Η Εθνική ομάδα της Ρωσίας στο πλευρό του Gogniev

FIFPROΝΕΑ

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ρωσίας έδειξαν την υποστήριξή τους στον Spartak Gogniev, στον οποίο επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ένστολοι και τον τραυμάτισαν σοβαρά, στην αναμέτρηση της Terek Grozny και της ομάδας του Gogniev, FK Krasnodar.
Ο Spartak Gogniev, μετά την επίθεση που δέχθηκε, τραυματίστηκε σοβαρά με σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και διάσειση. Ο 30χρονος πρώην διεθνής χειρουργήθηκε την Τρίτη και οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι λέγοντας ότι θα μπορούσε να φύγει τις επόμενες πέντε ημέρες.
Την Τετάρτη στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας, που προετοιμάζεται για τον φιλικό της με την Ελλάδα την Παρασκευή, ο Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών της Ρωσίας συζήτησε για τον τρόπο αντίδρασης, σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.
Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας ήταν έντονα ενοχλημένοι με την επίθεση που έλαβε χώρα. Ο Gogniev υπέστη αλλεπάλληλα χτυπήματα από άτομα ντυμένα με αστυνομικές στολές και ήταν οπλισμένα με όπλα και γκλομπς. Το συμβάν έλαβε χώρα κάτω από τα βλέμματα αξιωματούχων της Terek Grozny που είναι και μέλη της κυβέρνησης της Τσετσενίας – ο αναπληρωματικός πρωθυπουργός και ο υπουργός αθλητισμού.
Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας συμφώνησαν σε δύο δράσεις. Πρώτα να φορέσουν μακό μπλουζάκια με το μήνυμα: Είμαστε μαζί σου Spartak Gogniev και σε υποστηρίζουμε. Δε θέλουμε τέτοιου είδους ποδόσφαιρο. Και οι 20 παίκτες, ομόφωνα, αποφάσισαν να φορέσουν τα μακό στο γήπεδο και όταν τα ΜΜΕ θα ήταν παρόντα, αν και αξιωματούχοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ο προπονητής Dick Advocaat ήταν αντίθετοι. Ο Advocaat συμφώνησε αργότερα μετά από έντονη συζήτηση με τον αρχηγό της ομάδας, Andrei Arshavin.
«Ήταν ιδέα όλης της ομάδας. Έπρεπε να δείξουμε και να συνεχίζουμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας στους συναδέλφους μας.» δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας στα ΜΜΕ, Andrei Arshavin.
Το βράδυ, οι παίκτες της Εθνικής ομάδας συνέταξαν επιστολή στην οποία φανέρωσαν τον έντονο προβληματισμό τους για την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.
Ζήτησαν από την εθνική ομοσπονδία να λάβει σοβαρά υπόψη της και να βρει λύσεις καθώς και να δράσει ειδικά σε αυτό το θέμα, δηλαδή, ως προς την εξάλειψη των φαινόμενων βίας κατά των ποδοσφαιριστών και απαίτησαν να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο ποδοσφαιριστών τον Vladimir Leonchenko, το συμβάν με τον Grozny έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στους ποδοσφαιριστές που φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα. «Αυτά που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα. Οι ποδοσφαιριστές είναι τρομοκρατημένοι». «Πολλά χρήματα έχουν διοχετευθεί στην Λίγκα και ομάδες όπως η Anzhi Makhachkala που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για τους παίκτες της, αλλά, από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι ολοένα και πιο συχνά γίνονται επιθέσεις κατά των ποδοσφαιριστών, ακυρώνονται τα συμβόλαιά τους, τους τρομοκρατούν με όπλα κλπ». Ο Vladimir Katkov, επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής της ομοσπονδίας δήλωσε στα ΜΜΕ, μετά την ακρόαση της Τετάρτης. «Είδαμε σε μαγνητοσκοπημένες ταινίες μία ομάδα ανδρών, μερικοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με τις στολές της Terek, να κτυπούν ανελέητα τον Gogniyev». «Βλέποντας αυτό το βίντεο, μένεις με αισθήματα αηδίας. Δεν ήταν τσακωμός, ήταν απλά μία ομάδα ανθρώπων που επιτίθενται σε έναν άνθρωπο. Είναι τρομακτικό. Έχουμε ταυτοποιήσει τους δράστες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα στην επόμενη ακρόαση».

Russian national team stands by abused Gogniev

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη