Η FIFPro καλεί τις Αρχές της Ανατολικής Ευρώπης να εξαλείψουν τον ρατσισμό

FIFPROΝΕΑ

Με τον χαρακτηρισμό ”αισχρό”, αντέδρασε η FIFPro προκειμένου να περιγράψει την συμπεριφορά των οπαδών της Βουλγαρίας στην αναμέτρηση με την Αγγλία την περασμένη Παρασκευή. Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών απαιτεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσει δραστικά και να αποκλείσει από τα γήπεδα τους οπαδούς με ρατσιστική συμπεριφορά.

Η Αγγλία κέρδισε την Βουλγαρία με 3-0 στην Σόφια. Πιο πολύ όμως συζητήθηκε η χυδαία ρατσιστική επίθεση από μία ομάδα Βούλγαρων οπαδών. Έβαλαν στο στόχαστρο τους Ashley Young (Manchester United) και Theo Walcott (Arsenal), δύο έγχρωμους παίκτες από την Αγγλία. Τους προσέβαλαν με ήχους από μαϊμούδες και ναζιστικούς χαιρετισμούς.

«Ήταν ξεκάθαρο», δηλώνει ο Theo Walcott μετά το παιχνίδι. «προσπάθησα να το αγνοήσω και δεν θέλω να το σχολιάσω. Το αποτέλεσμα ήταν πιο σημαντικό για μένα».

Ο συμπαίκτης του Wayne Rooney συμπλήρωσε: «Ακούγαμε τα πάντα από την κερκίδα. Πρέπει να σταματήσει και ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάτι δραστικό». Πράγματι, πρέπει να σταματήσει, δηλώνει ο Tony Higgins, υπεύθυνος της επιτροπής αντιρατσισμού της FIFPro Division Europe. «Ακόμα και τώρα οι ποδοσφαιριστές υποφέρουν από την ταπείνωση του ρατσισμού, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη».

«Πιστεύουμε ότι με το Euro 2012 και το Μουντιάλ 2018 που θα πραγματοποιηθεί σε λίγα χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη, θα υπάρξει και αλλαγή νοοτροπίας, διότι η διοργάνωση συνεπάγεται και πολλές άλλες ευθύνες όπως είναι και το δικαίωμα των ποδοσφαιριστών να  εργάζονται σε ένα περιβάλλον χωρίς ρατσισμό».

FIFPro urges East European bodies: stamp out racism

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη