Η FIFPro ζητά από τις αρχές της Νότιας Αφρικής να σεβασθούν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών

FIFPROΝΕΑ

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Νότιας Αφρικής FC AK και η Λίγκα της Νότιας Αφρικής, καλούνται από την FIFPro (Division Africa) να σεβασθούν τα δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Οι παίκτες της FC AK είναι σε απεργία, επειδή παραμένουν απλήρωτοι, καθώς δεν τους καταβάλλονται οι μισθοί τους. Όμως, η Λίγκα της Ν. Αφρικής παρουσιάζεται να εγκρίνει, ουσιαστικά, αυτή την τακτική και τη συμπεριφορά της διοίκησης της FC AK.
Πριν από 2 εβδομάδες, οι ποδοσφαιριστές της FC AK αποφάσισαν ότι θα προβάλλουν άρνηση συμμετοχής σε αγώνες της ομάδας τους, έως ότου καλυφθεί η οφειλή που υπάρχει απέναντι τους, για τους μισθούς τους. «Δε μας πληρώνετε, δεν παίζουμε» είπαν.
Ορισμένοι από τους παίκτες της ομάδας, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 5 μήνες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μοιραία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς, οι ποδοσφαιριστές στη Νότια Αφρική και ειδικά στη δεύτερη κατηγορία, έχουν εξαιρετικά περιορισμένες αποδοχές από τα συμβόλαια τους.
Η άρνηση των ποδοσφαιριστών της FC AK να αγωνισθούν, αφορούσε το παιχνίδι με αντίπαλο την Witbank Spurs, στις 20 Φεβρουαρίου αλλά και εκείνο απέναντι στην Mpumalanga, στις 2 Μαρτίου. Κι ενώ το ματς με την Witbank αναβλήθηκε, δε συνέβη το ίδιο και με εκείνο με την Mpumalanga.
Η διοίκηση της FC AK συμφώνησε με νέους ποδοσφαιριστές οι οποίοι κλήθηκαν να αγωνισθούν για λογαριασμό της ομάδας της κι η Λίγκα επέτρεψε τη συμμετοχή αυτών των παικτών.
Αυτή η αντίδραση, από την ομάδα και την Λίγκα, εύλογα, χαρακτηρίσθηκε ως έλλειψη σεβασμού προς τους απλήρωτους, εδώ και καιρό, ποδοσφαιριστές της FC AK.
Ο σεβασμός του συμβολαίου αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Από την πλευρά τους, οι παίκτες της FC AK έκαναν τη δουλειά τους, σεβάσθηκαν τα συμβόλαια τους και πήγαιναν στις προπονήσεις και έπαιζαν στους αγώνες.
Όμως, η διοίκηση της FC AK δεν πέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις υποχρεώσεις της, με την πληρωμή των παικτών για τις υπηρεσίες τους, αυτές για τις οποίες είχε συμφωνήσει μαζί τους.
Υπάρχει, βεβαίως, η απορία για την οικονομική σχέση της  FC AK με τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε ώστε να αντικαταστήσει εκείνους που απεργούσαν. Άραγε, δεν τους πλήρωσε;
Η  FIFPro (Division Africa) υποστηρίζει πλήρως τον Σύνδεσμο των Ποδοσφαιριστών της Νότιας Αφρικής (SAFPU) και όλους τους ποδοσφαιριστές της FC AK οι οποίοι προβάλλουν λογικές και αντικειμενικές απαιτήσεις, βασικά δε, ζητούν την πληρωμή των μισθών τους.
Τώρα, τόσο η FC AK όσο και όλες οι άλλες ομάδες της Νότιας Αφρικής καλούνται να σεβασθούν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών και τη διοργάνωση.
Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Division Africa Stéphane Burchkalter, δήλωσε «Στις σημερινές ημέρες, φίλαθλοι, αρχές και ποδοσφαιρικοί οργανισμοί, πιέζουν τους ποδοσφαιριστές, σε ό, τι αφορά τους όρους της εικόνας και των καθηκόντων τους. Οι ποδοσφαιριστές καταλαβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Αλλά, οι ποδοσφαιριστές, επίσης, καταλαβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Και έχουν δικαιώματα ως εργαζόμενοι. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και για τις οποίες έχουν υπογράψει συμβάσεις. Επίσης, υπάρχει η ευθύνη της Λίγκας, η οποία θα πρέπει να αναγκάσει τα σωματεία να σέβονται τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους ποδοσφαιριστές τους. Επομένως, η FIFPro Division Africa ζητά από την Εθνική Ομοσπονδία και την Λίγκα να κάνουν σαφές στους συλλόγους ότι είναι απαραίτητο να σέβονται τα συμβόλαια και να πληρώνουν αμέσως τους παίκτες. Επίσης, δεν μπορούμε να καταλάβουμε, τη θέση της Λίγκας, η οποία επέτρεψε στην ομάδα να υπογράψει νέα συμβόλαια».
Από την πλευρά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, υπενθυμίζεται στην Ομοσπονδία της Νότιας Αφρικής ότι μία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που εξασφαλίσθηκαν από το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπεγράφη το 2011, με την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των εθνικών νόμων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συμφωνιών επί των διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Burchkalter, «το ερώτημα που χρειάζεται να τεθεί στη Λίγκα είναι αν πρέπει να κινητοποιήσει ο Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών της Νότιας Αφρικής, ο SAFPU, όλα τα μέλη του σε απεργία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιριστών της πρώτης κατηγορίας, ώστε να ακουσθεί ολοκάθαρα το μήνυμα του».
Για τον SAFPU, την FIFPro Division Africa και τους παίκτες της FC AK, αυτή η μάχη αφορά τον σεβασμό των κανόνων και τον σεβασμό των συμβολαίων.

South African authorities must respect players rights

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη