Η FIFPro μάχεται για την κακομεταχείριση των ποδοσφαιριστών στην Ανατολική Ευρώπη

FIFPROΝΕΑ

Το ΔΣ της FIFPro Division Europe αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίαση του να δημιουργηθεί Ομάδα Task Force για την Ανατολική Ευρώπη έτσι ώστε να διασφαλισθούν οι ποδοσφαιριστές από την κακομεταχείριση, ώστε να μη μένουν απλήρωτοι αλλά και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρατσιστική συμπεριφορά ή με κρούσματα διαφθοράς.
«Η FIFPro θεωρεί ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ευθύνη της και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο να πράξουν το ίδιο».
Το ΔΣ της FIFPro Division Europe αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα Task Force ως άμεση αντίδραση στα πολλαπλά επεισόδια και σε γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη. Τα πιο πρόσφατα γεγονότα ήταν η κακοποίηση δύο ποδοσφαιριστών από την Ρώσικη ομάδα FC Kuban, βίαιες επιθέσεις από οπαδούς σε ποδοσφαιριστές, και αναρίθμητα προβλήματα με πληρωμές των αμοιβών των ποδοσφαιριστών σε χώρες όπως είναι οι Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα και Ρωσία. Τα κεντρικά γραφεία της FIFPro και οι Σύνδεσμοι της δέχονται συνέχεια παράπονα.
Εκτός από το σύνηθες γεγονός των μη πληρωμών και της βίας, υπάρχει επίσης ρατσισμός και δολιοφθορά στα παιχνίδια.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ποδοσφαίρου ταλανίζεται από ζητήματα κακοποίησης, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη» τονίζει ο Philippe Piat, πρόεδρος της FIFPro Division Europe. «Αρνούμαστε να τα παραβλέπουμε. Είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε τους παίκτες. Ήλθε πλέον η ώρα να σταματήσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Η ομάδα Task Force θα ασχοληθεί με 5 βασικά θέματα:

1. Την οργάνωση συνδικάτων σε χώρες όπου δεν έχει οργανωθεί κάποιος σύνδεσμος.
2. Την έρευνα εις βάθος σε προβλήματα μη πληρωμών. Η έρευνα θα προσπαθήσει να καταγράψει ποιες ομάδες δεν σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι των ποδοσφαιριστών και ποιες ομάδες πιέζουν τους ποδοσφαιριστές να λύσουν τις συμβάσεις τους και με ποιο τρόπο.
3. Την μάχη κατά της δολιοφθοράς στα παιχνίδια. Έρευνα δείχνει ότι αρκετές εγκληματικές οργανώσεις θεωρούν και ζητούν από παίκτες να συμμετέχουν σε σκάνδαλα δωροδοκίας. Οι παίκτες είναι ευάλωτοι, διατρέχουν τον κίνδυνο του αποκλεισμού, πριν ακόμα αποδειχθεί η ενοχή τους, όπως έγινε και στην περίπτωση των δύο ποδοσφαιριστών της Debreceni.
Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν την συνδρομή του συνδικάτου τους και να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές αλλά να υποστηρίζονται και με σχετικές ενέργειες. Η ομάδα Task Force θα δημιουργήσει γραφείο βοηθείας μαζί με τους συνδέσμους ποδοσφαιριστών, δίνοντας την ευκαιρία στους συνδέσμους να προσφέρουν την κατάλληλη δυνατή βοήθεια.
4. Την μάχη κατά του ρατσισμού. Παίκτες πέφτουν συνεχώς θύματα ρατσισμού, που έχουν λάβει χώρα είτε από οπαδούς είτε από ομάδες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως το πιο πρόσφατο του Roberto Carlos, που προσεβλήθη σε ένα παιχνίδι στην Ρωσία.
5. Διαπόμπευση των πρωταγωνιστών σε κρούσματα βίας κατά των ποδοσφαιριστών. Το ΔΣ έχει παρατηρήσει ότι είναι ολοένα αυξανόμενος ο αριθμός γεγονότων βίας κατά ποδοσφαιριστών ενώ τα πιο τρανταχτά επεισόδια έχουν λάβει χώρα στην Ρωσία και Ελλάδα.

Piat: «Η FIFPro καλεί τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο να διαλέξουν με ποίου το μέρος είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι FIFA και UEFA θα συμφωνήσουν με την FIFPro ότι οι Ομοσπονδίες μέλη τους θα πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια όλων των ποδοσφαιριστών έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με ασφάλεια, στοιχείο που αποτελεί το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζόμενου σε όλη την Ευρώπη».

«Οι FIFA και UEFA έχουν την απόλυτη ευθύνη, ειδικά όταν στις Εκτελεστικές Επιτροπές τους παίρνουν θέσεις, μέλη από Ομοσπονδίες της Ανατολικής Ευρώπης».

«Η FIFPro επίσης καλεί επειγόντως τις ECA και EPFL, όπου μετέχουν εκπρόσωποι των ομάδων και των επαγγελματικών ενώσεων» τονίζει ο Piat. «Δε θα πρέπει επ’ ουδενί να ανέχονται ότι τα μέλη αρκετών μεγάλων ομάδων επιδεικνύουν απαράδεκτη συμπεριφορά. Αναμένουμε ότι οι ECA και EPFL θα λάβουν τις ευθύνες τους σε αυτή την μάχη».

Η ομάδα Task Force θα απαρτίζεται από εκπροσώπους συνδικάτων από την Ανατολική Ευρώπη αλλά και από την Δυτική Ευρώπη. Αυτή η ομάδα θα χαρτογραφήσει τα παραπάνω σοβαρά παραπτώματα και θα προτείνει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των παραπάνω έως το τέλος του έτους.

«Η FIFPro θα διοργανώσει συνέδριο, μόνο με τη συμμετοχή Συνδέσμων από την Ανατολική Ευρώπη» καταλήγει ο πρόεδρος Piat. «Για αυτό το λόγο, θα καλέσουμε ποδοσφαιριστές από τους Συνδέσμους – μέλη μας αλλά και ποδοσφαιριστές από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα συνδικαλιστικό όργανο».

FIFPro fights players’ abuse in Eastern Europe

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη