Οι ποδοσφαιριστές προτιμούν το φυσικό κι όχι το συνθετικό χορτάρι

FIFPROΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, ζήτησε από τον γιατρό Vincent Gouttebarge, πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή και επικεφαλής ερευνητή γιατρό, με διδακτορικό, στο Ινστιτούτο Κορονέλ του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ, να αναφερθεί στα συμπεράσματα πρόσφατων μελετών που έγιναν, συγκριτικά, για τις επιπτώσεις που υπάρχουν στους ποδοσφαιριστές όταν αγωνίζονται σε φυσικό και σε συνθετικό χλοοτάπητα.
Ο Dr. Vincent Gouttebarge, ως ειδικός σε θέματα αθλητισμού, με ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση, ανέλαβε να γράψει ένα άρθρο για την FIFPro, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
«Για πιο πολλά από 10 χρόνια, υπάρχει αυτή η σύγκριση ανάμεσα στο συνθετικό και στο φυσικό χορτάρι, στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων. Εκείνοι που αντιτίθενται στη χρήση του συνθετικού φυσικού χλοοτάπητα, υποστηρίζουν ότι “σκοτώνει” τη μαγεία και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου και ότι προκαλεί περισσότερους τραυματισμούς. Τα επιστημονικά στοιχεία, δεν είναι, ωστόσο, ισχυρά όταν γίνεται αναφορά στο φυσικό χόρτο και στα πλεονεκτήματα του. Ειδικά, όταν το συγκρίνουμε με το συνθετικό χόρτο, τελευταίας γενιάς.

Ποσοστό τραυματισμών
Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν, αποδεικνύουν ότι ήταν πιο πολλοί οι τραυματισμοί σε συνθετικούς χλοοτάπητες πρώτης και δεύτερης γενιάς, σε σχέση με ό, τι συνέβαινε στο φυσικό χορτάρι. Όμως, πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι στους νέους (τρίτης και τέταρτης γενιάς) συνθετικούς χλοοτάπητες, οι τραυματισμοί ποδοσφαιριστών συγκρίνονται με εκείνους στο φυσικό χόρτο. Ουσιαστικά, μάλιστα, όπως βεβαιώθηκε σε έρευνα στη Νορβηγία, το 2010, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές, ανάμεσα στους τραυματισμούς επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, σε χλοοτάπητες τρίτης γενιάς και σε τερέν με φυσικό χόρτο.
Σε άλλη μελέτη που έγινε, από τον γιατρό Ekstrand το 2011, με συμμετοχή 20 ομάδων, 15 ανδρικών και 5 γυναικείων, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επίσης, δεν υπήρχε ουσιώδης διαφορά σε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών μεταξύ συνθετικών χώρων τρίτης γενιάς και γηπέδων με φυσικό χλοοτάπητα. Το ίδιο εύρημα είχαμε και στην έρευνα που έγινε μεταξύ ποδοσφαιριστών παιδικών ομάδων και γυναικείων ομάδων, από τον γιατρό Soligard το 2012.
Αλλά, ανάμεσα σε όλα αυτά, παρουσιάσθηκε και μία εξαίρεση, στην έρευνα του γιατρού Williams, το 2011, όταν διαπιστώθηκε ότι, με βάση τα δικά του στοιχεία, ήταν αυξημένος ο κίνδυνος τραυματισμών στον αστράγαλο, σε συνθετικούς χλοοτάπητες τρίτης και τέταρτης γενιάς, σε σχέση με το φυσικό χόρτο.

Η επίδραση στο παιχνίδι
Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για την επίδραση του συνθετικού χλοοτάπητα στο ίδιο το παιχνίδι, βλέπουμε ότι, πράγματι, παρατηρούνται ορισμένες διαφορές. Σε έρευνα ανάμεσα σε κορυφαίους Σουηδούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίσθηκαν τόσο σε συνθετικά γήπεδα όσο και σε άλλα με φυσικό χόρτο, πολλοί από αυτούς είπαν ότι στο συνθετικό χόρτο, είχαν δυσκολίες στο κοντρόλ της μπάλας, όπως και στις πάσες ενώ, γενικά, ήταν αρνητικοί για αυτά τα τερέν και προτιμούσαν το φυσικό χόρτο, επειδή σε αυτό μπορούσαν να παίξουν καλύτερα και κουραζόντουσαν πιο δύσκολα.
Μάλιστα, όταν έπαιζαν με δυνατό ήλιο και ζέστη, το συνθετικό χόρτο “ζεσταινόταν” πολύ περισσότερο σε σχέση με το φυσικό και έφθανε τη θερμοκρασία των50 °Cστο ύψος του αστραγάλου. Οι υψηλές θερμοκρασίες στους αγωνιστικούς χώρους, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αγώνα.

Η αποδοχή των ποδοσφαιριστών
Τα συμπεράσματα για την αποδοχή, από τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, του συνθετικού χλοοτάπητα, δεν είναι σαφή. Σε ορισμένες έρευνες στην Ευρώπη, οι οποίες υλοποιήθηκαν από τους Εθνικούς Συνδέσμους Ποδοσφαιριστών, το 70 έως το 90 % των παικτών, ήταν αρνητικοί για τους συνθετικούς χλοοτάπητες.
Στην Γερμανία, την Νορβηγία και την Σλοβενία, το 50 έως 80 % των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, υποστήριξε ότι κινδυνεύει περισσότερο από τραυματισμό στο συνθετικό χόρτο, σε σχέση με το φυσικό. Επιπλέον, το 50 έως 90 % των ποδοσφαιριστών, σε Γερμανία, Ολλανδία και Σλοβενία, εκτιμά ότι το συνθετικό χόρτο μειώνει την ποιότητα του παιχνιδιού. Ανάμεσα στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ της Σουηδίας, το 75 % είχε αρνητική άποψη για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων σε συνθετικό χόρτο.

Τελικό συμπέρασμα
Αξιολογώντας όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι το συνθετικό χόρτο έχει επιδράσει αρνητικά στο ποδόσφαιρο. Επιπροσθέτως, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους σε φυσικό χόρτο. Ο συνθετικός χλοοτάπητας, μπορεί να είναι μία λύση ανάγκης για δύσκολες καιρικές συνθήκες, για πολλές ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά, το συμπέρασμα είναι ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται, αποκλειστικά, σε φυσικό χόρτο. Θα έπρεπε, βέβαια, να θεωρούμε ως δεδομένο ότι οι φορείς του ποδοσφαίρου, που είναι υπεύθυνοι για τις μεγάλες διοργανώσεις, θα υπολόγιζαν την γνώμη των ποδοσφαιριστών. Τα τελευταία νέα, για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε συνθετικό χλοοτάπητα, το 2015, δείχνουν ότι, προφανώς, τα όργανα του ποδοσφαίρου, έχουν άλλη άποψη».

Research: artificial turf versus natural grass

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη