Η απεργία των ποδοσφαιριστών του Περού λύθηκε με επιτυχία

FIFPROΝΕΑ

Ο SAFAP, ο Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών του Περού, έλυσε την απεργία του αφού πρώτα πέτυχε αυτά που ήθελε. Όλες οι ομάδες που χρωστούν στους ποδοσφαιριστές, σύναψαν γραπτές συμφωνίες για τον τρόπο εξόφλησης των χρεών τους. Πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους.
Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν απεργία την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, όταν ο SAFAP απέρριψε το σχέδιο που είχε προτείνει η Λίγκα. Την ίδια ημέρα, η Λίγκα αποφάσισε μονομερώς ότι οι ομάδες μπορούσαν να εξοφλούν τα δεδουλευμένα σε μία χρονική περίοδο 24 μηνών.
Ο SAFAP απέρριψε αυτή την πρόταση, χωρίς συζήτηση, καθώς οι κανονισμοί της ποδοσφαιρικής τους Ομοσπονδίας και νομολογίες από αποφάσεις της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της FIFA ορίζουν ότι πριν την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, οι ομάδες θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τα δεδουλευμένα ή να έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο εξόφλησης στους ποδοσφαιριστές. Η περίοδος που ορίζεται είναι, κατά  το μέγιστο, ένα έτος. Ο Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών δεν μπορούσε και δεν ήθελε να συμφωνήσει για κάτι άλλο, καθώς αυτόματα, θα πήγαινε και πάλι πίσω στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του.
«Όλοι οι ποδοσφαιριστές μας στήριξαν και επέμεναν στην απεργία που παρέλυσε το ποδόσφαιρο μας εδώ και καιρό ενώ είχαμε και τη στήριξη και πλήρη υποστήριξη πολλών διεθνών ποδοσφαιριστών και προπονητών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του SAFAP, Renzo Sanguineti.
Αρκετές ομάδες αντέδρασαν επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη κατανόησης και προσπάθησαν να αναγκάσουν τους παίκτες να σταματήσουν την απεργία τους. «Υπήρξαν πολλές ομάδες που απείλησαν τους παίκτες. Επιπλέον, κάποιες ομάδες ζήτησαν από τους παίκτες τους να φύγουν από τον Σύνδεσμό τους, αλλά, κανένας από αυτούς δε συμφώνησε και κανένας δεν υπέκυψε στις πιέσεις τους».
«Μόνο μία ομάδα, η Sport Boys, έδιωξε πέντε παίκτες, με τον προπονητή της να ισχυρίζεται ότι η απόδοσή τους ήταν κακή. Τώρα, αυτή η ομάδα, για τη συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια της βρίσκεται στα δικαστήρια».
Η Club Universidad de Martin, η μοναδική ομάδα χωρίς πρόβλημα ρευστότητας, αποφάσισε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα και κατηγόρησε τους ποδοσφαιριστές της ως προδότες, υποστηρίζοντας «Γιατί απεργείτε, όταν η ομάδα σας πληρώνει στην ώρα σας; Σας δίνουμε τα πάντα!». Αν και προσπάθησε η ομάδα αυτή να σπάσει το ηθικό των απεργών παικτών δεν πέτυχε τον σκοπό της. Ο πρόεδρος της ομάδας, όταν λύθηκε η απεργία, δεν ήθελε να επιστρέψει στο πρωτάθλημα δηλώνοντας, «το ποδόσφαιρο έχει μολυνθεί!».
Sanguineti: «Τριάντα ποδοσφαιριστές θα έμεναν άνεργοι!». Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Περού δεν κατάφερε να πείσει την ομάδα να επιστρέψει στο πρωτάθλημα. Sanguineti: «Είχαμε συναντήσεις με την διοίκηση της ομάδας και καταφέραμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν στο πρωτάθλημα. Στην τελευταία μας συνάντηση αποδέχθηκαν την λανθασμένη προσέγγιση που είχαν και φαίνεται ότι δεν ήταν ξεκάθαροι οι λόγοι της ασυνήθιστης συμπεριφοράς τους».

(Reuters)
Σε ομάδες της πρώτης Εθνικής κατηγορίας με μεγάλα χρέη, ειδικά μάλιστα στην Universitario που είναι κυπελλούχος 25 φορές, αποφασίσθηκε να τιμωρηθεί ο Πρόεδρος της Julio Pacheco με την ποινή του αποκλεισμού των δύο ετών. Η ποινή επεβλήθη από το Δικαιοδοτικό όργανο της Λίγκας ADFP, από όπου επισημάνθηκε ότι ο Pacheco κατέθεσε πλαστογραφημένα έγγραφα στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, κατά την έρευνα για την οικονομική κατάσταση της ομάδας.
«Αποφασίσθηκε να επιβληθεί η ποινή του αποκλεισμού στον Julio Pacheco, στον οποίο απαγορεύθηκε η άσκηση οποιασδήποτε μορφής δραστηριοτήτων στο ποδόσφαιρο για δύο έτη» ήταν η επίσημη ανακοίνωση της επαγγελματικής Ένωσης.
Η Universitario θα είναι η πρώτη ομάδα που μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με πρωθυπουργικό διάταγμα του Περού. Το πρωθυπουργικό διάταγμα, που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Ollanta Humala, δίνει την ευχέρεια στους πιστωτές να αξιώνουν την ειδική εκκαθάριση της ομάδας ως αποτέλεσμα της απεργίας των ποδοσφαιριστών, διότι ήταν απλήρωτοι για μήνες και καθυστέρησε η έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν.

Successful strike by Peruvian footballers

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη