Ισπανία: «Είναι ιστορική συμφωνία χωρίς νικητές»

FIFPROΝΕΑ

Ο Luis Rubiales, πρόεδρος του AFE, τον Σύνδεσμο Ισπανών Ποδοσφαιριστών, δήλωσε ότι η συμφωνία με την λίγκα LFP είναι ιστορική και πρόσθεσε ότι ο AFE πέτυχε τους στόχους του, αλλά, δε θέλει να μιλά για νικητές και ηττημένους.

Ήταν αναγκαίο να σταματήσει το πρωτάθλημα;
«Εάν με ρωτούσατε πριν ενάμιση χρόνο θα σας απαντούσα όχι. Πήραμε αυτή την απόφαση διότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδος».

Πότε είδατε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος από την απεργία;
«Όταν εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και τις επιλογές μας. Όλα τα θέματα ήταν σε εκκρεμότητα και η δική μας δέσμευση προς τους ποδοσφαιριστές ήταν να μην παίζουν χωρίς προστασία».

Ένα από τα βασικά σας αιτήματα ήταν το εγγυητικό ταμείο.
«Ναι, διότι είχε ψηφιστεί στην Γενική μας Συνέλευση μέσα στις ελάχιστες προϋποθέσεις μας. Το ταμείο πτώχευσης δεν είναι τόσο καλή ιδέα, διότι τότε ισχύει ο νόμος περί ειδικής εκκαθάρισης και αναμιγνύει και το ποδόσφαιρο. Ο νόμος τώρα είναι προς έγκριση ενώπιον της Βουλής και ελπίζουμε σε ουσιαστικές τροποποιήσεις οι οποίες και θα εγκριθούν, διότι είναι μείζονος σημασίας για τους ποδοσφαιριστές και περιμένουμε οι ομάδες να ακολουθούν τους νόμους και να διασφαλίζουν την ισότητα στο πρωτάθλημα».

Τι πρέπει να αλλάξει;
«Εάν προχωρήσουν οι τροποποιήσεις, στον νόμο περί αδυναμίας πληρωμών θα πρέπει πάντως να απαλειφθεί το σύστημα πτώχευσης με αποφυγή υποβιβασμού. Θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά εάν αυτό περάσει».

Δεν θα έπρεπε οι ποδοσφαιριστές να είναι πιο υπεύθυνοι όταν υπογράφουν με ομάδες που καταλήγουν να μην τους πληρώνουν;
«Ολοένα και περισσότεροι ποδοσφαιριστές μας καλούν και όταν ζητούν την συμβουλή μας, τους την παρέχουμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θεωρούμε ότι η διοργανώτρια Αρχή θα πρέπει να εγγυάται τις πληρωμές. Στην Ισπανία, οι ποδοσφαιριστές της Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας εισπράττουν περίπου 750 εκατ. Ευρώ από μία βιομηχανία που έχει έσοδα 2.000 εκατ. Ευρώ. Στην πλειονότητα των οικονομικών θεμάτων τα έξοδα μισθοδοσίας είναι 70% κάτω από αυτά που έχει ορίσει η UEFA. Επίσης τα έξοδα μεταγραφών και οι προμήθειες, που δεν ανήκουν σε μισθοδοσίες, συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα προσωπικού».

Μπορείς να μας εξηγήσεις τι έχετε πετύχει;
«Πρώτα από όλα, οι πληρωμές που εκκρεμούν για πάνω από 200 ποδοσφαιριστές είναι εγγυημένες. Θα λάβουν όλα τα χρήματα τους. Μετά τροποποιήθηκαν οι κανονισμοί. Δηλαδή, κάθε ομάδα της Segunda Division που υποβιβάζεται και κάθε ομάδα που καταλαμβάνει την κενή θέση αναλαμβάνει και τα χρέη της προηγούμενης. Εάν η θέση παραμείνει κενή, που είναι απίθανο, δημιουργείται επικουρικό ταμείο έτσι ώστε οι ποδοσφαιριστές να πληρώνονται. Το κοινωνικό ταμείο θα λειτουργεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα ακολουθεί το πληθωρισμό. Επίσης, εάν δεν πληρωθεί ο ποδοσφαιριστής για τρείς μήνες, ο ποδοσφαιριστής που κάνει καταγγελία είναι ελεύθερος να υπογράψει με άλλη ομάδα για περίοδο πέντε έως δέκα ημερών. Σίγουρα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφή τις τελευταίες δέκα ημέρες του πρωταθλήματος. Αυτός ο περιορισμός υπάρχει για να είναι ισορροπημένο το πρωτάθλημα».

Σε ποιό ποσοστό από τα αιτήματά σας πετύχατε;
«Σε όλα, είναι ιστορική συμφωνία χωρίς νικητές».

Τώρα πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές;
«Περιμένουμε τις τελευταίες ομάδες που δήλωσαν πτώχευση να δράσουν. Πριν, οι εγγυήσεις αργούσαν να πληρωθούν περίπου τρείς με τέσσερεις μήνες. Τώρα, όμως, άλλαξε η περίοδος και τα χρήματα πληρώνονται από την αρχή».

Συμφωνήσατε να μην παρθούν μέτρα λόγω της απεργίας;
«Ναι. Οι ομάδες δεν θα αφαιρέσουν χρήματα από τους παίκτες λόγω της απεργίας και εμείς δεν θα αξιώσουμε παράνομο lockout επειδή οι ομάδες δεν θα έχουν αγωνιστικές τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όλοι μας είμαστε ικανοποιημένοι».

Μίλησες με πολλούς παίκτες. Μίλησες και με προέδρους ομάδων;
«Ναι, με πολλούς. Κάποιοι είχαν κατανόηση ενώ άλλοι δεν έδειξαν να έχουν την ίδια διάθεση. Αυτό που μπορώ να τονίσω είναι ότι ανησυχούν πολύ για τον νέο νόμο περί αδυναμίας πληρωμών».

Η γνώμη σας για το θέμα ότι ομάδες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα δηλαδή στα πρόθυρα πτώχευσης, υπογράφουν με ποδοσφαιριστές για εκατομμύρια;
«Δεν είναι σωστός τρόπος διοίκησης. Υπάρχει για παράδειγμα μία ομάδα που υπέγραψε με ποδοσφαιριστή για τόσα λεφτά, όσα χρωστάει στους ποδοσφαιριστές της από την προηγούμενη σεζόν. Μετά από δική μας επέμβαση ο ιδιοκτήτης υποσχέθηκε ότι τα χρέη θα εξοφληθούν πλήρως. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πήραμε στα χέρια μας μία επιστολή από τον Javier Tebas (πρώην πρόεδρο της LFP) και έγραφε για χρηματοδοτήσεις
από μαύρα χρήματα και στημένα παιχνίδια. Για το θέμα των μαύρων χρημάτων θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις και εάν και εφόσον είναι έτσι τότε υπάρχει και ο νόμος που τιμωρεί ανάλογα. Οποιοσδήποτε παίκτης που έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε τέτοιου είδους συναλλαγές, είναι αδύνατον να προστατευτεί».

Και το θέμα πουλημένων παιχνιδιών;
«Ως παίκτης, ήμουν πάντοτε κατά τέτοιων νοοτροπιών και ποτέ δεν έλαβα μέρος. Πολλοί μιλούν για την Athletic-Levante ειδικά το 2007, όταν έπαιζα τότε εκεί. Μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις υπάρχουν και ξεκαθαρίζουν ότι ήμουν ενάντια σε τέτοιου είδους πράξεις. Ως πρόεδρος του AFE δεν αρκεί μόνο να είμαι ενάντια, αλλά πρέπει να επισκεφτώ τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια και να τους εξηγήσω ότι είναι εγκληματική πράξη. Όταν ήμουν ενεργός ποδοσφαιριστής υποπτευόμουν ότι κάτι μπορεί να συνέβαινε, και ειδοποίησα τον AFE. Τώρα πλέον, κάθε παίκτης γνωρίζει ότι για τέτοιου είδους λάθη, όποιοι πιαστούν θα υποστούν και τις νόμιμες συνέπειες. Είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας στην προσπάθειά της να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα».

Αντιμετωπίσατε κάποιες εχθρικές αντιδράσεις από πολίτες;
«Οι πολίτες κατάλαβαν τα προβλήματα μας. Δεν υπήρξε κατάσταση όπως η παρούσα με τόσα προβλήματα και με τόσους ποδοσφαιριστές που ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση αλλά πάνω από όλα μετρά πόσοι ποδοσφαιριστές κινητοποιήθηκαν. Όταν υπογράφεται μία σύμβαση εργασίας και ο ποδοσφαιριστής δε λαμβάνει αυτά που είχε συμφωνήσει με την ομάδα τότε δεν είναι αυτός που θα θεωρηθεί υπεύθυνος και θα πάρει το φταίξιμο. Έπρεπε να φτάσουμε ως το τέλος».

Spain: ‘This is a historic agreement with no winners’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη