Jason Roberts: «Πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά»

FIFPROΝΕΑ

«Είμαι τυχερός που έχω την δυνατότητα να παίξω στην Premier League και να
κάνω μία δουλειά που αγαπώ» λέει ο Jason Roberts, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Blackburn Rovers. «Αισθάνομαι ότι είναι ευθύνη μου να μοιραστώ τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου με αυτούς που δεν ήταν τόσο τυχεροί».

Ο Jason Roberts, μάλιστα, οργανώνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στην Γρενάδα. Ήταν ο Gordon Taylor – επίτιμος πρόεδρος της FIFPro και εκτελεστικός διευθυντής της PFA – που πρόσφατα ανέφερε στην συνέντευξή του ότι μέσα στα παραδείγματα προς μίμηση είναι και ο Jason Roberts. Ο Taylor
υπερασπίσθηκε την εικόνα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν «ότι είναι αδιάφοροι για άλλους ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο».

Αυτή η προκατάληψη δεν αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του Jason Roberts. Αντιθέτως.

«Όπως πολλοί άλλοι παίκτες, είμαι πολύ ενθουσιασμένος να είμαι διαθέσιμος για το τμήμα κοινωνικών παροχών της ομάδας μου, διότι πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, να δίνεις κάτι πίσω στους οπαδούς σου και όχι μόνο το ματς της εβδομάδας».

Ο Jason Roberts είναι 33 χρονών, ποδοσφαιριστής της Blackburn Rovers. Ο επιθετικός έγινε γνωστός στην Αγγλία σκοράροντας πολλά γκολ για τις ομάδες όπου αγωνίσθηκε, όπως είναι οι Bristol Rovers, West Bromwich Albion, Wigan Athletic και Blackburn. Έστω και αν γεννήθηκε στο Λονδίνο, είναι διεθνής για
την Εθνική της Γρενάδας, λόγω της καταγωγής του πατέρα του που γεννήθηκε στο νησί της Καραϊβικής. Η μητέρα του είναι από την Γαλλική Guyana.

Στην Γρενάδα, όπως τόνισε ο Gordon Taylor, ο Jason Roberts πάντα κάτι οργανώνει. Εκτός την κοινωνική εργασία που προσφέρει, έχει ιδρύσει το ίδρυμα “Jason Roberts”.

«Πάντα ενδιαφερόμουνα και είχα εμπνευστεί από διάφορες κοινωνικές πρωτοβουλίες και προσπαθούσα να αλλάξω τις ζωές των ανθρώπων. Το να δημιουργήσω αυτό το Ίδρυμα ήταν κάτι φυσιολογικό».

«Πίστευα ότι θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα και να κάνω την διαφορά, στις ζωές των νέων στην Αγγλία και στην Γρενάδα και είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανος. Αλλά είμαι και πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο που έχει γίνει, και για την Αγγλία αλλά και για την Γρενάδα».

«Ο σκοπός του Ιδρύματος “Jason Roberts” είναι να χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, έτσι ώστε να δείξουμε στα παιδιά ότι έχουν αξία και είναι σεβαστά μέλη της κοινωνίας μας, προωθώντας παράλληλα τον
υγιεινό τρόπο διατροφής και την θετική πλευρά της ζωής».

Ο Jason Roberts ξεκίνησε το Ίδρυμα του την άνοιξη του 2007, από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο και στην Γρενάδα τον Ιούνιο. Οι βασικοί στόχοι ήταν, μεταξύ άλλων:
—Δημιουργία ευκαιριών για παιδιά και νέους ώστε να συμμετέχουν στον αθλητισμό και σε πολιτιστικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γρενάδα.
—Να ενθαρρύνουν νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γρενάδα προκειμένου να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, που θα βελτιώνουν την υγεία τους και την φυσική τους κατάσταση, την αυτοεκτίμησή τους, την αυτοπεποίθησή τους και την κοινωνική τους ένταξη.
—Να δίδονται ευκαιρίες σε νέους να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης που θα βελτιώσουν την μόρφωση τους.

«Έχω την ευκαιρία να είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να παίζω σε τόσο υψηλό επίπεδο και κατάλαβα εδώ και πολύ καιρό ότι το άθλημα μας, είναι δυναμικό εργαλείο και είναι ευχάριστο να βλέπεις τι σημαίνει αυτό στους νέους όταν συμμετέχουν σε camps, όπου συναντούν τα είδωλά τους σε άλλες λειτουργίες. Είναι θαυμάσιο να είσαι μάρτυρας του αντίκτυπου που έχει στα παιδιά και είμαι ευγνώμων για την βοήθεια που έχω λάβει από όλους για την δημιουργία του Ιδρύματος, από εθελοντές από το Πανεπιστήμιο του St George αλλά και από την Πολιτεία που αγκάλιασε αυτήν την ιδέα».

«Η ομορφιά δεν είναι μόνο να βλέπεις τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, να περνάνε καλά, να συναντούν παίκτες, αλλά, είναι και η επικοινωνία μαζί τους, να μιλάς για πολλά και διάφορα θέματα που είναι σημαντικά στην ζωή τους».

«Οι νέοι ανοίγονται, ίσως και περισσότερο από ότι ανοίγονται στον οικογενειακό τους κύκλο και διασκεδάζω να μιλώ μαζί τους για τόσο πολλά θέματα, που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Μεγάλωσα στο Λονδίνο και έτσι είμαι πιο κοντά τους».

«Είμαι τυχερός που το ποδόσφαιρο μου έδειξε και έναν άλλο όμορφο κόσμο. Πιστεύω ότι οι συμβουλές που δίνω στα παιδιά και οι ιστορίες μου που τους διηγούμαι θα τους βοηθήσουν ώστε να δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό».

«Η πρόκληση στην Γρενάδα ήταν διαφορετική διότι σε αυτό το μέρος της Καραϊβικής δεν υπάρχουν Ακαδημίες, δεν υπάρχουν αξιοπρεπή γήπεδα και για αυτό είναι μικρές οι δυνατότητες στα παιδιά να δείξουν το ταλέντο τους».

«Είναι πάντα ιδιαίτερο να επιστρέφεις στην Γρενάδα, να βλέπεις την χαρά στα πρόσωπα των παιδιών, γιατί τότε ξέρεις ότι έχεις κάνει την διαφορά. Αισθάνομαι ευλογημένος κάθε φορά που έχουμε θετικά αποτελέσματα. Με αυτές τις σκέψεις θα συνεχίσω και όταν σταματήσω την ποδοσφαιρική μου
σταδιοδρομία».

Jason Roberts: ‘I believe we can reach children’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη