Οι παράγοντες της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία

FIFPROΝΕΑ

«Οι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο μεταχείρισης των ποδοσφαιριστών και να σταματήσουν πρακτικές όπως είναι αυτές που αφορούν τις αφορολόγητες πληρωμές και το συστηματικό διωγμό ποδοσφαιριστών, όταν δεν έχουν την αναμενόμενη αθλητική απόδοση», επισημαίνεται από την FIFPro.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro, Theo van Seggelen, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να παραμένουν ανώνυμοι όταν θέλουν να καταγγείλουν ότι τους προσέγγισαν διάφοροι για στήσιμο παιχνιδιών ενώ καυτηρίασε επίσης και τους υπέρμετρα αυστηρούς κανονισμούς αντι-ντόπινγκ καθώς τους παρομοίασε ως προσπάθεια να σκοτώσεις μύγες με Καλάσνικοφ».

Ο Van Seggelen τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη είναι μία μαύρη κηλίδα όσον αφορά την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών.

Η FIFPro ενημερώνει το αποκαλούμενο «μαύρο βιβλίο» με σκοπό την καταγραφή των ομάδων που δεν πληρώνουν ή κακομεταχειρίζονται τους παίκτες τους.

«Πρέπει να συνδέεται αυτή η στάση με την γενικότερη νοοτροπία που κυριαρχεί σε αυτές τις χώρες» είπε ο Van Seggelen στο Reuters. «Ακόμα και τώρα πιστεύουν ότι εξουσιάζουν τους παίκτες και νομίζουν ότι έχουν την ελευθερία να συμπεριφερθούν όπως θέλουν. Δεν δεχόμαστε πλέον τις δικαιολογίες ότι έτσι λειτουργούν στην Ανατολική Ευρώπη. Και αυτοί παίζουν με 11 παίκτες άρα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και τούς ίδιους κώδικες ηθικής».

«Σε επτά χρόνια θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία. Πολλές από αυτές τις χώρες είναι μέλη και της Ε.Ε. και άλλες σύντομα θα ενσωματωθούν σε αυτήν. Δε δεχόμαστε πλέον ότι οι παίκτες που αγωνίζονται σε αυτές τις χώρες δεν έχουν δικαιώματα».

«Έχουμε χάσει την υπομονή μας με τα τερατουργήματα που μας καταγγέλλονται».

«Κάναμε αναφορά στον πρόεδρο της UEFA, Michel Platini, τονίζοντας ότι θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να διαφοροποιούν την Δυτική από την Ανατολική Ευρώπη».

«Έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ρωσία» πρόσθεσε.

«Στην προσπάθεια μας να κάνουμε διάλογο με τους παράγοντες, κάθε φορά που επιστρέφω στην χώρα μου αναλογίζομαι ότι μας μεταχειρίσθηκαν πολύ καλά, ήταν ευγενέστατοι και τώρα θα σκέφτονται ότι μας ξεφορτώθηκαν. Είναι αρκετά απογοητευτικό για μένα και το προσωπικό μου αλλά πάνω από όλα για όλα αυτά τα μέλη που εκπροσωπούμε».

«Η πλειονότητα των συμβολαίων είναι γελοία. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να πληρώνονται οι παίχτες κάτω από το τραπέζι. Παραπλανούν τους παίκτες λέγοντάς τους ότι δεν θα πληρώσουν υψηλούς φόρους. Αυτό είναι παραπλανητικό, διότι όταν έχεις ένα συμβόλαιο με ελάχιστο μισθό και τα υπόλοιπα χρήματα πληρώνονται κάτω από το τραπέζι, αποδεχόμενος τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχεις καμία ασφάλεια και περιορίζεσαι σε ελάχιστα δικαιώματα».

«Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα είναι η κακομεταχείριση ποδοσφαιριστών. Εάν ο ποδοσφαιριστής δεν εκπληρώνει τις αθλητικές του υποχρεώσεις στο γήπεδο, τότε προσπαθούν οι παράγοντες των ομάδων να τον ξεφορτωθούν με οποιαδήποτε πρακτική. Μία πολύ κοινή πρακτική είναι να τον βάζουν να προπονείται μόνος του ή με τις μικρές ηλικίες. Σε μία υπόθεση, ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής αναγκαζόταν να προπονείται 2 φορές την ημέρα – η πρώτη προπόνηση στις 7 το πρωί και η δεύτερη στις 12 τα μεσάνυχτα – και αυτό έγινε διότι ο ποδοσφαιριστής δεν ήθελε να υπογράψει νέο συμβόλαιο με την ομάδα. Επίσης του είχαν κάνει έξωση από το ξενοδοχείο όπου διέμενε και δεν είχε που να μείνει».

«Οι λύσεις είναι πολύ απλές. Εφαρμογή κανονισμών, σωστών συμβολαίων, ορθή και διαφανής εφαρμογή της αδειοδότησης και ορθή και διαφανής εφαρμογή των νέων κανόνων «fair play». Η εφαρμογή των κανονισμών είναι πολύ εύκολη, αλλά, πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρχει ΣΘΕΝΟΣ και ΘΑΡΡΟΣ των ποδοσφαιρικών Αρχών στο θέμα της επιβολής σοβαρών κυρώσεων στις χώρες που έχουν τέτοιες ανορθόδοξες πρακτικές» τονίζει ο Van Seggelen.

Τέτοιου είδους καταστάσεων που διαιωνίζονται, επίσης, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για στημένους αγώνες. «Υπάρχει μία λογική, όταν κάποιος παίκτης δεν έχει πληρωθεί για μήνες και αυτός που σε προσεγγίζει σου υπόσχεται τα πενταπλάσια….τότε ο ποδοσφαιριστής είναι σε κατάσταση διλήμματος και είναι πιο ευάλωτος, διότι ήδη αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της επιβίωσης».

Οι κανονισμοί της UEFA ορίζουν ότι ο παίκτης πρέπει άμεσα να καταγγείλει το γεγονός στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ο Van Seggelen, θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση του προβλήματος. «Πρέπει να προστατέψεις τους ποδοσφαιριστές αλλιώς δεν θα καταγγείλουν ποτέ το γεγονός και οι αστυνομικές Αρχές μπορούν να επέμβουν μόνο όταν γίνεται επώνυμη καταγγελία. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και ανώνυμα η καταγγελία, διότι ο καταγγέλλων αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους».

«Προτείναμε να αναλάβουμε εμείς αυτήν την δουλειά διότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επικοινωνήσουν με κάποιον που τον εμπιστεύονται και αυτοί είναι οι Σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών. Το μόνο που μπορούμε να εξηγήσουμε άμεσα στους ποδοσφαιριστές είναι να τους ενημερώσουμε για τους κινδύνους και για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουν προβλήματα. Αυτή ήταν η πρότασή μας στις ποδοσφαιρικές Αρχές. Είναι τεράστια δουλειά και τεράστια ευθύνη, αλλά, θεωρούμε ότι πρέπει να δράσουμε υπέρ των μελών μας».

Για το θέμα του ντόπινγκ ο Van Seggelen είπε ότι οι ποδοσφαιριστές δε θα έπρεπε να υπόκεινται στο κανόνα των ατομικών whereabouts, όπου πρέπει να είναι τουλάχιστον μία ώρα σε χώρο που έχει ήδη δηλωθεί στο σύστημα για πιθανό τυχαίο έλεγχο.

Τα ατομικά whereabouts και οι κανόνες του είναι πέρα για πέρα γελοίοι, διότι σε οποιαδήποτε περίπτωση τουλάχιστον το θέμα του ντόπινγκ δεν είναι από τις μάστιγες του ποδοσφαίρου. «Κάθε ομάδα προπονείται πέντε ημέρες την εβδομάδα και ο τόπος προπόνησής τους είναι γνωστός. Είναι περιττός ο έλεγχος και στα σπίτια τους».

«Είναι σαν να προσπαθούν να σκοτώσουν μύγες με Καλάσνικοφ».

‘Eastern Europe must change mentality’

Σχετικά Νέα