΣΣΕ, οι ομάδες θα πρέπει στο ασφαλιστήριό τους για τους παίκτες να δίνουν αποζημίωση, σε κάθε παίκτη, ύψους € 67.000 εάν ο τραυματισμός του είναι σοβαρός ώστε να θέτει τέλος στην σταδιοδρομία του.
Εντούτοις, η ασφάλεια που ήταν σε ισχύ, καθόριζε ένα μικρότερο ποσό αποζημίωσης σε τέτοια περίπτωση, ειδικά για ηλικίες άνω των 31 ετών. Επίσης το ασφαλιστήριο περιείχε μία απαράδεκτη διάταξη, καθώς προέβλεπε ότι ο μόνιμος τραυματισμός που καθιστά ανίκανο τον ποδοσφαιριστή να εξασκήσει το επάγγελμά του, έπρεπε να διαπιστωνόταν εντός εξαμήνου, μετά τον τραυματισμό του. Αν και παραβίαζε την ΣΣΕ, η Επαγγελματική Ένωση συνέχιζε να επιτρέπει τέτοιου είδους όρους.
Αρχικά, αρνήθηκαν να καταβάλουν την αποζημίωση που αντιστοιχούσε στους Gaarde και Youssouf, αλλά, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, έγινε σαφές ότι πρέπει να πληρωθεί αποζημίωση ύψους € 153.000, από την Vejle Boldklub.
Επίσης, η Επαγγελματική Ένωση τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους € 13.000, διότι παραβίασε την ΣΣΕ.
Ο Mads Oland, Γενικός Διευθυντής του Spillerforeningen, είναι παραπάνω από ικανοποιημένος με την απόφαση: «Στον σύνδεσμό μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που θωρακίζει ακόμα περισσότερο την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών και προστατεύει και τους όρους της ΣΣΕ».
Υπολογίζεται ότι τα 2/3 των ποδοσφαιρικών ομάδων θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα ασφαλιστήριά τους για περίπου 400 παίκτες, καθώς και ο Spillerforeningen θα εξετάσει εάν υπάρχουν και άλλοι παίκτες που έχασαν χρήματα λόγω του ανεπαρκούς ασφαλιστήριου από το 2004, τότε που υπεγράφη η ΣΣΕ.
Ο Spillerforeningen είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν πολλές άλλες, παρόμοιες, περιπτώσεις και δηλώνει έτοιμος να κινηθεί δικαστικά κατά της Επαγγελματικής Ένωσης.

Crucial win for Danish union on player insurances

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη