Η FIFA θα μπορούσε δραστικά να μειώσει το πρόβλημα των στημένων παιχνιδιών στην Κροατία

FIFPROΝΕΑ

Οι λόγοι που ώθησαν τον ποδοσφαιριστή Croatian Cizmek στην ανάμειξή του στα στημένα παιχνίδια είναι πολύ γνωστοί για το μέλος του ΔΣ της FIFPro, Dejan Stefanovic. Θεωρεί ότι η FIFA θα μπορούσε, δραστικά, να μειώσει τα κρούσματα στημένων παιχνιδιών στην Κροατία.
Σύμφωνα με τον Stefanovic που είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου ποδοσφαιριστών της Σλοβενίας SPINS, δύο στοιχεία στο δίκαιο της Κροατίας είναι τα αίτια που εξηγούν τον τεράστιο αριθμό στημένων παιχνιδιών στην Κροατία.
«Στην Κροατία, κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου εργαζόμενου αθλητή. Οπότε ο ποδοσφαιριστής πρέπει να παρουσιάσει δελτίο παροχής υπηρεσιών στην ομάδα για να πληρωθεί».
«Έστω και αν ο ποδοσφαιριστής δεν πληρωθεί-κάτι το οποίο συμβαίνει κατά κόρον-πρέπει να πληρώσει την ασφάλιση του και τον φόρο. Το γεγονός ότι πρέπει να περιμένει για να πληρωθεί τον μισθό του είναι πολύ παράδοξο όσο και ανεπίτρεπτο, αλλά, μαζί με την αναμονή πληρωμής μισθών, το χρέος του προς το κράτος ολοένα αυξάνεται».
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι υπάρχει και άλλος νόμος που καθιστά τον ποδοσφαιριστή πολύ ευάλωτο.
Stefanovic: «Εάν ο ποδοσφαιριστής προσφύγει στη αρμόδια επιτροπή της ομοσπονδίας, ο νόμος ορίζει ότι εκείνος συνεχίζει να ανήκει στην ομάδα – μαζί με τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται – έως ότου βγει η τελεσίδικη απόφαση. Η χρονική διάρκεια της εκκρεμότητας είναι έως και δύο χρόνια».
«Οι οργανωτές στημένων παιχνιδιών, εκμεταλλευόμενοι αυτό το μεγάλο χρονικό περιθώριο μέχρι να βγει η απόφαση, προσεγγίζουν τους ποδοσφαιριστές. Πολλά παιχνίδια στην Κροατία είναι στημένα. Οι ποδοσφαιριστές είναι εγκλωβισμένοι. Όχι λιγότεροι από 24 παίκτες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 1 έως 3 χρόνια. Για να βοηθήσουμε να δοθεί τέλος σε αυτήν την ιστορία, βοηθήσαμε στην ίδρυση Συνδέσμου ποδοσφαιριστών με πρόεδρο τον πρώην παίκτη της Milan, Dario Simic, καθώς η ίδρυσή του παίζει σημαντικό ρόλο».
Σύμφωνα με τον Stefanovic, είναι στην δικαιοδοσία της FIFA να δώσει τέλος στο συμβασιακό καθεστώς των ποδοσφαιριστών, ειδικά για αυτούς που δεν πληρώνονται. «Η FIFA μπορεί να απαιτήσει την δημιουργία ανεξάρτητου δικαστικού οργάνου/συστήματος που θα εφαρμόζει τη νομολογία της FIFA DRC. Τέτοιο σύστημα δε θα ήταν μόνο δίκαιο προς τους ποδοσφαιριστές αλλά θα επέφερε και δραστική μείωση των στημένων παιχνιδιών».

‘FIFA could drastically reduce match fixing in Croatia’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη