Η FIFPro για τη χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο

FIFPROΝΕΑ

Η εφετινή αγωνιστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και οι τελικοί των Κυπέλλων Ευρώπης. Στους τελευταίους μήνες, οι συζητήσεις για τη διαιτησία στους αγώνες, όπως συνήθως συμβαίνει, απασχολεί έντονα τον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Ιδιαίτερη, μάλιστα, αναφορά γίνεται σε ό, τι έχει σχέση με τους επιπλέον διαιτητές που χρησιμοποιούνται πια πίσω από τα τέρματα αλλά και για την πιθανότητα να εισαχθεί η χρήση της τεχνολογίας ώστε να γίνει πιο εύκολη η δουλειά των διαιτητών.
Το καλοκαίρι του 2012, η ΦΙΦΑ έδωσε στις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της γραμμής, ώστε να φαίνεται αν υπάρχει ή όχι γκολ, αν πέρασε δηλαδή η μπάλα την γραμμή του τέρματος.
Παράλληλα, οι Εθνικές Ομοσπονδίες έχουν την ευχέρεια να εμπιστευθούν διαιτητές πίσω από τα τέρματα.
Σε μερικές χώρες, όπως στην Γαλλία, την Ιταλία, την Βραζιλία και την Πολωνία, υπήρξαν πειραματισμοί κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν, με επιπλέον διαιτητές, ενώ στην  Αγγλία έχει γίνει σαφές ότι θα ακολουθήσει η χρήση της τεχνολογίας γραμμής, από το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Οι περισσότερες χώρες, όμως, όπως η Ολλανδία για παράδειγμα αλλά και η Ισπανία, ακόμα, δεν έχουν γνωστοποιήσει ποιά θα είναι η επιλογή τους. Η Τεχνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, FIFPro, έχει επισημάνει ότι η γνώση για τις διάφορες λύσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου, δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερα αποτελέσματα σε ό, τι αφορά την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.
Παράλληλα, ωστόσο, η Τεχνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, εκφράζει τις απορίες της για την αποτελεσματικότητα που θα έχει η χρήση των διαιτητών πίσω από το τέρμα, επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς μπορούν και πρέπει να κάνουν.
Όσο για τη χρήση της τεχνολογίας, η ίδια Τεχνική Επιτροπή σημειώνει στις παρατηρήσεις της ότι «κανείς δε ξέρει τι θα βλέπουμε όταν ποδοσφαιριστές βρίσκονται ανάμεσα στην μπάλα και την κάμερα».
Στα ερωτηματικά που δημιουργούνται, προστίθενται και τα εξής.
Πόσο συχνά, μπορεί ένας διαιτητής να βοηθηθεί από τον διαιτητή πίσω από το τέρμα; Είναι εύκολο να επεκταθεί η τεχνολογία γραμμής σε άλλες, περισσότερο κατανοητές και αποτελεσματικές, τεχνολογίες;
Σε μία προσπάθεια να δοθούν πληροφορίες στα μέλη της, η FIFPro θα κάνει παρουσιάσεις και για τα δύο αυτά θέματα, στα μέλη της, τους 50 Εθνικούς Συνδέσμους Ποδοσφαιριστών, στα νέα γραφεία της, την Τετάρτη 15 Μαΐου.
Ομιλητές θα είναι ο πρώην διεθνής Σκωτσέζος διαιτητής Χιου Ντάλας, ο οποίος θα μιλήσει εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ, για τη λειτουργία των επιπλέον διαιτητών, όπως και ο Λορίν Ρίντερ, από την εταιρεία HawkEye, που θα εξηγήσει το σύστημα της τεχνολογίας γραμμής, όπως αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την επόμενη αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία.
Αυτές οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται την ημέρα διεξαγωγής στο Άμστερνταμ, την έδρα της FIFPro, του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ, ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μπενφίκα.
Οι συγκεκριμένες δράσεις είναι ανοιχτές και για τους δημοσιογράφους.

FIFPro on extra referees and goal-line technology

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη