Η FIFPro στηρίζει τους απεργούς ποδοσφαιριστές στο Περού

FIFPROΝΕΑ

Η FIFPro, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, εκφράζει την αμέριστη στήριξη του στους απεργούς ποδοσφαιριστές του Περού και στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας της χώρας αλλά και στον Σύνδεσμό τους. Παράλληλα, εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για την απαράδεκτη συμπεριφορά των ομάδων που αγωνίζονται στο Περού. Οι ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή αφού ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών SAFAP απέρριψε πρόταση της Επαγγελματικής Ένωσης ADFP.
Η ADFP αποφάσισε, μονομερώς, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι οφειλές σε ποδοσφαιριστές θα εξοφλούνται μέσα σε 24 μήνες. Ο SAFAP αρνήθηκε να αποδεχθεί την απόφαση, διότι βάσει κανονισμών και νομολογιών της FIFA DRC ορίζεται ότι όλες οι ομάδες θα πρέπει να έχουν διευθετήσει τις οφειλές τους πριν την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, ή να έχουν συμφωνήσει σε πρόγραμμα αποπληρωμής με το οικείο συνδικαλιστικό όργανο αν και η περίοδος αποπληρωμής είχε  κατά το παρελθόν και βάσει κανονισμών μέγιστο διάρκεια ενός έτους.
Οι ποδοσφαιριστές, με την απαράδεκτη απόφαση της Επαγγελματικής Ένωσης κάνουν χρήση του μοναδικού τους εργασιακού δικαιώματός του και απεργούν. Είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσουν πίεση στις ομάδες και κατ’ επέκταση στην Επαγγελματική Ένωση έτσι ώστε να διασφαλίσουν αυτό που δικαιούνται, δηλαδή οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Για παράδειγμα, οι ποδοσφαιριστές της Allianza Lima, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και επτά μήνες…
Η FIFPro στηρίζει 100 % τους ποδοσφαιριστές. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι που πρέπει να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όχι ερασιτεχνικό. Επίσης, η FIFPro είναι έντονα προβληματισμένη με τις αντιδράσεις κάποιων ομάδων. Οι Universidad San Martin, Cesar Vallejo και Union Comercio ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο διότι η απεργία τους ωθεί σε τέτοιες ανατρεπτικές αποφάσεις.
Επίσης υπάρχουν και ομάδες που ασκούν τρομακτική ψυχολογική πίεση στους ποδοσφαιριστές τους ή τους έχουν επιβάλει βαριά πρόστιμα. Η διοίκηση της Cesar Valleja αποφάσισε να αρνηθεί να απασχολεί παίκτες που είναι μέλη του Συνδέσμου ποδοσφαιριστών SAFAP. Αυτή η απόφαση καταπατεί το εθνικό αλλά και το διεθνές εργατικό δίκαιο. Η διοίκηση της Union Comercio επέβαλε πρόστιμο 50 % του μισθού των ποδοσφαιριστών. Η διοίκηση της FBC Melgar ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ακόμα υψηλότερα πρόστιμα στους ποδοσφαιριστές.
Αυτού του είδους αντιδράσεις  καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ο SAFAP συμφώνησε με την Ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι εάν οι 16 ομάδες που χρωστούν, εξοφλήσουν ή έλθουν σε διακανονισμό με τον Σύνδεσμο, τότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 3 Μαρτίου, όπως διατυπώνουν οι κανονισμοί, με τη διευκρίνιση ότι οι ομάδες θα δείξουν ότι κατανοούν πως οι απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών είναι απόλυτα δικαιολογημένες.
Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες είχαν συμφωνήσει σε αυτόν τον κανονισμό στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια. Με αυτήν την συμπεριφορά, προκύπτει ότι το ζητούμενο των ομάδων είναι να υπονομεύσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και τα βασικά εργατικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών…

FIFPro is supporting striking footballers in Peru

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη