Η FIFPro καλεί για έρευνα για εγκεφαλική διάσειση

FIFPROΝΕΑ

Η FIFPro καλεί τη FIFA να προβεί σε ενδελεχή έρευνα αναφορικά με το πρωτόκολλο σε σχέση με την εγκεφαλική διάσειση, που απέτυχε στο να προστατεύσει τον Ουρουγουανό ποδοσφαιριστή Alvaro Pereira κατά τη διάρκεια του αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Αγγλίας, την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών επιζητά άμεση επικοινωνία και διαβεβαίωση, ότι η FIFA μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των παικτών, η οποία και πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα, για το υπόλοιπο του τουρνουά.

Εάν αυτό δε συμβεί, η FIFPro εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως το διορισμό ανεξάρτητων επαγγελματιών ιατρών από την ίδια, για όλους τους μελλοντικούς αγώνες της FIFA.

Η FIFPro ζητά, επίσης, την αναθεώρηση των νόμων του παιχνιδιού, έτσι ώστε κάθε παίκτης με την υποψία ότι έχει υποστεί διάσειση, να έχει τη δυνατότητα να αντικατασταθεί προσωρινά, μέχρι να γίνει η διάγνωσή του.

Η FIFPro θα παρακολουθεί την υγεία του Pereira κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω αξιολόγηση και παρακολούθηση, και τα αποτελέσματα θα καθορίσουν εάν, και πότε, μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις. Κάθε νέο από τη FIFPro θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να καθορίσει ένα πρότυπο σε ότι αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια των παικτών, ώστε να εκπαιδευτεί και η διεθνής ποδοσφαιρική κοινότητα.

Ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα άτομο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολύ σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης, ή και χειρότερες επιπτώσεις, αν υποστεί ένα μεγάλο τραύμα από δυνατό χτύπημα.

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από περιστατικά κατά τα οποία οι παίκτες έχουν υποστεί πολύ δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι, και παρόλα αυτά, παραμένουν στον αγωνιστικό χώρο. Στην περίπτωση του Pereira, αυτός απαίτησε να συνεχίσει να παίζει, ενώ ο γιατρός της ομάδας του, τον συμβούλευσε να αντικατασταθεί αμέσως.

Η FIFPro κατανοεί ότι πάνω στην ένταση της στιγμής, και λαμβάνοντας υπόψη τη πίεση που δέχονται οι ποδοσφαιριστές σε αυτό το διεθνές σκηνικό, πολλοί παίκτες θα αντιδρούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αλλά, υπάρχουν, επίσης, και οι περιπτώσεις που οι παίκτες χρειάζονται προστασία από τέτοιες απερίσκεπτες αποφάσεις.

Επιπλέον, η FIFPro αναφέρει ότι οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με εγκεφαλική διάσειση, δεν συνιστάται να διεξάγεται αποκλειστικά από τον γιατρό της εθνικής ομάδας. Για να διασφαλιστεί η πραγματική ανεξαρτησία της FIFPro ως διεθνούς αρχής, οι ενέργειές της πρέπει να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών, και να εξασφαλίσει ότι θα είναι πάντα προστατευμένοι.

Link άρθρου στο site της FIFPro:
[post]http://www.fifpro.org/en/news/fifpro-calls-for-concussion-review[source] [psap]

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη