Οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις: «Έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο»

FIFPROΝΕΑ

Ο Luis Rubiales, πρόεδρος του συνδέσμου Ισπανών ποδοσφαιριστών AFE, συνοδευόμενος από 110 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, μεταξύ αυτών και οι διεθνείς Άσσοι Iker Casillas και Carles Puyol, ανακοίνωσαν ότι οι ποδοσφαιριστές της Α΄ και Β΄ εθνικής κατηγορίας θα απεργήσουν στις πρώτες δύο αγωνιστικές της ποδοσφαιρικής σεζόν 2011/2012.
«Ο AFE και σύσσωμοι οι ποδοσφαιριστές των Primera και Segunda División αποφάσισαν ομόφωνα. Δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα εάν και εφόσον δεν έχει υπογραφεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», εξήγησε ο Rubiales σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην Μαδρίτη.
Ο πυρήνας της διαμάχης είναι η απαίτηση της AFE για μεγαλύτερο ταμείο  αλληλοβοηθείας έτσι ώστε να πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές όταν οι ομάδες αδυνατούν λόγω πτώχευσης ή κατάσταση εκκαθάρισης. Το 2010 δώδεκα εκατομμύρια ευρώ (17 εκατομμύρια δολάρια) χρωστούσαν σε 100 ποδοσφαιριστές. Και στο τέλος της σεζόν 2010/2011 το ποσό αυτό ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσαν σε 200 ποδοσφαιριστές.
«Είναι αξιοθρήνητο, δήλωσε ο Rubiales. Δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι περισσότερο από αυτούς τους παίχτες. Δεν ζητούμε περισσότερα λεφτά. Ζητούμε από τις ομάδες να εκπληρώνουν τους όρους του συμβολαίου, συμβόλαια που συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη».
Ο AFE επίσης διεκδικεί προστατευτικά μέτρα που είναι δεδομένα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Rubiales: «Έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας που ήδη υλοποιούνται στις Κάτω Χώρες, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία οι οποίες λειτουργούν προληπτικά. Σε αυτές τις χώρες εάν μία ομάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά δε παίζει. Ζητήσαμε για τους παίχτες που έχουν να πληρωθούν πάνω από τρείς μήνες να έχουν την δυνατότητα λύσης των συμβολαίων τους. Πιστεύαμε ότι είχαμε συμφωνήσει αλλά στην ουσία δεν την συμπεριέλαβαν. Τώρα φαίνεται να είμαστε στο χαμηλότερο σκαλί της Ευρώπης».
«Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο» συνέχισε ο Rubiales. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε. Θα το κάνουμε για τον καλό όλων των ποδοσφαιριστών και το καλό του ποδοσφαίρου».
Ο πρόεδρος του AFE συνοδευόταν στην συνέντευξη τύπου από 110 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μεταξύ αυτών ήταν οι Casillas, Puyol, Xabi Alonso, Fernando Llorente και David Albelda. Είχαν και την υποστήριξη των συνδέσμων ποδοσφαιριστών της Γαλλίας και Ιταλίας.
Εκ μέρους της FIFPro, ο πρόεδρος Leonardo Grosso ήταν παρών στην συνέντευξη τύπου, δείχνοντας ότι το παγκόσμιο όργανο στηρίζει τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, στον αγώνα τους για την εξασφάλιση των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Spanish footballers go on strike: ‘Enough is enough’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη