Kodjovi Obilale: Το μέλλον του ανήκει

FIFPROΝΕΑ

Ο Kodjovi Obilale, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Τόγκο, πρόσφατα επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο Γάλλων ποδοσφαιριστών UNFP στο Παρίσι. Δεκαπέντε μήνες μετά από την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε η Εθνική ομάδα του Τόγκο στην περιοχή Cabinda στην Ανγκόλα, αυτός ο άνθρωπος είναι αποφασισμένος να κερδίσει το δικαίωμα για μία αξιοπρεπή ζωή.
Υπάρχουν τραγικές πτυχές στο γεγονός που έθεσε τέλος στη σταδιοδρομία του Kodjovi Obilale, ποδοσφαιριστή της GSI Pontivy στην Βρετάνη και τερματοφύλακα της Εθνικής Τόγκο. Η πρόσφατη καταδίκη του Rodrigues Mingas, Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης FLEC (Liberation Front of the State of Cabinda) και υπεύθυνου για την τρομοκρατική και αιματηρή επίθεση της αποστολής της Εθνικής Τόγκο που έλαβε χώρα στις 8 Ιανουαρίου 2010 πριν από τη διοργάνωση 2010 Africa Cup of Nations, επανέφερε στο προσκήνιο τις οδυνηρές αναμνήσεις. Αυτή η τραγική ιστορία που εκφράζει τυφλή βία κατά αγνώστων δε θα πρέπει να ξεχαστεί.
Από όλους τους παίχτες που επέζησαν από την επίθεση, ο Kodjovi ήταν ο πιο σοβαρά τραυματισμένος. Ο 25χρονος άνδρας, χτυπήθηκε από σφαίρες χαμηλά στη μέση του. Η σπονδυλική του στήλη και πολλά εσωτερικά όργανα υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό. Αγωνίστηκε για την ζωή του και κέρδισε.
Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, ο Kodjovi έχει υποστεί επτά εγχειρήσεις. Ζει στην Γαλλία με την σύζυγό του και τα παιδιά τους, επιβιώνοντας από επιδόματα και δωρεές. Πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου τον εγκατέλειψαν, αλλά, ο Σύνδεσμος Γάλλων ποδοσφαιριστών UNFP και ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών FIFPro προσπαθούν να τον βοηθήσουν για να βρει και εκείνος την θέση του στην κοινωνία και στην νέα του ζωή.
Ο χαμογελαστός Kodjovi πήγε στα γραφεία του UNFP αν και οι γιατροί του δεν πίστευαν ποτέ ότι θα στεκόταν στα πόδια του. Επέστρεψε μετά από μήνες αγώνα, υπερήφανος και ενθουσιασμένος.
Ήταν δύσκολος ο δρόμος της επιστροφής και σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Μετά, ακολούθησε ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της ζωής και των προτεραιοτήτων του. Στο δρόμο αυτό, ο Kodjovi επανεξέτασε και τον κύκλο του.
«Η υγεία είναι βασική προϋπόθεση. Δεν παίζει κανένα ρόλο πόσα έχεις σήμερα, όλα μπορούν να λήξουν αύριο. Έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν με λεφτά στα χέρια τους αλλά, εγώ είμαι χαρούμενος που είμαι ζωντανός. Στο νοσοκομείο είχα χρόνο να περάσω όλα τα στάδια. Όταν ακούω άλλους να παραπονιούνται, τους εφιστώ την προσοχή τους ότι αυτό δεν είναι τίποτα, τίποτα απολύτως».
Τώρα είναι ένας νέος άνθρωπος με δυνατές εμπειρίες, πληροφορημένος και με ενδιαφέρον για μία άλλη επαγγελματική σταδιοδρομία, σχεδιάζοντας την με τον Stephane Burchkalter, τον Γενικό Γραμματέα της FIFPro Division Africa, και τον Philippe Lafon, Εκτελεστικό Γενικό Γραμματέα του UNFP. Σχέδια με πολλαπλούς στόχους.
Ο UNFP στηρίζει τον Kodjovi στα σχέδια του για μία νέα επαγγελματική κατάρτιση. Η συνέντευξη είναι μείζονος σημασίας έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιθυμίες του και οι στόχοι του για να υλοποιηθούν τα ερχόμενα χρόνια. Πρέπει να βρεθεί σε τι έχει κλίση.
Ο UNFP προσφέρει στον Kodjovi μακροχρόνια στήριξη καθώς και ηθική, αλλά και βοήθεια με την διαδικασία εύρεσης μελλοντικής επαγγελματικής ενασχόλησης. Με τα σημάδια ακόμα εμφανή στο σώμα του αλλά και στη ψυχή του, ο άνθρωπος αυτός θα κάνει πολύ καιρό να εξαλείψει τα χνάρια από την επίθεση, εάν και εφόσον τα καταφέρει.
Οι Pascal Bollini και Manfa Camara, από την Europe Sports Reconversion, είναι σε συνεχή επαφή με τον ποδοσφαιριστή και τον βοηθούν να επανέλθει. Μη έχοντας πληροφόρηση από τον δικηγόρο του, εδώ και τρείς μήνες, ο Kodjovi δέχθηκε την πρόταση της FIFPro Division Africa, που του προσφέρει νομική υποστήριξη.
Στην Γαλλία θα επιτευχθεί η αναγνώριση της ιδιότητας του θύματος. Και στην Ανγκόλα όπου οι αντάρτες είναι υπεύθυνοι αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, έχουν συλληφθεί και δικαστεί.
Έτσι ο Kodjovi Obilale, με την υποστήριξη της FIFPro και UNFP, θέτει τις βάσεις για την αναγέννησή του ως μελλοντικού επαγγελματία. Ευτυχώς, είναι προικισμένος με απίστευτη δύναμη, που τον βοηθά για μια νέα και δυναμική αρχή στη ζωή του. Με αυτά τα χαρίσματα, το μέλλον ανήκει στον Kodjovi Obilale.

Kodjovi Obilale: the future belongs to him

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη