Η FIFPro βελτιώνει το πρόγραμμα για τα στημένα παιχνίδια Don’ t Fix It

Dont Fix ItFIFPROΝΕΑ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόληψης και παρεμπόδισης Don’ t Fix It, το οποίο οργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Μπίρκμπεκ, την ΟΥΕΦΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνά στο επόμενο, ιδιαίτερα σημαντικό, στάδιο.
Η FIFPro οργανώνει στην Βουδαπέστη διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, για όλες τις χώρες που συμμετέχουν.
Εκπρόσωποι από τις 9 χώρες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, σε επίπεδο Εθνικών Συνδέσμων ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τον ΠΣΑΠ, θα είναι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.
Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών θα εκπροσωπήσει ο Ειδικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ Σταμάτης Συρίγος. Από την ΕΠΟ θα είναι στο σεμινάριο, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ομοσπονδίας Θανάσης Μπριάκος.
Επιπροσθέτως, η FIFPro θα καλωσορίσει επίσης, στην Βουδαπέστη, εκπροσώπους διαιτητών, παραγόντων, προπονητών και διοικητικών στελεχών του ποδοσφαίρου.
Η παρουσίαση θα είναι γενικού περιεχομένου αλλά και εξειδικευμένη, σε ό, τι αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο της Βουδαπέστης, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους ομιλητές οι οποίοι θα αναφερθούν σε στοιχεία του προγράμματος, την πρώτη ημέρα, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, αλλά και στις δικές τους εμπειρίες και την γνώση που έχουν, για στημένα παιχνίδια.
Ανάμεσα τους, θα είναι ο Κέβιν Κάρπεντερ και η Σίλβια Σενκ όπως και ο ερευνητικός δημοσιογράφος Ντέκλαν Χιλ, αλλά και η Τζούλι Νόρις από την Ιντερπόλ.
Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, θα υπάρξει πρακτική.
Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών, των επισήμων, των διαιτητών και των διοικητικών στελεχών του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα πλάνο στο οποίο θα καθορίσουν το πλαίσιο και το περιεχόμενο των εκστρατειών εκπαίδευσης και αποτροπής. Θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις εκστρατείες ώστε να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στη χώρα τους.
Η FIFPro εγκαινίασε το πρόγραμμα Don’ t Fix It, τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε, υπολογίσιμη δουλειά έχει γίνει, κυρίως από τον Δόκτορα Άλαν Χάρβεϊ και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Μπίρκμπεκ.
Οι ερευνητές έχουν ήδη μιλήσει με ποδοσφαιριστές και με Συνδέσμους ποδοσφαιριστών στην Αγγλία, την Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Νορβηγία, την Ρουμανία, την Σκωτία και την Σλοβενία. Αυτές οι χώρες, μαζί με την οικοδέσποινα του σεμιναρίου, Ουγγαρία, μετέχουν στο πρόγραμμα.
Ο Δόκτωρ Χάρβεϊ ερεύνησε τους παράγοντες οι οποίοι ευνοούν το στήσιμο αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του στοιχηματισμού, εγκληματικών δραστηριοτήτων και των χαμηλών αποδοχών.
Τώρα, είναι έτοιμος να παρουσιάσει ολοκληρωμένη αναφορά για την έρευνα του. Τα συμπεράσματα της αναφοράς του  Δόκτορα Χάρβεϊ, σχηματίζουν την βάση του προγράμματος, για την εκπαίδευση και την αποτροπή.
Κατά κύριο λόγο, η έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη που υπάρχει ώστε οι ποδοσφαιριστές να αποφασίζουν να δράσουν, να ενεργήσουν σε παιχνίδια με ιδιαίτερες καταστάσεις.
Ένα από τα κύρια συμπεράσματα του Δόκτορα Χάρβεϊ, είναι ότι η εξάπλωση του φαινομένου των στημένων αγώνων στην Ευρώπη, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
«Δεν πρέπει ούτε να είμαστε σε συναγερμό αλλά ούτε και σε επανάπαυση, αλλά, είναι αναγκαίο να αναγνωρίζουμε ότι τα στημένα παιχνίδια είναι μία απειλή που μεγαλώνει και πρέπει να αντιμετωπισθεί δραστικά και συστηματικά» λέει ο Χάρβεϊ.
Στημένα παιχνίδια έχουν παρουσιασθεί σε κάθε χώρα από εκείνες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα. Ο Δόκτωρ Χάρβεϊ και η ερευνητική ομάδα του επεσήμαναν ότι το φαινόμενο των στημένων αγώνων έχει διαφορετικό προφίλ σε κάθε χώρα. Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να σχετίζεται με τον εθισμό στο στοίχημα, σε άλλες με τη διείσδυση εγκληματικών συμμοριών στις ομάδες και σε άλλες με τις χαμηλές αποδοχές και τις εργασιακές συνθήκες.
Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν πολλαπλές αιτίες και συνθήκες που οδηγούν στα στημένα παιχνίδια. Κάθε χώρα, χρειάζεται να βρει τις δικές της λύσεις, βασισμένες στις δικές της ανάγκες.
«Δεν υπάρχει μία κοινή προσέγγιση για όλους, ώστε να αντιμετωπισθεί το στήσιμο αγώνων» επισημαίνει ο Χάρβεϊ.
«Η εκπαίδευση και η πρόληψη-αποτροπή, σε επίπεδο προγραμμάτων, θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις ανάγκες κάθε κοινού, βασισμένες στις ανάγκες του ίδιου του κοινού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση των στημένων αγώνων σε όλη την Ευρώπη, θα είναι αναγκαία ώστε να υιοθετήσουμε μία συνολική προσέγγιση σε κυβερνητικό επίπεδο, οικονομικούς κανονισμούς και συνεργασία ανάμεσα σε εκείνους που εισαγάγουν και υιοθετούν νόμους. Χωρίς να υπολογίσουμε τις κοινωνικές, πολιτιστικές, νομικές και οικονομικές συνθήκες, οι παρεμβάσεις, όπως αυτές της εκπαίδευσης, δύσκολα θα είναι αποτελεσματικές. Αυτό το πρόγραμμα είναι μόνο ένα μέρος από τη λύση που επιδιώκουμε και δε θα πρέπει να το δούμε ως πανάκεια. Φυσικά, χρειάζεται να δώσουμε την απαραίτητη προστασία σε εκείνους που θα θελήσουν να αναφέρουν προτάσεις για να στήσουν παιχνίδια.
Είναι ανήθικο να χρησιμοποιείς ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες προκειμένου να αναφέρουν τις επαφές που είχαν, αν δεν έχουν εγγυήσεις εμπιστευτικότητας και ασφάλειας».
Οι εξειδικευμένοι στόχοι του προγράμματος Don’ t Fix It, είναι οι εξής:

1. Η αφύπνιση ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων, διαιτητών και των αρχών του ποδοσφαίρου, για τη δύναμη που έχουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ώστε να έχουν αποτελεσματική δράση απέναντι στο φαινόμενο που αφορά τα στημένα παιχνίδια.
2. Η βελτίωση της μορφής δράσης του οργανογράμματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η μείωση εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στο στήσιμο αγώνων. Συνθήκες στις οποίες περιλαμβάνεται η παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η προσβολή της προσωπικότητας, η κακή λειτουργία αναφοράς μηχανισμών, η αστάθεια στα δεδομένα της επαφής, η έλλειψη εξειδίκευσης και γνώσης, από τους βασικούς φορείς του ποδοσφαίρου και τις δημόσιες αρχές.
3. Η διατήρηση δυνατών και συνδεδεμένων δικτύων στο Ίντερνετ, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διευκολυνθεί η μάχη απέναντι στα στημένα παιχνίδια.

Don’t Fix It project takes important next step

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη