Η FIFPro ζητά απο την Ευρωπαική Επιτροπή την αλλαγή του συστήματος μεταγραφών και των κανονισμών της FIFA

FIFPROΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro κινήθηκε νομικά εναντίον της FIFA, ζητώντας αλλαγές στο μεταγραφικό σύστημα αλλά και στους κανονισμούς που αφορούν τις σχέσεις των ομάδων με τους ποδοσφαιριστές τους .

Η FIFPro απευθύνθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, καταγγέλοντας ως άδικο, παράνομο και ενάντια στον ανταγωνισμό, το παγκόσμιο μεταγραφικό σύστημα, όπως έχει καθιερωθεί απο την FIFA.

Ζητήθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή να εξετάσει τις διαφωνίες που έχει η FIFro, σχετικά με τους Κανονισμούς Ιδιότητας και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών, που έχει καθιερώσει η FIFA.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών υποστηρίζει ότι οι κανονισμοί μεταγραφών εμποδίζουν τους συλλόγους από τον δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά, για την απόκτηση καλών ποδοσφαιριστών και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των ποδοσφαιριστών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών ομάδων και των υποστηρικτών τους.

“Η Ευρωπαική Επιτροπή κρατά το κλειδί του μετασχηματισμού της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, περισσότερο από ότι κάθε άλλη εσωτερική κυβερνητική διαδικασία, μπορεί να κάνει, απλώς με την εφαρμογή του νόμου” είπε ο Πρόεδρος της FIFPro, Philippe Piat.

“ Η FIFA απέτυχε να διοικήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τον ίδιο τρόπο που απέτυχε να διοικηθεί η ίδια. Κυριαρχούν τα εμπορικά συμφέροντα των λίγων, σε βάρος της πλειοψηφίας παικτών κι ομάδων. Ουσιαστικά, κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο τα καρτέλ συμφερόντων. Από το τωρινό σύστημα κερδίζουν μόνο οι μεγάλοι σύλλογοι, οι μάνατζερ κι εκείνοι που αγοράζουν, με συνιδιοκτησία, δικαιώματα παικτών. Ηλθε η ώρα για αλλαγές υπέρ των πολλών.”

Η FIFPro εκτιμά ότι αυτό το μεταγραφικό σύστημα δεν μπορεί πια να προστατεύεται ή να νομιμοποιείται απο την ιδιομορφία του αθλητισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στην πρακτική των ομάδων να ζητούν υπέρογκα χρηματικά ποσά για την παραχώρηση ποδοσφαιριστών τους, καθώς άλλωστε δεν γίνεται αναδιανομή των κερδών, αλλά, μόνο ανακύκλωση μεταξύ των ίδιων, μεγάλων, συλλόγων.

Η FIFPro θέτει στην Ευρωπαική Επιτροπή ζητήματα που αφορούν επίσης, την ελευθερία στις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών, όπως επίσnς τα θεμελιώδη δικαιώματα τους ως εργαζομένων που αποτελούν αντικείμενα εμπορικών συναλλαγών.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της FIFPro, για τις νομικές ενέργειες της, είναι σε εξέλιξη εδώ και 2 χρόνια κι αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας έτσι ώστε να:

•Δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ποιοτικών θέσεων εργασίας για ποδοσφαιριστές, στη βάση των αρχών της διαφάνειας, της συνέπειας και της ανθεκτικότητας. Επιδιώκεται να εξασφαλισθούν μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής αλληλεγγύης, ανταγωνισμού και ατομικών αλλά και συλλογικών σχέσεων εργασίας.
•Διαβεβαιωθεί ότι το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εισπράτει τον μισθό του, είναι αναφαίρετο κι εύλογο. Ένα βασικό δικαίωμα, που τόσο συχνά προσβάλλεται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
•Ενθαρρύνει την αποδοχή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τόσο από τους συλλόγους όσο κι από τους ποδοσφαιριστές, για τη διακοπή ή τον τερματισμό ενός συμβολαίου.
Από το 1995 και την υπόθεση Bosman, ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα, δεν είχε αμφισβητηθεί σε τέτοιο βαθμό το μεταγραφικό σύστημα.

Αρχικώς, ο στόχος ήταν να αποκτήσει κάθε ποδοσφαιριστής το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.
Τώρα, η FIFPro επιδιώκει την αναβάθμιση του συστήματος μεταγραφών, ώστε να γίνει πιο δίκαιο.

“Δεν πρέπει να φοβόμαστε την εικόνα του ποδοσφαιρικού κόσμου, δίχως το μεταγραφικό σύστημα’’ επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro, Theo van Seggelen.

“Μέσα απο τη συλλογική διαπραγμάτευση, καλύτεροι κανόνες στη μεταγραφική αγορά, μπορούν να καθιερωθούν. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλείς οι θέσεις εργασίας, ότι υπάρχει σεβασμός στα συμβόλαια κι ότι οι ομάδες κινούνται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες τους. Οι ενέργειες μας αποσκοπούν προς όφελος όλων, ασφαλώς και των εκατοντάδων εκατομμυρίων των φιλάθλων που προδόθηκαν απο την ανευθυνότητα στη διοίκηση της ποδοσφαιρικής αγοράς.”

“ Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οσο η βιομηχανία του ποδοσφαίρου μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνουν οι αποστάσεις κι η αδικία. Δε θα κλείσουμε τα μάτια όσο υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτα μέλη μας, σε απελπισία κι όσο αυξάνονται οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη μεταγραφική αγορά για προσωπικό τους κέρδος. Ηλθε η ώρα για αλλαγές.”

Τι θα αλλάξει για τους ποδοσφαιριστές εάν δικαιωθεί η FIFro

Τα βασικότερα σημεία-στόχοι των αλλαγών που διεκδικεί η FIFPro, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την Ευρωπαική Επιτροπή θα οδηγήσουν στις εξής αλλαγές, προς όφελος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Οι 30 ημέρες καθυστέρησης στις πληρωμές θα είναι, πλέον, αιτία καταγγελίας του συμβολαίου, από έναν ποδοσφαιριστή.
Ενας ποδοσφαιριστής που θα μένει ελεύθερος, θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε άλλη ομάδα, οποτεδήποτε μέσα στη σεζόν.

Θα καταβάλλεται στον ποδοσφαιριστή, με τη λύση του συμβολαίου του, όλο το ποσό που μένει ως υπόλοιπο της αξίας του συμβολαίου του.

Η προστατευόμενη περίοδος στο συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή θα αφορά μόνο το πρώτο συμβόλαιο του.

Θα ελαχιστοποιηθούν τα κλειστά μεταγραφικά παράθυρα, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών.

Αλλάζουν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης σε ότι αφορά την αποζημίωση για την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών.

Αφαιρούνται ή περιορίζονται τα μεταγραφικά ποσά που δεσμεύουν σήμερα τους ποδοσφαιριστές. Για αυτό επιδιώκεται να μειωθεί η αποζημίωση για την καταγγελία συμβολαίου.

Αναπτύσσεται δίκαιο κι ανθεκτικό μοντέλο αναδιανομής κερδών ανάμεσα σε ομάδες, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ομάδας, διοργανώτριας αρχής και εργατικής νομοθεσίας.

Καταργούνται οι αμοιβές μάνατζερ και το δικαίωμα συνιδιοκτησίας ποδοσφαιριστών.

[psap]

Σχετικά Νέα