Η FIFPro βοηθά στην ίδρυση του Παγκόσμιου Συνδικάτου Αθλητών

FIFPROΝΕΑ

Συνολικά 150.000 εκπρόσωποι από διάφορα αθλήματα (συμπεριλαμβανομένων και επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) από όλη την Υφήλιο, συμφώνησαν για την ίδρυση Παγκόσμιου Συνδικάτου Αθλητών. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα στην Nyon της Ελβετίας, συγκέντρωση αντιπροσωπειών τους.
«Το ψήφισμα της Nyon είναι ορόσημο στον αγώνα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των αθλητών» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών Theo van Seggelen.
«Ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμια κλίμακα και για αυτό τον λόγο η εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα του αθλητισμού, θα πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο. Γι’ αυτό τον λόγο κάναμε όλοι μαζί αυτό το βήμα».
Σε μία ιστορική συνάντηση η FIFPro και περισσότεροι από 100 Σύνδεσμοι αθλητών, από μακρινούς προορισμούς, όπως Μπανγκλαντές και Νέα Ζηλανδία με εκπροσώπους από διάφορα ομαδικά και ατομικά αθλήματα όπως χόκεϋ στον πάγο, κρίκετ κ.α., συναντήθηκαν στα γραφεία της UNI για να απαιτήσουν όλοι μαζί, τα δικαιώματά τους να γίνονται σεβαστά.
Τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις, η ιδιότητα των αθλητών και η αναμόρφωση των κανονισμών ντόπινγκ, ο στρατηγικός σχεδιασμός κατά της δολιοφθοράς, τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα εικόνας των αθλητών, η επιμόρφωση κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Όλοι οι σύνδεσμοι αθλητών τόνισαν τη σημασία της επιμόρφωσης των αθλητών και την προσαρμοσμένη προπόνηση με τρόπο που θα τους δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούν, παράλληλα, μαθήματα.
Ο Philip Jennings, Γενικός Γραμματέας της UNI Global είπε στους συμμετέχοντες: «Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι κάναμε το “ψήφισμα της Nyon” και ότι όλοι συμφώνησαν και το υπέγραψαν. Είναι καιρός για αλλαγές και εσείς αλλάζετε τη μορφή του αθλητισμού. Είναι μία υπέρβαση των αθλητών. Οι σύνδεσμοι αθλητών τώρα, πλέον, ενωμένοι έχουν μία φωνή και οι Ομοσπονδίες πρέπει να σας ακούσουν».
Ο Walter Palmer, υπεύθυνος για τον αθλητικό τομέα της UNI Global πρόσθεσε: «Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των αθλητών και όλοι τους συμφωνούν ότι η κρίση έχει περάσει και στις Ομοσπονδίες. Οι αθλητές έχουν μία βάση να διεκδικούν τα δικαιώματά τους απερίσπαστα και χωρίς παρεμβολές. Ήδη, σχεδιάζουμε να συζητήσουμε με την WADA. Θα συζητήσουμε με την ΔΟΕ και τις παγκόσμιες Ομοσπονδίες για τα συμβόλαια της Ολυμπιακής Επιτροπής και θα στηρίξουμε όλους τους αθλητές στον αγώνα τους να αναγνωριστούν και να εισακουστούν». Ο πρόεδρος της European Athletes Association Yves Kummer δήλωσε: «Έφτασε επιτέλους η ώρα να δώσουμε τον αθλητισμό πίσω στους αθλητές. Οι σύνδεσμοι αθλητών δεν είναι μόνο η ανεξάρτητη φωνή των αθλητών και αθλητριών. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν τη θέση που τους ανήκει, δικαιωματικά, στον χώρο του αθλητισμού».

FIFPro helps establish World Athletes Association

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη