”Καμπανάκι” από τους ποδοσφαιριστές στην Πορτογαλία

FIFPROΝΕΑ

Ο Σύνδεσμος των Πορτογάλων Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (SJPF), παρουσίασε μελέτη για την αριθμητική παρουσία των Πορτογάλων και των ξένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αγωνίσθηκαν στο πρώτο μισό της εφετινής αγωνιστικής περιόδου στα πρωταθλήματα της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.
Η παρουσίαση της σχετικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του SJPF, στη Λισσαβόνα και σε αυτήν συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Joaquim Evangelista, ο Αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Πορτογαλίας Humberto Coelho, ο παλιός ποδοσφαιριστής Pedro Henriques και ο δημοσιογράφος João Querido Manha.
Τον συντονισμό της παρουσίασης είχαν οι δημοσιογράφοι António Magalhães (από την Record) και José Manuel Delgado (από την A Bola). Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι ομάδες στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας χρησιμοποίησαν πιο πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές σε σχέση με Πορτογάλους. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές ήταν 130 και οι Πορτογάλοι 93 (σε ποσοστά η αναλογία είναι 58% με 42%).
Στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί, υπάρχει κυριαρχία των Πορτογάλων ποδοσφαιριστών, 213 έναντι 91 ξένων, με τα σχετικά ποσοστά να είναι 70% έναντι 30%.
Σημειώνεται ότι η Μπενφίκα, η Πόρτο και η Σπόρτιγκ είναι οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, οι οποίες, κατά μέσο όρο, χρησιμοποίησαν, ανά παιχνίδι, τους λιγότερους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, μόλις 2, 3 και 3 αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Βιτόρια Σετούμπαλ και η Ολιανένσε είναι οι ομάδες που χρησιμοποίησαν, κατά μέσο όρο, τους πιο πολλούς Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, 9 και 8 αντίστοιχα.
«Ατυχώς, στα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία ανησυχητική κατάσταση. Μετά από την απόφαση Μποσμάν, που άνοιξε την αγορά, ορισμένες χώρες δεν εφάρμοσαν τον νόμο όπως θα μπορούσαν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές, αλλά, ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός τους» είπε ο Joaquim Evangelista, Πρόεδρος του SJPF.
«Τώρα, υπάρχει μία τεράστια έλλειψη ισορροπίας. Και είναι αρνητικές οι επιπτώσεις για το μέλλον του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Είναι αναγκαίο για όλους τους αθλητικούς διευθυντές και μάνατζερ, να προστατέψουν τους νεαρούς Πορτογάλους ποδοσφαιριστές και την Εθνική ομάδα, γιατί αυτοί είναι το μέλλον».
«Αυτή η μελέτη αποτελεί μία συνεισφορά για να υπολογισθούν οι μελλοντικές, σοβαρές, επιδράσεις και συνέπειες. Είναι σημαντικό να γίνει μία προσπάθεια, ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πορτογαλίας, η κυβέρνηση και οι σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτό το ζήτημα».

Portugal: Union addresses ‘excess’ of foreign players

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη