Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει στην επιτυχία του Κοινωνικού Διαλόγου

FIFPROΝΕΑ

«Γνωρίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε με τον Κοινωνικό Διάλογο στον αθλητισμό». Αυτή είναι η άποψη του Jean-Paul Tricart, επικεφαλής του τμήματος του Κοινωνικού Διαλόγου στη Ε. Επιτροπή. Ήταν ένας από τους ομιλητές στο Φόρουμ των Ευρωπαίων Αθλητών/αθλητριών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα.

Ο Tricart καλωσόρισε την πρόσκληση του Φόρουμ που εκπροσωπεί περισσότερο από 40.000 επαγγελματίες αθλητές/αθλήτριες στην Ευρώπη. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω την σημασία του Κοινωνικού Διαλόγου για τους εργαζόμενους στον τομέα του αθλητισμού» δήλωσε σε συνέντευξη του.

Ο Tricart και η Ε. Επιτροπή είναι πεπεισμένοι ότι ο Κοινωνικός διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τους εταίρους στον αθλητισμό να διασφαλίσουν μία νομική βάση. Αλλά, όπως είπε ο Tricart από πείρας, δεν είναι τόσο εύκολη η δουλειά του Κοινωνικού Διαλόγου στον αθλητισμό. «Επειδή πρέπει να πείσουμε  εργοδότες και εργαζόμενους για το τι είναι κλαδικές σχέσεις, επαγγελματικές σχέσεις, σχέσεις εργαζομένων (……), είναι μία ιεραρχική διαδικασία. Η Επιτροπή προσφέρει την υποστήριξη της, αλλά, η επιτυχία εξαρτάται πρώτα από όλα από την κινητικότητα εργοδοτών και εργαζομένων».

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο Tricart, συμβούλευσε τους παρευρισκόμενους που είναι μέλη αθλητικών συνδικάτων να μάθουν από την εμπειρία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και τις εργασίες της επιτροπής τους στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της FIFPro, που επιχειρεί εδώ και πολλά χρόνια να θεσμοθετήσει ΣΣΕ μέσω του Κοινωνικού Διαλόγου με τις UEFA, ECA και EPFL.

Αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμα κάποια συμφωνία, ο Tricart παρέμεινε αισιόδοξος: «Είχαν επιτυχίες και δυσκολίες, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία και ξέρω ότι είμαστε σε θέση να σημειώσουμε επιτυχίες».

Εκ μέρους της FIFPro, αλλά και ως μέλος του ΔΣ ο Mads Øland είναι ένας από εκείνους που έχουν άμεση εμπλοκή σε αυτά τα ζητήματα. «Ο Κοινωνικός διάλογος είναι μείζονος σημασίας για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για όλους τους αθλητές/αθλήτριες» τόνισε ο Øland, που είναι και ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου ποδοσφαιριστών της Δανίας, Spillerforeningen.

«Πολύ σύντομα, ελπίζουμε ότι θα υπογραφεί η πρώτη συμφωνία του Κοινωνικού Διαλόγου στον κλάδο του ποδοσφαίρου και αυτή η εξέλιξη θα δώσει στους ποδοσφαιριστές όλης της Ευρώπης το δικαίωμα να έχουν ελάχιστες προδιαγραφές στα συμβόλαια τους. Ελπίζουμε να καταλήξουμε στο ποθητό αποτέλεσμα εντός μερικών μηνών».

Commission believes in success Social Dialogue

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη