Οι ποδοσφαιριστές της Νορβηγίας σταματούν την απεργία

FIFPROΝΕΑ

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Νορβηγίας, μέλη της NISO (Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών της Νορβηγίας) έλυσαν την απεργία τους καθώς κατέληξαν σε συμφωνία με τις ομάδες για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Την περασμένη Παρασκευή, οι ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο NISO ήταν 1) ο κανονισμός που έδινε την δυνατότητα στις ομάδες να λύουν την σύμβαση των ποδοσφαιριστών και 2) η δυνατότητα να επιλέγουν την δικό τους εξοπλισμό. Οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να λύσουν την απεργία αφού οι σημαντικότερες απαιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές.
«Δε θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε αυτό χωρίς απεργία», δήλωσε ο Joachim Walltin, πρόεδρος του NISO. «Αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε αυτή την λύση διότι από την αρχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε η παραμικρή διάθεση από τις ομάδες να υποχωρήσουν. Τώρα και οι δύο εταίροι είναι ικανοποιημένοι. Υπογράψαμε την συμφωνία και όχι μόνο αυτό αλλά θα συνεργαστούμε και σε πολλά άλλα θέματα που μας αφορούν».
Τα νέα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών θα τροποποιηθούν πριν το τέλος του 2011. Οι όροι στα συμβόλαια θα είναι ισορροπημένοι, δηλαδή, ποδοσφαιριστές και ομάδες θα έχουν ίσα δικαιώματα, και σε άλλες χώρες. Τώρα, τα συμβόλαια που ισχύουν περιείχαν αρκετούς ασαφείς όρους, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στις ομάδες, ειδικά ως προς τη δυνατότητα τους να λύσουν την σύμβαση εργασίας.
Το δεύτερο αίτημα των ποδοσφαιριστών ήταν η ελευθερία επιλογής του δικού τους αθλητικού εξοπλισμού – το οποίο ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι διότι ισχύουν συμβόλαια για τον εξοπλισμό. Οι ομάδες υποσχέθηκαν ότι και οι ποδοσφαιριστές θα λαμβάνουν μέρος στην επιλογή και υπογραφή τέτοιων συμβάσεων.
Κατόπιν, αποφασίστηκε από κοινού η δημιουργία επιτροπής task force, ώστε να συζητούνται διάφορα θέματα που αφορούν τους ποδοσφαιριστές.
Άλλα θέματα που συμφώνησαν οι εταίροι ήταν:
– Οι ποδοσφαιριστές θα έχουν μίας εβδομάδας διακοπών και το καλοκαίρι (μεσούσης της ποδοσφαιρικής σεζόν). Τώρα, οι ποδοσφαιριστές έχουν την δυνατότητα μερικών ημερών ανάπαυσης κατά την διάρκεια της σεζόν. Οι ποδοσφαιριστές ζητούσαν ολόκληρη εβδομάδα, ειδικά διότι η σεζόν διαρκεί από τον Μάρτιο έως το τέλος Νοεμβρίου.
– Οι ομάδες θα διευκολύνουν τους ποδοσφαιριστές έτσι ώστε να μπορούν να συνδυάσουν το επάγγελμα τους και τις σπουδές τους.
– Ο NISO και οι ομάδες θα ξεκινήσουν ομάδα εργασίας για την προώθηση μίας μπάλας για όλες τις διοργανώσεις.
– Καταργούνται τα συμβόλαια μερικής απασχόλησης για τους ποδοσφαιριστές καθώς στην πραγματικότητα, άσχετα με το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, η δουλειά ήταν πλήρους απασχόλησης για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Football players in Norway end their strike

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη