Οι Κροάτες ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν τον Σύνδεσμο τους

FIFPROΝΕΑ

Οι Κροάτες ποδοσφαιριστές παρουσίασαν επίσημα τον Σύνδεσμο τους στο Zagreb.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ποδοσφαιριστών αλλά και για την βελτίωση του ποδοσφαίρου στην Κροατία. Ο βασικός στόχος του είναι να προστατεύσει και να βοηθήσει τους Κροάτες ποδοσφαιριστές.
Η ίδρυση του Συνδέσμου τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2010. Το πλαίσιο λειτουργίας του είναι εφάμιλλο με αυτό των Δυτικοευρωπαϊκών Συνδέσμων, που αποτελούν παράδειγμα για το πως πρέπει να λειτουργεί και να δραστηριοποιείται ένας Σύνδεσμος, με βασικό στόχο τους την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του.
Οι δραστηριότητες και οι στόχοι του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Dario Simic και τον Γραμματέα Mario Juric. Ο Simic έπαιξε για τις Dinamo Zagreb, AC Milan, Internazionale και AS Monaco. Κρατάει ένα μοναδικό ρεκόρ με 100 συμμετοχές για την χώρα του. Ο Juric έχει παίξει για τις Dinamo Zagreb και Ρώσικες ομάδες όπως Spartak και Shinnik.
Οι Simic και Juric τόνισαν την ιδιαίτερα πολύπλοκη θέση των ποδοσφαιριστών στην επαγγελματική ποδοσφαιρική Ένωση της Κροατίας και προειδοποίησαν για πολλές ανωμαλίες που λαμβάνουν χώρα στο ποδόσφαιρο τους και στις ομάδες. Λόγω της αδιαφορίας και της κακής οργάνωσης στις ομάδες, αλλά και εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης στις δομές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν πληρωθεί τα συμφωνηθέντα εδώ και μήνες. Αυτή η κατάσταση έχει βλάψει το ποδόσφαιρο και την φήμη του αλλά και την Κροατία ως χώρα.
«Δεν είναι πρόθεση μας να έλθουμε σε σύγκρουση με τις ομάδες» δήλωσε ο Simic. «Θέλω να ζητήσω από τις ομάδες να μη μας θεωρούν ως εμπόδιο αλλά ως συνεργάτες που μπορούμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας και να εργαστούμε μαζί για να βρεθούν λύσεις από κοινού».
«Δυστυχώς, η παρούσα κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι ιδεώδης και το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας είναι πολύ προβληματικό. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε να κοινοποιήσουμε όχι μόνο στις ομάδες αλλά και σε όλους όσοι κυβερνούν το ποδόσφαιρο, ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και μόνο αν συνεργαστούμε θα συμβάλουμε στην ευμάρεια του ποδοσφαίρου μας και στην ισχυροποίηση της θέσης του Κροάτη ποδοσφαιριστή».
Ο Γραμματέας Juric τόνισε τούς κύριους στόχους του Συνδέσμου «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να εφαρμοστούν οι ίδιες αρχές και μέθοδοι που ισχύουν στην FIFA διότι πιστεύουμε ότι θα ευεργετηθούν και η Ομοσπονδία αλλά και οι ομάδες και βέβαια οι ποδοσφαιριστές. Προσδοκούμε στην προστασία της FIFA και της UEFA και της ποδοσφαιρικής μας Ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι η Ομοσπονδία και η Λίγκα θα αναγνωρίσουν τις αγαθές προθέσεις μας ώστε να μας θεωρήσουν συνεργάτες τους σε όλα τα στάδια αποφάσεων».
Juric: «Ένας από τους στόχους μας είναι να αλλάξουμε ή να ρυθμιστεί με κανονισμούς η “επιτροπή επίλυσης διαφορών”. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ομοσπονδία και να πετύχουμε να λειτουργεί με διαφάνεια, δηλαδή, τα μέρη που έχουν αντιδικίες να έχουν την ελευθερία επιλογής διαιτητή έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική κρίση».
«Ένας άλλος στόχος είναι, να αναγνωριστούν οι ποδοσφαιριστές ως εργαζόμενοι, διότι έως τώρα θεωρούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Θέλουμε οι ποδοσφαιριστές να υπογράφουν επαγγελματικά συμβόλαια με τις ομάδες και αυτόματα να προστατεύονται τα εργατικά τους δικαιώματα».

Croatian footballers present their players association

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη