Η FIFPro προβληματίζεται με την τιμωρία και την δίκη του Sammut

FIFPROΝΕΑ

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου η UEFA τιμώρησε τον Kevin Sammut με την ποινή του 10ετούς αποκλεισμού για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια. Η FIFPro είναι πολύ προβληματισμένη για τις νομικές διαδικασίες αλλά και για την δυσανάλογη τιμωρία.

Ο αποκλεισμός του Sammut έλαβε χώρα μετά από κατηγορίες του Mario Cvrtak, πρώην μέλος μίας οργάνωσης στοιχηματισμού που τιμωρήθηκε το 2011 από το πολιτικό δικαστήριο στην πόλη Bochum (Γερμανία) για δολιοφθορά παιχνιδιών. Στις κατηγορίες που εξαπέλησε ο Cvrtak ήταν και το προκριματικό παιχνίδι στο Euro 2008 μεταξύ Νορβηγίας και Μάλτας τον Νοέμβριο του 2007.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες του Cvrtak ο Μαλτέζος μέσος, Kevin Sammut, ήταν η κομβική φιγούρα στο στήσιμο της συγκεκριμένης αναμέτρησης, που το κέρδισε η Νορβηγία με 4-0. Ο 31χρονος Sammut αρνείται τις κατηγορίες και αρνείται κάθε ανάμειξη.

Την Παρασκευή στις 17 Αυγούστου η πειθαρχική επιτροπή της UEFA τιμώρησε τον ποδοσφαιριστή με την ποινή του 10ετούς αποκλεισμού.

Η FIFPro είναι βαθιά προβληματισμένη με τις νομικές διαδικασίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ποδοσφαιριστών διερωτάται εάν και εφόσον η UEFA είναι επαρκώς εφοδιασμένη για τέτοιου είδους πειθαρχικές διαδικασίες. Στην νομική της διαδικασία, η UEFA έχει πολύ λίγες δυνατότητες από ένα πολιτικό δικαστήριο, που έχει την δυνατότητα να καλέσει μάρτυρες και άλλα πολλά που δεν τα εκπληρώνει η λειτουργία της πειθαρχικής της επιτροπής. Με αυτό εννοείται ότι η νομική διαδικασία της είναι πολύ λιγότερο σχολαστική.

Επίσης θέτει μεγάλο ερώτημα για την αναλογικότητα της τιμωρίας για τον Kevin Sammut. Ο 10ετής αποκλεισμός είναι πολύ αυστηρή τιμωρία. Η διάρκεια της σταδιοδρομίας ενός ποδοσφαιριστή είναι περίπου 10ετή. Για τον 31χρονο ποδοσφαιριστή ο αποκλεισμός αυτός νοεί και την λήξη της σταδιοδρομίας του.

Επίσης, η FIFPro θέλει και πάλι να τονίσει ότι ο ποδοσφαιριστής ποτέ δεν παίρνει μόνος του την πρωτοβουλία για να στήσει παιχνίδι. Εν τούτοις είναι ξεκάθαρο ότι ο παίχτης είναι το θύμα, διότι έχει υποστεί φυσική και ψυχολογική πίεση από τρίτους (εγκληματικούς παράγοντες).

Στην υπόθεση του Kevin Sammut, τον κατηγόρησαν τρίτοι και εκτός ποδοσφαίρου ως συνδετικό κρίκο σε στημένα παιχνίδια από τον Mario Cvrtak. Ως πιο βαθμό δύναται μία εγκληματική φιγούρα όταν εξαπολείει κατηγορίες να θεωρείται ότι είναι αληθές; Επίσης συγκριτικά η τιμωρία που επεβλήθει στον ποδοσφαιριστή κατά πόσον είναι αναλογική στην τιμωρία αυτού που απλά τον κατηγόρησε και όντως παραδέχθηκε ότι προσέγγυσε τον ποδοσφαιριστή για να στήσει παιχνίδια;

Κατά την γνώμη της FIFPro, δεν είναι δυνατόν ο Sammut αν και ένοχος να είναι και ο μόνος αναμειγμένος σε αυτή την υπόθεση, συνήθως είναι πολλοί περισσότεροι, εντός και εκτός ποδοσφαίρου.

Τέλος η FIFPro θέλει να δείξει ότι σε μία τέτοια υπόθεση υπάρχει μεγάλο οικονομικό κόστος, τα οποιαδήποτε δικαστικά έξοδα πρέπει να τα πληρώσει μόνος του, που μπορεί και να τον φέρει στην οικονομική καταστροφή, είτε είναι αθώος ή ένοχος. Θεωρούμε ότι και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Για να ξεκαθαρίσει η FIFPro μια για πάντα, είμαστε ενάντια σε κάθε είδους δολιοφθοράς στο ποδόσφαιρο, και συμμετέχει σε διάφορες πρωτοβουλίες έτσι ώστε ίσως κάποτε να σταματήσει η μάστιγα του στησίματος των παιχνιδιών. Αλλά ζητάμε δίκαιη νομική διαδικασία με αναλογικές τιμωρίες, για οποιονδήποτε αφορά, αλλά ειδικά τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

FIFPro concerned about sanction and trial of Sammut Kevin

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη