Η FIFPro προειδοποιεί τους ποδοσφαιριστές για τους “μάνατζερ-μαιμού”

FIFPROΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, απευθύνει προειδοποίηση προς όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ζητώντας από εκείνους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν προσεγγίζονται από υποτιθέμενους μάνατζερ, οι οποίοι παριστάνουν ότι εργάζονται για λογαριασμό ποδοσφαιρικών συλλόγων, για διεθνή πρακτορεία ατζέντηδων ή απλώς για δικό τους λογαριασμό, αλλά, στην πραγματικότητα είναι απατεώνες οι οποίοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ποδοσφαιριστές.

Στις τελευταίες εβδομάδες, η FIFPro δέχθηκε πληροφορίες για διάφορους ποδοσφαιριστές οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο απατεώνων.

Ολες οι υποθέσεις έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, όπως και έναν κοινό στόχο, να αποσπάσουν χρήματα από τους ποδοσφαιριστές.

Η πρακτική είναι απλή. Και ξεκάθαρη.

Δεν ισχύει, μάλιστα, μόνο για μία ή δύο χώρες, αλλά, για το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών και όχι μόνον.

Στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται 53 Ελληνες μάνατζερ με άδεια FIFA, αλλά και πολλοί ακόμα, οι οποίοι εντάσσονται και λειτουργούν σε θολό τοπίο και συχνά με προβληματική συνεργασία όπως και με αρνητικές επιπτώσεις για τους συναδέλφους μας επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ή και για νέους, επίδοξους συναδέλφους που ελπίζουν να αλλάξουν επίπεδο και να αφήσουν την ιδιότητα του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, παρουσιάζονται αρκετά από τα ‘’συμπτώματα’’ του φαινομένου στο οποίο αναφέρεται η FIFPro.

Ας δούμε μία κλασσική περίπτωση.

Ο ποδοσφαιριστής πλησιάζεται από ένα πρόσωπο που υποστηρίζει ότι είναι ‘’μάνατζερ’’. Η προσέγγιση μπορεί να γίνει μέσω του facebook ή από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το άτομο, λέει στον ποδοσφαιριστή ότι είναι σε επαφή με ένα σύλλογο του εξωτερικού που υποτίθεται ότι έχει ζωηρό ενδιαφέρον για συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή.

Ο υποτιθέμενος μάνατζερ δείχνει στον ποδοσφαιριστή ένα έγγραφο, που μπορεί να περιέχει στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα, το λογότυπο της, δυνατές επικεφαλίδες και μία πρόταση συμβολαίου.

Προφανώς, η προσφορά είναι ιδιαίτερα δελεαστική.

Μάλιστα, όπως συχνά έχουμε δεί να σμβαίνει και στην Ελλάδα, ο ‘’μάνατζερ’’ παρουσιάζει στον ποδοσφαιριστή ένα έγγραφο που μοιάζει έγκυρο και αυθεντικό, αλλά, είναι πλαστό, κατασκευασμένο.

Οι υποτιθέμενοι ατζέντηδες συνήθως έρχονται σε επαφή με τον ποδοσφαιριστή όταν πλησιάζουμε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής έχει περιορισμένο χρόνο στη διάθεση του, ώστε να καταφύγει σε νομική βοήθεια ή να σκεφθεί με προσοχή τις παραμέτρους και της ουσίας αυτής της προσφοράς.

Εκτός αυτών, οι ποδοσφαιριστές είναι φυσιολογικό ότι αισθάνονται αγωνία και ανασφάλεια σε εκείνο το χρονικό σημείο και είναι ανυπόμονοι στην προσπάθεια τους να βρούν ομάδα ή ακόμα και απελπισμένοι για να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, καθώς πλησιάζει το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Πριν φθάσουμε στην ώρα της …υπογραφής του συμβολαίου και προτού μπούμε στη διαδικασία του ταξιδιού από τον παίκτη για επιπλέον συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, ο ‘’μαιμού ατζέντης’’ ζητά από τον ποδοσφαιριστή να πληρώσει για τα ταξιδιωτικά έξοδα, για την άδεια εργασίας, για διοικητικές δαπάνες, φόρους ή και για άλλα ‘’ υποχρεωτικά’’ έξοδα.

Εξαιτίας των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, ο ποδοσφαιριστής πρέπει να καταβάλλει τα χρήματα όσο γίνεται συντομότερα, ώστε να μη χάσει τη μεταγραφή.

Τρέχει λοιπόν να κάνει κατάθεση σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, όσο μπορεί πιο γρήγορα. Ο ‘’ατζέντης’’ υπόσχεται στον ποδοσφαιριστή ότι θα πάρει τα απαραίτητα έγγραφα, αμέσως μόλις μεταφερθούν τα χρήματα.

Συνήθως μάλιστα, τα κόστη δεν είναι εξοντωτικά, υπέρογκα, αλλά, φαίνονται…ρεαλιστικά.

Μόλις , όμως, τα χρήματα μεταφερθούν , ο ποδοσφαιριστής ανακαλύπτει ότι δε συμβαίνει τίποτα….Ο ‘’μαιμού μάνατζερ’’ ή θα εξαφανισθεί εντελώς ή θα μείνει σε διαδικασία διαλόγου με τον ποδοσφαιριστή και θα του ζητά περισσότερα χρήματα, γιατί προέκυψαν ‘’απρόσμενα, επιπρόσθετα έξοδα’’.

Συμπερασματικά λοιπόν, προκειμένου να αποτυπωθούν όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή την ιστορία που περιγράφουμε και η οποία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε συνάδελφο.

• Ο υποτιθέμενος μάνατζερ δεν είναι ένας αληθινός μάνατζερ και δεν εργάζεται ή εκπροσωπεί κάποιο σύλλογο ή πρακτορείο ατζέντηδων.

•Δεν υπάρχει αληθινή προσφορά από οποιοδήποτε σύλλογο.

•Μόνο για τα χρήματα του ποδοσφαιριστή ενδιαφέρεται ο υποτιθέμενος μάνατζερ.

Τόσο η FIFPro όσο ασφαλώς και στον ΠΣΑΠ, έχουν φθάσει αρκετές τέτοιες ιστορίες στο παρελθόν, αν και πολύ σπάνια έχει γίνει συγκεκριμένη καταγγελία ή επώνυμη αναφορά.

Ειδικά, πάντως, τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο είναι σε πλήρη έξαρση, ειδικά, στη Λατινική Αμερική και για αυτό υπάρχει, πλέον, κατάσταση συναγερμού.

Η FIFPro παροτρύνει τους ποδοσφαιριστές και τους Συνδέσμους των Ποδοσφαιριστών να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες:

•Εάν σας έχει πλησιάσει κάποιος τον οποίο δεν γνωρίζετε, υποστηρίζοντας ότι είναι μάνατζερ ή κάτι παρόμοιο, να είστε πολύ προσεκτικοί. Προσπαθείστε να πάρετε όσο μπορείτε περισσότερο στοιχεία από αυτό το πρόσωπο και να έλθετε σε επαφή με τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών στη χώρα σας. Απο τον ΠΣΑΠ μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι έχουμε την απαραίτητη γνώση και εμπειρία ώστε να χειρισθούμε τέτοια θέματα και να σας βοηθήσουμε.

•Ποτέ να μη μεταφέρετε χρήματα σε λογαριασμούς άλλων! Αν μία ομάδα, πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς, τότε θα αναλάβει και όλα τα αρχικά έξοδα. Αλλωστε, η ομάδα θα αναλάβει και την υποχρέωση να πληρώσει για την άδεια εργασίας και θα σας προσφέρει υπογεγραμμένο, από την πλευρά της, συμβόλαιο μόλις ζητήσετε να το δείτε.

Η FIFPro και ο ΠΣΑΠ καλούν όλους τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν προσεγγισθεί από ‘’μαιμού μάνατζερ’’ ή έχουν πέσει θύματα των πρακτικών τους, να μοιρασθούν τις σχετικές εμπειρίες τους με τον Σύνδεσμο τους, ώστε να προστατέψουν τους συναδέλφους τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μπορούμε να κρατήσουμε έξω από τον χώρο μας τους τυχοδιώκτες οι οποίοι υπόσχονται πολλά και το μόνο που πετυχαίνουν, πέρα από την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους οφέλους, είναι να βάζουν σε περιπέτειες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ελπίζουν για το καλύτερο ή απλώς αγωνιούν για την επιβίωση τους και αναζητούν την επόμενη ομάδα τους.

Ειδικά σε αυτές τις εποχές, καλό είναι να συνεργαζόμαστε ακόμα περισσότερο, να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε, το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάμε και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα.

Να είστε κοντά στον ΠΣΑΠ και αγωνισθείτε μαζί μας ώστε να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας από όλους εκείνους που τριγυρνούν τους ποδοσφαιριστές αναζητώντας ευκαιρίες για κέρδος σε βάρος τους, παίζοντας με την αγωνία και τον καημό τους.

[psap]
Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη